Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes4
  • Příspěvků včera5
  • Celkem příspěvků98486
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Emise a nebo silná sluneční aktivita způsobuje oteplování?

Globální oteplování je novodobý fenomén naší Země. Existuje vůbec?

Re: Emise a nebo silná sluneční aktivita způsobuje oteplování?

Příspěvekod rockyn » 21. 08. 2008 21:56

rockyn
Nový člen

Registrace: 06. 05. 2008 19:51

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Lapin » 22. 08. 2008 04:37

Narýchlo som si prečítal diskusiu a mám k nej len toľko: Je to v ľudskej povahe, že nechcú vidieť budúcnosť v čiernych farbách. Pozrite sa na takých fajčiarov - donekonečna vám budú rozprávať o tom, že Churchil bol silný fajčiar, takmer vôbec v živote nešportoval, prežíval neuveriteľné stresy v politickom živote a dožil sa 90-tky. Nespomenú ale tie milióny fajčiarov, ktorí zomreli pred 50-tkou. Tak je to aj so životným prostredím a aj s kadečím iným. Ľudia ľahko podľahnú presvedčeniu, že musí prísť niečo, čo každý problém vyrieši kladne aj bez našej aktívnej účasti. Sme už takí, pre naše pohodlie sme ochotní obetovať veľmi veľa. Teória možného ochladzovania klímy je lákavá, lebo nám umožňuje naďalej drancovať túto planétu bez vízie dramatického zhoršenia podmienok. Existuje ale aj možnosť trvalo udržateľného rozvoja bez výrazného poškodzovania nášho životného prostredia, treba ale premýšľať a niečo aktívne robiť. A to sa ľuďom nechce.
Tu je o hodinu viac, idem na raňajky a k moru - má aj ráno takmer 30 °C.
Lapin

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Slnko » 22. 08. 2008 06:00

Slnko
Nový člen

Registrace: 30. 04. 2008 14:15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Slnko » 22. 08. 2008 06:04

Pán Lapin,

síce je taká stránka http://www.weather.com/weather/climatol ... e=CityPage

ale neviem či je spoľahlivá a údaje nie sú na desatinné miesta.

V Turecku vraj ešte v októbri má teplota mora 23st. a vzduch 27st., takže sa dá kúpať. 30st. more asi moc osviežujúco nepôsobí.
Slnko
Nový člen

Co je to hodnocení?

Příspěvekod 54321 » 22. 08. 2008 08:01

Tiež trochu odbočím od témy. Našiel som článok v Pravde z 21.6. 2008 (), kde dlhodobú predopoveď na leto 2008 vypracoval pán Lapin. Keď to teraz čítam, musím povedať, že mu to vcelku vyšlo, no ale mňa by zaujímalo, či ho niečo na tomto lete prekvapilo, čo neočákaval. Aj keď sme už veľmi od témy, predsa len, koľké v rebríčku najteplejších liet skončí toto? Dá sa to už povedať? Mňa napr. prekvapilo to, že sme nemali sériu tropických dní s teplotami nad 35 stupnov (minule leto bolo asi 5 takých dní po sebe, aj v lete 2006 bola podobná séria).
54321

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 22. 08. 2008 09:16

hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 22. 08. 2008 09:18

hanz
Mírně pokročilý

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Slnko » 22. 08. 2008 16:33

Slnko
Nový člen

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 22. 08. 2008 20:44

hanz
Mírně pokročilý

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Lapin » 23. 08. 2008 05:14

Slnko, nesledujem teraz tak podrobne meteorologickú situáciu na severnej pologuli (je tu dosť pomalý internet), no zdá sa, že august bude na Slovensku najmenej o 1 °C nad dlhodobým priemerom a leto 2008 bude na Slovensku 4-5. najteplejšie od začiatku meteorologických pozorovaní (1775), v Česku to bude asi o 0,8 °C chladnejšie. Podrobné údaje od roku 1871 a ani za posledný rok nie sú zo Slovenska nikde na webe, poskytuje ich iba SHMÚ. Ja dávam na moju web stránku iba grafickú verziu údajov z Hurbanova po dohode s SHMÚ.
Čo sa týka ďalšieho vývoja, predpokladám, že september bude na severnej pologuli podobne teplý ako vlani, no počasie je premenlivé a môže sa stať tak ako vlani, že iba u nás bude chladnejší ako dlhodobý priemer. Podobne je to aj s celou jeseňou, lebo vtedy Slnko na pevnine už nepomôže ako v lete a všetko závisí od atmosférickej cirkulácie. Napriek tomu si myslím, že jeseň bude u nás teplejšia ako dlhodobý priemer. Je vysoká teplota severného Atlantiku, takmer tak málo plávajúceho ľadu v Artíde ako vlani, La Niňa skončila a Slnko postupne nadobúda silu.
Metloš a iní, pokiaľ ide o klímu Turecka, tak, samozrejme, na severovýchode v horách je podstatne chladnejšie ako tu blízko Antalyi, kde je skoro najteplejšie v celej krajine. Na severovýchode padá veľa snehu a január máva teplotu okolo -8 °C aj v kotlinách, tu na juhu máva január okolo +10 °C. More má tu aj v októbri okolo 24 °C a vo februári okolo 13 °C, v posledných rokoch máva v auguste 28 až 30 °C. Významnejšie dažde začínajú až koncom septembra a končia v máji. V lete takmer vôbec neprší, no v horách je dosť búrok, preto je rieka, ktorá ústí tu v Side bohatá na vodu, v štvrtok sme boli na raftingu (14 km) a bola to paráda (niekoľko perejí a menšie vodopády, ale krásna horská príroda v okolí). Som tu s rodinou mojej dcéry (3 vnúčence).
Lapin

Co je to hodnocení?

Příspěvekod lukas » 23. 08. 2008 09:40

Pan lapin!Slnko sa do noveho cyklu este nezobudilo ,teda ostava stale este bez intezivnych erupcii.Mozte to najst na strankach nasa.tento slnecny cyklus ktory trva zhruba 10 az 12 rokov nema na zem vyznamny vply,teda povedal by som ze asi ziadny,alebo len tazko meratelny.Uvediem priklad- osvetlime nejaky predmet infraziaricom s vykonom zhruba 1,2 kw mame kludne slnko.Ak chceme simulovat max intezitu 12 rocneho cyklu jednoducho k tomu infraziaricu postavime beznu stolovu lampu s normalnou 40w ziarovkou.Kedze svetlo z lampy sa pri dopade na hmotu nepremeni na teplo ako sa to stalo z infraziarica nepociteme ziany rozdiel.Asi taky vplyv ma slnko na zem pocas max slnecneho cyklu.Tento priklad som videl v televizii kde to vysvetlovala jedna dr.astronomie z nasa.Na zem maju vacsi vplyv dlhsie slnecne cykly ,alebo slnecne nevyspitatelne minima.
lukas

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 23. 08. 2008 12:10

Lukas
No jo četl jsem taky článek o tom, že slunce se nechce probudit a jeho aktivita zůstává stále velmi nízká.
hanz
Mírně pokročilý

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 23. 08. 2008 12:29

hanz
Mírně pokročilý

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Lapin » 23. 08. 2008 18:51

Lukas, ako som už uvádzal inde, 11-ročný cyklus slnečnej aktivity sa prejavuje na kolísaní globálnej teploty iba asi 0,1 °C, ElNiňo a LaNiňa zmenami do 0,3 °C. Taký výkyv ako bolo Maunderovo minimum asi 0,5 °C. To sú výsledky meraní a aj modelových výpočtov. Zájdite na stránky CRU.
Lapin

Co je to hodnocení?

Příspěvekod lukas » 23. 08. 2008 19:08

Myslim ze sa tu asi nezhodneme.Ak solarna fyzicka tvrdi ze jedenastrocny cyklus nema na zem meratelny vplyv ,potom uz neviem komu mam verit.zima 2001 a 2002 ake bolo vtedy slnko ....
lukas

Co je to hodnocení?

Zpět na Globální oteplování