Uživatelské menu

Statistiky

  • Příspěvků dnes6
  • Příspěvků včera7
  • Celkem příspěvků97851
  • Celkem témat1106
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na březen 2021

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Předpověď počasí na březen 2021

Příspěvekod JohnBattler » 27. 02. 2021 11:54

Tak si taky dovolím založit téma a snad to zkušenější diskutéry nějak neurazí.

Březen 2021 a tedy i jaro 2021 začneme pod vlivem tlakové výše nad SE s docela teplým vzduchem ve výšce (t850 okolo 5°C). Počasí tedy bude do středy na většině území slunečné kromě "známých" oblastí, kde se udrží více nízké oblačnosti. Nicméně inverzní zvrstvení atmosféry bude ve většině nižších poloh. Ve své lokalitě nějakou celodenní nízkou oblačnost nepředpokládám a teploty budou dle mého názoru v maximech vyšší než udávají modely (cca 9°C) já to odhaduji spíše tak na 12-13° na pondělí až středu. Uvidíme jistě budou velké rozdíly na malých vzdálenostech, ale přeci jen je už březen a inverze nebudou tak silné.

Od čtvrtka nastane změna a do SE začne proudit studenější vzduch díky TV někde v okolí Islandu a TN nad SZ Ruskem. Na teplotách zde se to projeví v pátek a hlavně o víkendu. Příští víkend tedy bude s největší pravděpodobností studenější než tento. Délka a intenzita celého tohoto studeného vpádu závisí samozřejmě na postavení a dalším vývoji tlakových útvarů. Nicméně většina výstupů modelů posílá studenější vzduch více na východ takže nečekám, že bude tento "vpád" něčím zajímavý. Další vývoj podle mě směřuje opět k vyššímu tlaku nad SE a teplotně průměrnému a srážkově podprůměrnému počasí. Nicméně samozřejmě situace na 200h + se může vždycky nějak zamotat. Snad se v průběhu března trochu nastartuje Atlantik a dočkáme se srážek.
JohnBattler
Nováček
 
Příspěvky: 733
Registrace: 24. 01. 2018 16:51
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 14

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na březen 2021

Příspěvekod Adi » 27. 02. 2021 15:45

Ahoj,

Vůbec neurazí,naopak je to skvělé shrnutí toho, co nás nejspíše potká především začátkem března.
Souhlasím rovněž s tím, že denní teploty budou jistě vyšší, byť nebudou mimořádně vysoké, jako v posledních dnech, ve středu ve vrcholícím přílivu teplého luftu se leckde dostanou k +15. Na straně druhé, každnou noc to přimrzne, nízké oblačnosti a mlh bude poměrně málo, protože březen a suchý luft uprostřed TV. Ono ochlazení je rovněž už dané, jde jen o to, jak moc se projeví ona výše západně. Ta chladnější synoptika slibuje krásné SZ proudění se sněhovými přeháňkami, ovšem tak či tak, přes den bude nad nulou, zatím nevidím větší možnost prosazení blokace spojené se středomořskou níží. Což o to, nezlobil bych se :) Pak to zřejmě padá opět na vysoký tlak.
Včera zmizel sníh, kromě hromad po odklízení, napadlo 6 mm srážek. Ke konci padaly dokonce srážky smíšené a teplota klesla k 1 stupni. Aktuálně je zamračeno, +5 a vane slabý SZ vítr.

Přeji krásný den

A.

Ps.Covid se snažím vytěsnit, nemá cenu se rozčilovat. Chtěl jsem příští týden do Beskyd, mám to 18 km. Chodím většinou přes týden, kdy na horách není skoro ani noha. Nejspíše pojedu i teď. Jezdím okreskama a užívám si aut prostých cest. Ty hlavní bývají v poslední době dost zapráskané. Nikoho nepotkám a tím určitě nepřispěji k šíření covidu ani poplašných zpráv. :D To drtí především moje starší tchýně v důchodu, která bydlí ve městě, v paneláku a tv Noha (Na jiných stanicích to není o nic lepší) - tam jede furt. Úpřimně mně je jí líto. K politice se nebudu vyjadřovat, akorát nevím, kdo by zvádl lépe onen řízený chaos :D
Stran ježdění do práce - nechám si naordinovat nonstop home-office. I tak trávím 80-90 procent svých směn doma. Shánět nějakou bumážku, abych mohl jet jednou za týden do Ostravy, se mně úpřimně nechce. Na straně druhé lidský kontakt už chybí, už prosté pokecání s kolegy tváří v tvář, nebavím se o rodině či sousedech ...
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3485
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na březen 2021

Příspěvekod kebull » 27. 02. 2021 16:02

Zatim to na nastartovani Atlantiku prilis nevypada, ale take doufam, ze se tak stane. Indexy zacinaji stoupat, hlavne tedy AO, dulezitejsi je ale NAO. Ten se zatim mota kolem nuly.

Probuzeni by bylo pro prirodu lepsi, protoze by to mohlo minimalizovat soky z unora. V breznu uz bude prumerna teplota celkove stoupat a houpacka z ledovych dnu do +20C a opacne rozhodne neni dobra. A s postupujicim casem se toto jen zhorsuje, ale to vsichni vime :)

Dovolim si i znovu trosku zpochybnit korelaci mezi zimou/teplem v USA a u nas. Z medii samozrejme vnimame tu hruzu, co potkala zejmena Texas. A skutecne je to katastrofa. Ale rozhodne to neznamenalo, ze meli extremne chladno vsude. Na V pobrezi, pokud vim, bylo "jen" trochu pod nulou se snezenim, tedy nic extremne neobvykleho. Spis slo o to, ze se vyskytl dalsi blizzard rychle po predchozim, to asi bylo vyjimecne. Ale po nem se oteplilo i tam, NYC +10C, +7C a Ceska republika +15C. Podobne pocasi mame i v techto dnech a dalsi tyden to ma byt taky podobne, dokonce je tam situace SV USA na vikend ochlazeni - CR na vikend ochlazeni. Myslim si, ze korelace plati hlavne pri zivem Atlantiku, coz neni pripad poslednich tydnu. :ahoj:
kebull
Nováček

 
 
Příspěvky: 1445
Registrace: 01. 02. 2010 20:18
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 21

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na březen 2021

Příspěvekod kapr » 27. 02. 2021 20:01

ecák nyní nabízí vcelku zajímavé rozuzlení situace.. tak uvidíme, věřím, že bude březen počasově zajímavý a něco nám ukáže :) těch ochlazení začíná přibývat.. :zima: :)
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/57bd9b1fcb98436b81959e278be157c1/summary
kapr
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 6951
Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na březen 2021

Příspěvekod daz_4 » 27. 02. 2021 21:41

Tak SSW možná neřekla poslední slovo a zima ještě něco ukuchtí. Pro přírodu by to bylo dobře, ale upřímně, mi už je to celkem jedno. Na hory se díky novým opatřením nedostanu a v nížinách už to žádná zimní idylka nebude.
daz_4
Nováček
 
Příspěvky: 420
Registrace: 26. 08. 2017 12:03
Bydliště:

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na březen 2021

Příspěvekod dididi » 27. 02. 2021 21:59

Zima již pochopitelně skončila. To ale nevylučuje ještě krátkodobé zimní projevy jako je přechodná sněhová pokrývka nebo výraznější pokles teploty ve všech polohách.
To ale nepřinese velmi pravděpodobně situace o příštím víkendu. Řekl bych že ecák to absolutně netrefí. TV se bude svižně přesouvat k J-JV tedy nad a přes SE. Takže přechodné mírné ochlazení kdy noční teploty mohou na přední straně TV v chladném vzduchu klesat 2-3 noci i pod -5 při vyjasnění.
Myslím že studený luft více pozlobí až počátkem astronomického jara a doufám že ta situace přinese také významnější srážky. V dubnu by se hodilo živější oceánské proudění s převahou vlivu TN. To je ale více přání než cokoli jiného protože v dubnu bývá už delší dobu suché a teplé počasí.
dididi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 2935
Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na březen 2021

Příspěvekod Troll » 27. 02. 2021 22:49

Tak březen zřejmě opět začne vyššími teplotami, i když většinou ne tak vysokými jako byly v poslední dekádě února. Zde navíc postupně čekám opět tvorbu mlh a nízké oblačnosti. Změna s velkou pravděpodobností dorazí kolem 5. 3. moc srážek ale asi nepřinese, nicméně teploty se po delší době opět zřejmě dostanou i pod normál. Mnohem lépe vypadá Ecák než GFS, zejména pak hlavní výstup, nicméně spíše to asi v této podobě nevyjde, bohužel. Na druhou stranu nějaká opravdu výrazně teplá situace by nejméně cca do pol. měsíce dorazit nemusela, naštěstí. Srážky nejméně do cca 7. 3. rovněž nebudou stát za řeč. Snad se SZ - S situace se srážkami, i sněhovými, objeví ještě v březnu a ne po letních dnech až někdy koncem dubna, zvláště pak v anticyklonální verzi, což se v poslední době stává skoro pravidlem.

