Díky dididi za vyčerpávající megapříspěvek! Já u nás v minulosti nepamatuju maximální teplotu pod -20, jen v r.87 bylo -18. Před rokem 56 se určitě stalo taky, ale Ruzyně měří až od roku 1940 a ještě jsou tam do roku 1968 dlouhé výpadky. Dnes jsem byl na chatě u Sázavy, řeka je po letech krásně zamrzlá na bruslení. V chatě je zima jak v márnici nebo spíš v mrazáku -5, po letech nám mrzne i v posteli…
Co ale je děsný - vymrzlá a vyprahlá zahrada bez sněhu. Jestli je to dobré na vymrznutí havěti, jak se traduje, nevím, protože mám pocit, že právě tato všemožná havěť by byla jediná, co přežije i atomovku… Zatím ještě nikdy nevymrzla…
Zajímavá je synoptika po proběhlém arktickém vpádu 22. 2. 1956. Docela podobná té dnešní…
Pak se ještě po oblevě zima na týden vrátila 10. března.
Tak uvidíme, jak to dopadne letos.
Co tak sleduju, kolegové docela remcají, mrazy jsou dost vyčerpávající, časté střídání teplot - dříve se tolik v budovách, zaměstnáních, MHD, autech (pokud už byly) apod netopilo. Pamatuju uhelný prázdniny, v tělocvičně kamna, co občas bouchly…
Dnes je to velký kontrast teplot IN OUT. Nyní mrazy zas tak hrozné nejsou a nemusíme se namáhavě brodit po kolena ve sněhu, to by znamenalo komplikace v dopravě a k tomu být mrazy ostré jako v minulosti: den -10 až -15 a noci -20 až -25 po 2 až 3 týdny… Když vidím ty kotníkové ponožky s teniskama a tričko s rozeplou bundou a skuhrání nad kosou, tři už jsou u nás nemocní… Pamatuju ten fičák leden 87, mrzlo i v tramvaji, na oknech dole až půl cm tlustý led a nebylo vidět ven…
Psali jsme tu o osmdesátých letech a slušných zimách, mrazech. Pamatujete na megaerupci sopky St. Helens? Naprostá zkáza a destrukce celé hory a okolí 600km2 ( 18. 5. 1980)
(Net: Podle údajů americké geologické služby a pracoviště David A. Johnston Cascades Volcano Observatory během jediného výbuchu bylo z tělesa sopky rozmetáno 2,8 miliardy m3 horniny. Za jediný den se do atmosféry dostalo 520 miliónů tun popílku a množství sopečných plynů. Odhaduje se, že z plynů vzniklo okolo 0,3 megatun aerosolu kyseliny sírové)…
https://www.youtube.com/watch?v=-H_HZVY1tT4