Uživatelské menu

Statistiky

  • Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera1
  • Celkem příspěvků98051
  • Celkem témat1109
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď na zimu 2022/23

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Předpověď na zimu 2022/23

Příspěvekod Aidamko » 10. 09. 2022 17:31

Zima se přeci jen pomalu ale jistě přibližuje a otázky směrem k průběhu letošní zimy jsou stále častější v ostatních diskusích. Jaká vlastně letošní zima má šance být a dočkáme se přeci jen něčeho, co již v našich končinách dlouho nebylo?...

V první řadě bych zde rád vypsal nějaké poznatky z toho, co jsem v minulých dnech horlivě sledoval a studoval.

Asi na úvod je dobré si říci, že letošní zima bude již třetí zimou s vlivem jevu La Niña. Tento jev jako takový nemá vliv na počasí u nás ve střední Evropě. Nicméně dokáže velice výrazně ovlivnit pohyb a vlnění se tryskového proudění, které pak více propadá směrem k jihu či severu. Abychom stanovili nějakou pravděpodobnost vlivu La Niña na Evropu, tak se musíme zaměřit na tzv. ENSO regiony. Dle teploty, která se v nich měří lze velice dobře zmapovat a určit ovlivnění tryskového proudění a dalších útvarů, které již umí i v Evropě poměrně znatelně úřadovat co se počasí týče.

Podstatné je, že hlavní ENSO regiony udávají zda se La Niña vyskytuje ve formě tzv. EP La Niña (tedy východo-pacifická) a CP La Niña (tedy centrální-pacifická). Daná forma již velice znatelně ovlivňuje i počasí v Evropě.

EP La Niña dle několika studií Evropu ovlivňuje zejména tím, že tryskové proudění propadá směrem k jihu. Ovlivňuje nás tak TV nad Grónskem a zároveň je Evropa v záporné fázi indexu NAO. Taková situace tedy přináší chladné počasí se sněžením do většiny částí Evropy.

CP La Niña naopak zvyšuje frekvenci TN z Atlantiku a poměrně slušně blokuje příliv jakékoliv chladnější vzduchové hmoty více k jihu. Celkově vzato jí provází vyšší tlak nad Azory a naopak nižší tlak v oblasti Islandu a Grónska (NAO+). Její nejsilnější hráč je velice uzamknuté tryskové proudění daleko na severu, takže většina Evropy naopak má teplé a deštivé počasí.

Letošní zima zatím vypadá z pohledu následujícího jako na zimu s EP La Niña, takže snad se v průběhu podzimu (zrovna teplota oceánu se může změnit docela dost) nějak nepokazí.

Dále zde máme další figurku do herního pole, kterou je teplota vody v atlantiku. Teplota totiž nepřímo dokáže ovlivňovat jak nám budou vznikat jednotlivé tlakové útvary. Když jsem si srovnával odchylku s minulými lety, tak jsem dospěl názoru, že letos se přeci jen dá čekat stabilnější vysokotlaký systém nad Grónskem. Upřímně mě těší i ta chladnější kapsa jižně od Azor, ale Atlantik je tak silně proměnlivý, že pohyb jednoho ostatku hurikánu dokáže pořádně zamíchat s kartami. Nicméně v dalším updatu si to rozebereme podrobněji.

Další co se hodně rozebíralo byl polární vortex.
Víme, že polární vortex je útvar, který každoročně vzniká na konci léta a zaniká na jaře. Pro počasí má veliký vliv, jelikož jeho rozpady a případná posílení dokáží velice ovlivnit tryskové proudění a tedy i samotnou teplotní stránku zimy.

V minulém roce si asi většina z nás pamatuje, že konec listopadu a prosinec byl zejména na Moravě chladnější. V té době byl nad Evropsko-Sibiřskou oblastí usídlený polární vortex. Obecně totiž platí jedno pravidlo. Kde je polární vortex, tam je zima.

Asi není nutno připomínat, že přesun PV nad Kanadu a spojené státy znamenal pro Evropu víceméně katastrofální zbytek zimy. Nicméně nám nepomohla ani ta stránka, že PV byl co se týče síly zonálních větrů několik dnů i nejsilnější v historii. Jeho síla však po většinu zimy byla velice výrazná a tudiž jeho přesun nad USA a Kanadu znamenal, že nám zbyly pak oči pro pláč.

Pro letošní zimu zatím zonální větry vypadají, že budou spíše dosti slabé, takže zde je šance i v případě nevhodného postavení PV.

No, tak doufám, že vám to něco přidalo.
Další update bude až přeci jen dosáhneme alespoň nějakých významných záchytných bodů. Zatím lze s jistotou říci, že sledování prognóz na nadcházející zimu je skutečně napínavé.
Díky moc za přečtení.
PS: letošní předpovědi na zimu se budu snažit co nejpodrobněji popsat dle mých rozborů, tak snad se budou líbit.

Zdroje:
https://english.cas.cn/newsroom/archive/research_a... zde je CP/EP La Nina.
https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-...
Aidamko
Nový člen
 
Příspěvky: 82
Registrace: 02. 06. 2021 16:34
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď na zimu 2022/23

Příspěvekod skeeve » 12. 09. 2022 15:21

Zajímavé, jindy bych kvitoval i to očekávání, ale letos doufám v teplou zimu. Letos je to v mém životě snad poprvé, co si chladnou zimu z duše nepřeju. A ona jako na potvoru přijde. Všechny zimy druhé světové války byly v Evropě velmi chladné. Opravdu doufám, že ne. Bylo by to sice hezký, ale opravdu letos prosím ne!
Podzim asi začne razantně, jak to ještě před pár dny vypadalo na velmi teplé září, teď zase hrozí úplný opak, nedivil bych se, kdyby na hřebenech napadla na druhou polovinu září významnější vrstva sněhu a začala topná sezóna. Tak doufejme, že takové brzké sněžení předznamená teplý pozdní podzim i zimu.
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IPRAGU70
Dříve Aahaz, kterého někdo kompletně smazal včetně všech příspěvků od roku 2008.
Jak to bylo s tím optimismem?
skeeve
Nový člen

 
 
Příspěvky: 147
Registrace: 13. 01. 2020 13:39
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 11

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď na zimu 2022/23

Příspěvekod Patricio11 » 12. 09. 2022 15:34

Ahoj, tak tady se nabízí dnešní článek od meteorologa Michala Žáka: https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3528791-la-nina-se-chova-podivne-meteorologove-se-snazi-predpovedet-jak-ovlivni-zimu. A jinak, já si přeji též teplejší zimu a to vzhledem k tomu, co se děje, ale víme, jak zákon schválnosti funguje, že. :jojo:
Blog o počasí z Lipníka nad Bečvou a okolí: http://pocasi-lipnik.wbs.cz/

Bydliště: Lipník nad Bečvou, okr. Přerov.
Typ meteostanice: ClimeMET CM 2 000.
Nadmořská výška: 233 m n. m.
Patricio11
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 2309
Registrace: 28. 04. 2008 18:41
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 18

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď na zimu 2022/23

Příspěvekod Adi » 12. 09. 2022 17:28

Zdravím,

Ono cítím po kostech, že zima bude spíše chladnější. Na dlouhodbých předpovědích je sázen vyšší tlak oproti průměru v severních oblastech, což může značit záporné nao a častější vpády studeného luftu od severu nebo dokonce od východu. Aidamko má recht, "Správná", mírnější La-Ninia opravdu může přinést studenou zimu.
Gavin ve svých předpovědích na Jutubě opatrně připouští tuto možnost.
Uvidíme
A.
Povětrnost za green deal a nesmyslnou :-@ :-@ :-@ :-@ :-@ :-@ :-@ politiku nemůže.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3520
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď na zimu 2022/23

Příspěvekod skeeve » 12. 09. 2022 18:32

Za Putlera mohou do určité míry vsichni, snad se lidstvo poučilo a někdo ho zastaví dřív než ten fašistický mafianský režim rozpoutá válku světovou. Bohužel hlavně díky levnému plynu nenastal rozvoj tepelných čerpadel pro velké stavby, mohli jsme být už j>inde, ale díky tomu, co děje nás to konečně donutí. Kdo říká, za to může počasí :-@. Že už se i Adi pomátl, hned po kaprovi mě mrzí. :mysl: :'(
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IPRAGU70
Dříve Aahaz, kterého někdo kompletně smazal včetně všech příspěvků od roku 2008.
Jak to bylo s tím optimismem?
skeeve
Nový člen

 
 
Příspěvky: 147
Registrace: 13. 01. 2020 13:39
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 11

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď na zimu 2022/23

Příspěvekod brhel » 12. 09. 2022 19:18

Vzhledem k dlouhodobým trendům oteplování (které se v Čechách projevují více v zimě než např. na podzim) bych se hodně divil, kdyby přišla teplotně podprůměrná zima. O něco větší šanci vidím v tom, že by 1 ze zimních měsíců mohl být i v českých nížinách částečně mrazový a sněhový. Pro doplnění zásob podzemní vody by se hodila vhodně nasměrovaná "středomořská" tlaková níže v únoru. Něco jako únor 2019 nebo "koronový" únor 2021 tj. 1 celý týden s 10 až 20 cm sněhové pokrývky vidím za současných podmínek jako maximum možného.
brhel
Nováček
 
Příspěvky: 663
Registrace: 18. 12. 2013 13:59
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 5

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď na zimu 2022/23

Příspěvekod Adi » 12. 09. 2022 20:43

Ale to tak :)
... hm donutí - nedonutí
Jsme ve vleku události. Nebo se jimi politici nechávají vláčet, páč jsou slabí a nemají žádné zásady. 2013 - padl Nečas, páč tendr jaderky, 2021 - shitstorm zvaný Vrbětice - opět jednání o jaderce. Podzim 2021 -schválen/podepsán sebevražedný GD. Ten vylučuje inovace - připoustí ty tím jediným "správným" směrem. Pokud příjde zima s převahou TV, tak ...? to bude takový šťouchanec od Pána Boha, aby si lidi nehrali na malé bohy. To vždy pak skončí blbě. Ovšem obávám se, že to málo lidí pochopí.
Za průser s energiemi obecně v Evropě primárně mohou Němci a jimi prosazovaný green deal, což je šílenství na kvadrát. Už vloni se energie utrhly z řetězu a na UA byl klid. Až pak dění na UA. I nyní, když všem hoří koudel u ***le, tak z GD nechtějí slevit ani o píď, přestože k tomu přibylo šílenství na UA se všemi geopolitickými následky. Jaderky ti idioti stejně vypnou, přestože je zřejmé, že v zimě je eleletřiny nejvíce zapotřebí. To nelze normálně pochopit snad jen v konotacích, že snad chtějí spáchat sebevraždu anebo s tím, že to druzí zatáhnou nějak za ně.
Solydyryta přece. Ty debaty o zastropování energií jsou naprosto mimo realitu. ¨https://www.echo24.cz/a/SdN7e/komentar-kaiser-drzost-evropske-komise-ceny-energeticka-krize
Nic, nechme politiky, páč se tu zbytečně porafeme a byla by to škoda. Mám vás všechny rád lidičkové :) Proto jsem psal, že počasí za ty magory nemůže, byť to vypadá, že letos zima bude patřit asi mezi ty povedenější, což při současné uměle vyvolané energetické krizi bude leckterého člověka hodně bolet :(

Tož zpět k výhledům -

https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar-vortex-cooling-forecast-winter-2022-2023-influence-united-states-europe-fa/
Tady bych se opatrně přiklonil k myšlence, že opravdu zima letos může překvapit sněhem i mrazivějšími obdobími.
Jinde jsem zaznamenal názor, že nás čeká andicyklonální způsob, což koreluje spíše s mrazivějším, sušším a leckde i inverzním módem. V tom případě poděš koště. Soláry fuč, fofrníky fuč, v Dojčlandu i jádro fuč. Plyn ...?
Se sněhem se to nevylučuje - ono stačí jedna nebo dvě sněhové sitauce a pak stálý vysoký tlak ... a je bílo na dva měsíce a taky i s mrazy. Zima by měla být spíše suchá, což opět ukazuje na TV.

Přeji všem klidný večer.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3520
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď na zimu 2022/23

Příspěvekod Aidamko » 12. 09. 2022 20:47

Ohledně vlivu La Niña na to počasí v Evropě je plno různých spekulací z obou stran. Já upřímně udržuji tu tezi, že musíme využít dostupných údajů teploty v ENSO regiónech, a až pak dokážeme určit více. Zatím mi ta teplota vody v ENSO regionech rozdíl zda bude CP nebo EP La Niña moc nenapovídá, ale je fakt, že mírná a již končící La Niña dokáže více ochlazovat teplotu až u pobřeží jižní Ameriky, tak jen aby se tak ve finále dělo.

Doufám, že nám taky letos pomůže i v případě PV, který má být letos slabý a příznivější pro Evropu, protože ve spojených státech do toho bude vstupovat PDO.MJO by mělo být v letošní zimě poměrně vysoké, takže tipuji časté "5" a "6"., což by ve finále mělo umožnit větší propady jet streamu.

Já upřímně doufám, že ať bude letošní zima jakákoliv, tak aby byly všichni nějakým dílem spokojeni a hlavně aby to nebyl nějaký extrém, protože v současné energetické krizi je to vážně to poslední co chceme. Pokusím se v týdnu pokud nebudou ve škole další problémy sepsat nějaké rozbory s komplexnějším popsáním tématiky a rozebrat dané jevy tak aby bylo jasno.

Hezký večer.
:)
Aidamko
Nový člen
 
Příspěvky: 82
Registrace: 02. 06. 2021 16:34
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď na zimu 2022/23

Příspěvekod brhel » 12. 09. 2022 21:01

adi: v posledních letech pozoruji, že i zima s převažující TV je často v Čechách teplá / s teplotami přes den v plusu a přes noc jen v jednociferných minusových hodnotách. Zvláště tehdy, když je vysoký tlak na jihu Evropy a tato výše zasahuje i do střední Evropy.
Jistě, že nelze úplně vyloučit situaci, kdy na větším území nasněží a krátce poté se zde na pár týdnů usadí tlaková výše. Ale kdy něco podobného naposledy nastalo? Konec února 2018? Leden 2017?
brhel
Nováček
 
Příspěvky: 663
Registrace: 18. 12. 2013 13:59
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 5

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď na zimu 2022/23

Příspěvekod Pája76 » 13. 09. 2022 06:42

Děkuji za pěknou diskusi ohledně "předpovědi" počasí, resp. z mého pohledu spíše výhledu počasí na zimu 2022/23.
Příspěvky mne baví číst a jsem za ně rád (nechci tady být za kacíře, ale raději čtu příspěvky, které připouštějí chladnější variantu zimy nebo alespoň zimu na středoevropské poměry normální), ale na druhou stranu Vaše nynější vyjádření beru jako takovou zajímavost a nepřikládám jim ve finále moc váhu.... :jojo:
Bytostně nesnáším měsíční výhledy počasí od ČHMÚ, které i v předpovědi počasí na ČT ukazují. K čemu to vůbec je? Korunu tomu pak dá pí. Honsová a spol., která už poslední týden v srpnu ví, jak bude celé září :D Bulvár je kapitola sama pro sebe.
...vždyť teď nevíme, jak bude za týden :)
Čte se to ale hezky, pokračujte :ahoj:
Pája76
Nováček
 
Příspěvky: 283
Registrace: 17. 09. 2016 22:59
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 1

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď na zimu 2022/23

Příspěvekod Doizer » 13. 09. 2022 20:47

Já si myslím taktéž, že letošní zima bude patřit k těm vydařenějším.
Ne že bych byl nějak pověrčivý, ale v říjnu poletím na půl roku do Kambodže, a jak bývá zvykem, tak když se nacházím mimo ČR, tak se tu zrovna dějí zajímavé situace. Tedy z pohledu zimy pro mě ty zimní :D .
Samozřejmě to berte jako odlehčení. Každopádně indícií pro chladnější zimu je více. I když těžko říct, zda se v této klimaticky absolutně nevyrovnané době dá na něco spoléhat. Vždyť už jen předpovědi pro září, co nám napovídaly, že bude teplotně nadprůměrné. A nyní, když se dívám na výhledy, tak nevidím konec toho podprůměrného hnusu co nás čeká.
Ne že bych neměl rád zimu, ale hnusu proto, že mě ještě dozrávají melouny na poli. Nespíš už nedozrají.
Ale zpět k věci. Podle mě to může být uplně všelijak a na indicie nemá asi moc smysl koukat. Maximálně pro zábavu. Což se i naštěstí děje. Však kolikrát už to ale vypadalo na vydařenější zimu a pak stejně tak nebylo. Prostě člověk míní, modely vidí a příroda mění.
Doizer
Nováček
 
Příspěvky: 320
Registrace: 08. 12. 2014 18:26
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď na zimu 2022/23

Příspěvekod hanz » 14. 09. 2022 07:33

Čau,

Je již známo, že letošní zima bude hodně diskutovaným tématem zvlášť v aktuální krizové době v mnoha směrech. Toto téma zajímá mnohem více lidí než podzim, který nám teprve začal z hlediska meteorologického, z hlediska astronomického stále trvá léto.

Ještě v průběhu léta jsem si myslel, že po teplém létě v Evropě přijde opět teplejší zima, ovšem horké letní vlny zasahovaly spíše jižní, střední, popř. západní Evropu a dál na sever byly tyto projevy slabší. Při konci meteorologického léta se se již na severu poměrně ochladilo a také jih Evropy už si mohl odpočinout po velmi dlouhém období velmi vysokých teplot. Zpočátku jsem také čekal, že horké vlny přijdou i v průběhu září a dostaneme tak sérii velmi teplých dnů i s tropickými hodnotami, ale nestalo se a naopak září je prozatím teplotně normální a přejdeme postupně do podnormálu.

Teď k mému osobnímu pohledu na zimu:

Dle mého názoru nás čeká letos mrazivější a sněhovější zima než v minulých letech, ovšem pořád může být ve výsledku lehce nadprůměrná, ale pocitově chladnější. Téměr každý rok se diskutuje o faktorech, které mají vliv na zimu a nejvíce jsou zmiňovány např. hurikánová sezona, teplá fáze (El Niño) a studená fáze (La Niña) nebo zalednění arktidy. Jak už bylo zmíněno je letos predikována TV na severu a to by mohlo znamenat pro zimu ve střední evropě vyústit v zajímavé zimní situace. Chladnější zima je letos také pravděpodobnější z toho důvodu, že se už se dlouho nevyskytla a i v oteplujícím se klimatu vždy nastanou vyjímky.
hanz
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1534
Registrace: 30. 04. 2008 14:32
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď na zimu 2022/23

Příspěvekod kapr » 14. 09. 2022 14:21

normální prosinec, teplejší leden, chladný únor... toť můj pohled.

Skeeve: jen houšť.. :D mně cvaklo už asi před 7 lety, užívám si života.. zkus to taky ;) k tomu se možná rýsuje splnění životního snu ohledně zaměstnání. Uvidíme. Nebudu tady vypisovat aby to pak neklaplo. Takže to shrnu, dá se říct, že zažívám nejšťastnější období života... :sry:

a zima bude jistě fajn, věřím že si každý přijde na své... :ahoj:
kapr
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 6951
Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď na zimu 2022/23

Příspěvekod Adi » 15. 09. 2022 17:22

Ahoj,

Tož zajímavý článek, neměl by zapadnout - https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3528791-la-nina-se-chova-podivne-meteorologove-se-snazi-predpovedet-jak-ovlivni-zimu
@Kapr - držím palce a přeji ti to :)

Přeji pěkný zbytek dne všem

A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3520
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď na zimu 2022/23

Příspěvekod Adi » 20. 09. 2022 15:16

Tož jen malá pozorovací vsuvka
Jinými slovy když konec října má mrazíky, chladnější mód, poměrně anticyklonální mód, což pokračuje do začátku listopadu - ony pověstné mlhy o dušičkách ... tak se můžeme bavit o slušném náběhu. Může pak i pršet či dokonce předčasně sněžit - viz říjen 2009 - zima tehda byla skvostná. Pokud ovšem je teplo, resp. situace, které nastíňuje Mnej, tedy nekonečná zadní strana TV, či JZ teplé proudění, tak zřejmě půjde o zimu mizernou. Vyjímkou byl rok 2006, no vyjímkou - tehda bylo zaří a velká část října velmi teplá, takže o vyjímku moc nešlo, spíše jen o zakolísání v tehdejším trendu.
Je dobré, když první půle je teplá, druhá půle je již před-zimní s možností sněhánek s četnými mrazíky i mrazy.
Letos se uvidí.
Tohle mně docela pobavilo :)
https://uploads.disquscdn.com/images/8825c3162478988d902172d138d3454ceffeceb6b9ff6c2b3500e88843932017.jpg

A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3520
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí

  • Kdo je online

Registrovaní uživatelé: hanz