Jinak já, zejména pak pokud nějaká zima ještě bude, do hor i přes ty sprosťárny ze strany líných a neschopných papalášů z vlády, kteří zřejmě žijí ve vlastním utopickém světě, jezdit budu, do mého okresu zasahují, i když okrajově. Jsem zvědavý, zda mi vláda v terénu vyznačí hranici obce či okresu, protože já stejně jako možná většina z těch z 26 000 joudů, kteří mají pomáhat a chránit, stejně nevím, kudy přesně v lese hranice obce či okresu vedou. Pokud by mě za to dokonce chtěli pokutovat, nechám to jít do správního řízení a jsem přesvědčen o tom, že v takovém případě nemají šanci uspět a u případného soudu to projedou, sám vedu v práci správní řízení včetně odvolacích a s tímto u mě nepochodí. Boj s epidemií má být samozřejmě o něčem úplně jiném a smysluplná opatření budu rád dodržovat a také ostatní kolem sebe k tomu vyzývat. Toto je ale bohužel další neskutečná hovadina kterou může vymyslet jen chorý mozek a stejně k ničemu nepovede, max. k dalšímu prohlubování nedůvěry lidí ve státní aparát. Jezdit celý den po hypermarketech - povoleno, jít se projít sám do lesa mimo obec - extrémně nebezpečné z hlediska šíření viru...omlouvám se, ale musel jsem to nějak ventilovat
Troll
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1548
Registrace: 10. 10. 2010 20:51
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na březen 2021

Příspěvekod kebull » 28. 02. 2021 03:14

Troll - naprosty souhlas se vsim. Kdyz se jdu na Vyzlovce projit jen okolo rybnika (4km, slaba hodinka) tak tim prekracim katastr 3 obci... A kdyz bych se sel projit v Praze na Hajich, kde jsem bydlel, tak trvale bydliste mam na Vyzlovce... %) Zatim asi prvni misto ve vsech tech nesmyslech, dost mimo realitu a jen skodi.

Bohuzel se budou asi hlidat opet nejvic hory, kam by se od ctvrtka mela vratit zima vcetne srazek. No nic no, uvidite, jak to bude. Niziny si myslim, ze taky nejakou tu vlocku spatri, ale bude to pouze kratkodoba zalezitost, mozna jen pres noc. Ani na tvorbu pokryvky od cca strednich poloh bych to nevidel, spis az od vyssich, ale je to jeste daleko. Letos by naopak i podle data mohly byt Velikonoce zase bile, pokud se Atlantik nezmatori. Na nejaky brzky prichod jara to zatim nevypada, i pres ten unorovy ulet. Ctu si prispevek od TommyAst a jsou tam vazne k videni neskutecne hodnoty, a to nejen v Evrope, ale i v Asii =-O Pro Evropu - velka cast Z Sahary je dost rozpalena, jak tu psal myslim mnej, staci pak proudeni z te oblasti a mame ve Svedsku v unoru pres +15C... Do Asie se to dostalo asi z JV, kde panuji tropy a Indie, J Korea je pro me ovsem trochu zahadou, preci jen ji a zvlast to mesto, kde bylo temer +25C, oddeluje od J more. Mistni by asi vedeli... no, celkem si s nami letos sww pohrava. Preji pevne nervy a vseho zdravi.
kebull
Nováček

 
 
Příspěvky: 1445
Registrace: 01. 02. 2010 20:18
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 21

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na březen 2021

Příspěvekod JABO » 28. 02. 2021 08:10

Zdravím z absurdistánu-ČR,
téma Covid samozřejmě nemohu vynechat, tak jako soused Troll, se kterým naprosto souhlasím...omluva předem... :)

Od března 3/2020 nedělám nic jiného, než to, že dodržuji vládní nařízení více, či méně smysluplné-podle situace...V každém případě vždy vyhlašované zmatečně a hekticky a hlavně bez podpory základních tvrdých dat....
A takto to dělá dle mého většina lidí - a výsledek-jsme tam kde jsme. Podobně jsou na tom ale také okolní země - nejsme tedy žádní grázlové, jak se nám snaží vláda opakovaně vnucovat...
Nyní jsem připraven k občanské neposlušnosti na základě zdravého selského rozumu.
- Odmítám běhání v roušce (asi p. Dojáček toto nikdy nezkusil-já ano,
- odmítám chodit po poloprázdných ulicích s rouškou a dýchat místo čerstvého vzduchu svůj vydýchaný
- odmítám nenavštěvovat opakovaně svou chatu u lesa pro kontrolu majetku
- pokud budu chtít navštívit svou mamku v jiném okrese, tak jí prostě navštívím a nikdo mi v tom nezabrání (sám si dám samozřejmě pozor, abych jí nenakazil)

Hlavní problém v šíření nákazy vidím v tom, že lidem se naplatí 100% mzdy , pokud mají být v karanténě. Proto místo ní chodí do práce a ani nehlásí kontakty. A pak se nám to krásně šíří, protože zaměstnavatelé nemají povinnost testovat....
Jak jednoduché, ale bohužel se dělají místo toho úplně debilní opatření...až nám nařídí nosit na hlavě kýbl, jsem zvědav, kolik lidí je poslechne...


K počasí - první březnové dny nás asi naladí předjarně, aby pak na víkend přišla připomínka zimy. Jak dlouhá bude se uvidí - ICON to opakovaně vidí jen na pár dní. GFS trochu déle, ale nic mimořádného. ECMWF se tam po 9.3. zamotává s TN nad jižní Evropou. V každém případě to tedy od 5.3. vypadá na pranostku březen, za kamna vlezem.. :jojo:
JABO
Nováček
 
Příspěvky: 1327
Registrace: 25. 11. 2014 17:39
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na březen 2021

Příspěvekod mnej » 28. 02. 2021 10:13

Krásné nedělní ráno přeji, zde se únor loučí slunečným počasím. Tento týden nakonec relativně 5 slunných dnů. To má člověk hned lepší náladu. Aktuálně 3st. Vypadá to, že ochlazení v druhé půlce příštího týdne by mělo být nakonec výraznější než bylo dosud predikováno s maximy okolo 4 či 5st. a taky to vypadá na delší chladnější epizodu. Tak uvidíme, co se z toho vyvrbí. Díky tomu by měla většina vegetace ještě spát, což je dobře. Neměl by se tedy opakovat loňský rok s rozkvetlými stromy na přelomu března a dubna. CIAO. :jasno:

P.S. Názory Trolla a JABO k současné C.... situaci do kamene tesat. Souhlasím prakticky se vším.
mnej
Nováček
 
Příspěvky: 800
Registrace: 09. 10. 2016 22:09
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na březen 2021

Příspěvekod kapr » 28. 02. 2021 11:32

kdo chce, můžem si na toto téma psát soukromě, nic není takové jak se zdá...
Naposledy upravil kapr dne 28. 02. 2021 11:47, celkově upraveno 1
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/57bd9b1fcb98436b81959e278be157c1/summary
kapr
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 6951
Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na březen 2021

Příspěvekod francek » 28. 02. 2021 11:47

Tohle fórum je úplně v hajzlu %) :'( :sry:
francek
Nováček
 
Příspěvky: 603
Registrace: 26. 07. 2016 06:32
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 1

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na březen 2021

Příspěvekod dididi » 28. 02. 2021 15:47

Souhlasím,pokud někdo napíše že mu na zahradě něco neroste schne mu tráva a podobně tak to má souvislost s počasím ale covid sem fakt nepatří. Pokud má tedy někdo potřebu to řešit at si prosím založí téma např. jaká budou opatření a kolik bude nakažených třeba v červenci.
Toto je je forum o počasí a má poslední zmínka o covidu zde. Nebaví mě přehrabovat se v tom smetí tady i když mě současná situace štve asi jako každého ale úplně mi stačí že covid na mě skáče ze všech medií.
dididi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 2935
Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na březen 2021

Příspěvekod JABO » 28. 02. 2021 16:26

Zdravím,
omlouvám se za ranní Covidovou vložku, ale čas od času si člověk musí ulevit. Snad to slunce a vitamín D podpoří imunitu a psychiku lidí a bude snad postupem času líp....
:ahoj:
JABO
Nováček
 
Příspěvky: 1327
Registrace: 25. 11. 2014 17:39
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na březen 2021

Příspěvekod JohnBattler » 28. 02. 2021 16:44

Poslední únorový den byl zakončen opět krásně slunečným dnem. Po zatažené noci a Tmin 2°C se ráno vyjasnilo a teplota vylezla na 9°C. Tedy min i max cca o 3°C více než avizovaly modely cca dva dny zpátky. Uvidíme co další dny, ale půjde to určitě přes 10° pokud náhodou nebude mlhavo nebo NO. Největší potenciál na mlhy a NO má zítřek. Jinak co se týče slunečního svitu tak z dat za Prahu - Libuš to dělá 95 hodin což je 120% DP. Zde jsme měli slunečního svitu ještě o něco málo více, ale přesné číslo nemám. To je slušné na únor a díky za ty dary. Na vitamín D je zatím bohužel ještě brzo a v kůži se ještě nesyntetizuje. To začne až koncem března až budou sluneční paprsky procházet atmosférou kratší cestou - pod menším úhlem a nebude pohlcováno UVB.
JohnBattler
Nováček
 
Příspěvky: 733
Registrace: 24. 01. 2018 16:51
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 14

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí

  • Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé