. Nevýrazné tlakové pole nám tu okrem toho drží veľmi vlhký vzduch z uplynulých dažďov, rána mávame zahalené do hmly ako v jeseni a aj vo dne sa drží akýsi opar. Aj napriek skromným teplotám panuje dusno, lepkavý vzduch - teda vysoký rosný bod a cez deň sa prakticky na mieste tvoria a takmer bez pohybu udržujú lokálne prehánky a búrky. Z tohto začarovaného kruhu nás vyslobodí severný vietor, ktorý behom piatka a víkendu doveje síce chladnejší, ale aj suchší vzduch, zmizne táto nepríjemná vlhkosť a pribudne Slnka, v dôsledku čoho stúpnu denné teploty zodpovedajúce letu.
letos mě to ani nenapadlo. Takže tipuji, že červenec už musí být pod průměrem - vždyť ani denní teplota se snad přes 30°C u nás nedostala. Dlouho takový červenec napamatuju - i když byly povodně, třeba v r . 97, hnedka potom začalo pražit a otravovali komáři - letos ne. Nečekal jsem to celý měsíc, ale vyrovnávání slunečného a suchého jara jsem trochu tipoval (psal jsem tu už dříve, že je bohužel vyšší pravděpodobnost vícedenních deštů v létě). 

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé