Ahoj kolegové, zdravím po delší době, práce mám přehršel, neboť zrovna teď si všichni vzpomněli, že chtějí udělat daně, a já se z toho můžu potentovat.

Ale zpět k počasí, hlásím, že zde skončil únor jako v podstatě průměrný měsíc s průměrnou teplotou -0,4st(normál máme -0,3st.), takže nakonec slaboulince podprůměr

, takovou hodnotu tedy dlouho nepamatuji

, celkově se dá říct, že díky šíleně inverznímu módu a únorovému studenému vpádu, skončila uplynulá zima v podstatě jako teplotně normální.

Kdo by to byl před zimou řekl...
Co se týká srážek, je to od října jeden velký průser a na základě toho předpokládám velmi suchou minimálně první polovinu roku.

Díky studenému vpádu, který provázelo sice studené, ale jasné počasí, únor alespoň částečně vyrovnal lednovou tmu a oproti loňskému roku je dokonce letošní výroba za dva měsíce vyšší než loni.
Když se podívám do 15leté historie výroby FVE, kterou jsem získal, tak vše nasvědčuje tomu, že nás čeká minimálně slunné a suché jaro. Ve volném čase jsem analyzoval důkladně (pokud čas dovolí, tak napíšu i reálná data), a zjistil jsem, že v 5 případech ze 6, pokud je slunný únor, bývá slunný většinou i březen a duben, láme se to většinou v květnu, který bývá na sluneční svit naopak slabší. Naopak pokud únor stojí slunečně za hovno, březen většinou stojí taky za hovno.

Ale u dubna to bývá tak půl na půl. Květen však v těchto rocích bývá slunečnější....
Na základě výše uvedeného tedy čekám většinu jara slunečnou a sušší než obvykle, což zatím modely potvrzují na podtrženou jedničku.

Zatím všechno z vegetace ještě těžce chrápe, ani ty sněženky se k ničemu nemají. Díky mrazivým nocím se vegetace jen tak nerozjede, i když denní teploty budou okolo 15st ve druhé půlce týdne. Ovšem nevím nevím, pokud by se vegetace rozjela, kolik bude mít vůbec na ten start vláhy. Tady za únor jen 5mm srážek ze sněžení, kdy napadlo 5cm sněhu. Jinak nic.

Obávám se, aby v květnu nebyly další povodně, až se to zase prolomí a během pěti dnů napadne 300mm srážek jako loni v září.

O vegetaci tedy již byla řeč, ale motýl otakárek, který nám přezimoval na kvítku na chodbě našeho domu již je nějaký nervózní, už se přesunuje sem a tam.... Ten zřejmě při těch jarních teplotách příští týden zvedne kotvy a frnk do přírody.....

CIAO: