No, opět vidím, že zde je vítáno jakékoli ochlazení a bylo by to úplně normální , i kdyby byl podprůměr 50°C . Holt přání je otcem myšlenky a zde je jakýkoli podprůměr blahoslaven.
Já nejsem zemědělec v pravém slova smyslu a můžu si stěžovat jak chci, ale žádnou náhradu škody ani dotaci nikdy nedostanu a ani jsem nikdy nedostal. Za to úřednice u nás na zahradě kontrolovala, jestli nemáme na palmách subtropické škůdce - brouky, kteří v subtropech ničí palmy. Ano, subtropické škůdce, kteří u nás nepřežijí ani listopadové počasí a samozřejmě o tom nevěděla vůbec nic, neznala ani samotné hostitelské rostliny - palmy . Takže u mě to končí u postěžování si... (Některé) Zemědělce nemám rád z důvodu drancování země a honbě za ziskem na úkor zdravého pěstování, ale některé místní názory jsou taky 100 let za opicema koukám .
HeyYou: místní lokalitu asi neznáš, nezáleží na nadmořské výšce, problém je spíše opačný, než zima. Protože zatímco i v teplejších oblastech Slovenska (Nitra) byla vegetace v listopadu ukončena a zem promrzla do 10 cm a týden ležel sníh, u nás "vesele" vegetace prakticky pokračovala dál a zem poprvé promrzla až na konci února. Meruňky nasazují květní puky již na podzim a zcela běžně je ke konci února začínají nalévat. Tím se jejich mrazuvzdornost sníží z cca -20 až -24°C na -10 až -15°C. Pokud jste je v Bratislavě v této fázi neměli, tak úrodu mít budete, ale pokud ano, -15°C i méně bylo v okolí Bratislavy i Vídně také.
Sorry za OT.
Nový GFS se trochu umoudřil s nejnižší teplotou -14°C v 850 hPa, ale těch -17°C, co měl před tím, je prostě katastrofa a na konci března je to asi stejný extrém, jako kdyby bylo téměř +30°C ve 2 metrech...
Jinak další studený vpád tak nějak odhaduji během konce první dekády dubna.