Uživatelské menu

Statistiky

  • Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera6
  • Celkem příspěvků97851
  • Celkem témat1106
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na červenec 2021

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Předpověď počasí na červenec 2021

Příspěvekod Adi » 30. 06. 2021 09:27

Ahoj

Teplý, ba horký červen máme za sebou a před námí je (obvykle) nejteplejší měsíc v roce - červenec.
Jaký bude?
Jako úvodní nástřel to vidím tak, že první pentáda bude v podstatě normální stran teplot, klasické léto středoevropského střiho. Pak to žel vypadá na návrat teplého a pravděpodobně až tropického počasí. /Aktuální Ecák to vidí trochu jinak, ovšem večer sem cpal horko/ Pokud tomu tak bude, o srážkách opět budou rozhodovat bouřky, takže velké regionální rozdíly ve srážkách a lze očekávat celkové zhoršení vláhové bilance. Červenec bude teplotně spíše více nadprůměrný, než méně nadprůměrný, o průměru či podprůměru rovnou zapomeneme. Čechy budou pravděpodobně mírně chladnější, ovšem stále nad průměrem.

No, jak to dopadne, si řekneme za měsíc.

Tož toliko

A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3485
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec 2021

Příspěvekod dawis77 » 30. 06. 2021 10:57

na východě bude extrémně suchý a horúcy červenec.Teploty i 35st nastoupí opět 7-8 července...Čechy o poznání chladnější a deštivější,prostě klasika.
dawis77
Nový člen
 
Příspěvky: 158
Registrace: 14. 06. 2019 15:19
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: -24

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec 2021

Příspěvekod dididi » 30. 06. 2021 11:19

Tak tady jen slabší vítr z další nepovedené bouřky. Vlastně ještě žádná bouřka která by se dala označit jinak než slabá tady ještě nebyla. Myslím nyní pokud jde o hromy a blesky. Přitom oblaka vypadala nebezpečně na čele bouřkového systému ale i podle radaru bylo zřejmé že v naší oblasti byla bouřka jednoduše vypnuta.
Jinak ovšem i z toho spadlo 13,4mm k tomu již ráno 2,6 a červen nadělil přes 90mm a s tím jsem spokojen.
Pokud jde o červenec počasí na něj se teprve vaří a těžko odhadovat. Každopádně si myslím že nelze předpokládat další srážkově bohatý měsíc. Zatím se zdá že první polovina měsíce bude teplotně rozkolísaná a +- řekněme v průměru normální.
Hice bych čekal až okolo 20.7. a tam vidím pravděpodobně nejdelší horké tropické počasí s krátkým přerušením pokračujícím v první srpnové dekádě.
Jak tak koukám na modely je tam velká neshoda. Ecák dává opravdu na 5-6 60mm což je dle mého názoru blábol a teploty pod hranicí LD většinou jen okolo +20 což je blábol číslo 2.
Střední cestu má gfs s teplotou okolo letních +25 sem tam pod pak zase těsně pod hranici TD a 35mm až na 8.7. v dalším výhledu je poměrně chladný ale to je již mimo dobu seriozní předpovědi.
No a Němci tam tlačí sucho a tropy na 6-9 pak mírný pokles bez srážek tak že výhled opravdu dle libosti ale pravdu bude mít jen jeden..... a nebo nikdo. Jak říkám teprve se to vaří a ingredience zatím nejsou úplně známé.
dididi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 2935
Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec 2021

Příspěvekod dusik » 30. 06. 2021 18:15

No, 60 mm je ještě dobrých. Nám teď ECMWF dává na 5. až 6. dohromady 200 mm srážek. To by už soupeřilo s 240 mm za 24 hodin před deseti lety. Tehdy to skončilo půl metrem vody ve sklepě a jezerem na zahradě. No, uvidíme :-) .
dusik
Nový člen
 
Příspěvky: 61
Registrace: 29. 10. 2008 13:26
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 0

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec 2021

Příspěvekod aviv » 30. 06. 2021 19:29

Jelikož mi děti odjíždí v pátek na tábory jsem dost napnutá a sleduji co se dá, nicméně modely jsou odezni ke zdi. Dost jsem si oblíbila inpočasí, které používá ICON, GFS, ECMWF a na příští týden hází teploty v rozmezí 20-32, což neustále mění tak nevím. Konstantní je německý model, ale ten je až moc optimistický, teploty 22-26 a srážek minimum.. Nejhorší jsou norové, ty straší neustálými srážkami po celý týden což nad nebude, nicméně norům moc nevěřím.
aviv
Nováček
 
Příspěvky: 577
Registrace: 01. 03. 2010 16:03
Bydliště:

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec 2021

Příspěvekod pepa » 30. 06. 2021 20:01

Nevýhoda in počasí je GFS. Ten v létě podceňuje maxima o 5 - 7 stupňů, a to se projeví i v předpovědi. Vůbec je GFS dobrý na dlouhý synoptický výhled, jinak je obvykle totálně mimo. Prostě jeho rozlišení je hrozně slabé.
pepa
Nováček
 
Příspěvky: 841
Registrace: 22. 06. 2014 13:46
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec 2021

Příspěvekod JABO » 30. 06. 2021 20:38

Zdravím,
včerejší půlnoční bouřka zde dala 21 mm a naštěstí těsně před námi zeslábla, takže vítr ani kroupy zde nebyly. Ulevilo se mi, když jsem viděl zprávy z Plzeňska- měl jsem trochu obavy, co se ještě zformuje.
Za červen tedy máme 65 mm- nečekal jsem tolik a jde vlastně o průměr- tak dobrý. :jojo:
Začala vlastně jakási podoba Medarda a občasné srážky bez tropů asi budou pokračovat i v 1. dekádě července.
Morava asi bude o něco teplejší...
Stabilnější letní počasí bych viděl nejdříve po půlce července, ale to je stejně jen buď anebo...uvidíme- letní teploty a trochu sušší období by se taky hodilo...
JABO
Nováček
 
Příspěvky: 1327
Registrace: 25. 11. 2014 17:39
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec 2021

Příspěvekod kebull » 01. 07. 2021 04:02

Ahoj po opravdu dlouhe dobe. Ono se u me z hlediska pocasi nic zajimaveho nedelo, v dubnu jsem se trosku projel na kole Taiwanem, coz me bavilo fakt hodne, bohuzel jsme to ale museli predcasne ukoncit, a tak tu nejhezci, vychodni cast mame na priste ;) je to tu ale fakt rozmanite, parada.

Jen neni mozne pokracovat nyni, jelikoz od kvetna tu obvykle zacina leto, a tak tomu bylo i letos. Dokonce se kveten zapsal jako nejteplejsi za cca 70 let. Bylo jen teplo nebo vetsi teplo, 30-35C kazdy den, o tropickych nocich se ani nebavim. A takto to pokracuje, v cervnu uz ale nejde o takovy extrem. Navic obcas i zaprsi, a to hodne v tzv. "plum rains" - sezonnich destich v obdobi svestek - monzun. Takovy dest jako v tomto obdobi jsem predtim jeste nezazil. A kdyz prsi, tak je taky lepe - 25-30C max. Oproti kvetnu take uz zase vic fouka, coz dost zlepsuje pocitovku. Clovek si samozrejme postupne zvyka, ale musim rict, ze pri normalnim vsednodennim zivote (coz zahrnuje i zapnuti klimatizace, kdyz uz se to fakt neda) se to az na vyjimky da vydrzet. Myslim si ale, ze v cervnu bylo paradoxne lepe nez v kvetnu. Rozhodne jsem ovsem cekal, ze bude mnohem vic prset, zvlast v te lokalite, kde jsme. Kazdy se vzdycky pta: "To vam tam v Tamsui musi prset ne?". Ve skutecnosti prsi vic v centru nez u nas na SZ vybezku. Ono je to mozna tim, ze mnohem vic prsi jen nekolik km od nas, na uplnem severu a potom taky samozrejme v blizkych kopcich a jejich navetrne strane, hlavne pres zimu. U nas, jak jsem uz nekolikrat psal, se to spis jen tak "vymrholi".

Co je ale horsi, je to, ze tu zacalo "pribyvat" covidu a pri zdejsi opatrnosti to znamena prakticky lockdown, jidlo jen s sebou a nutnost nosit rousku i venku, a to i do prirody, protoze vas tu s velkou pravdepodobnosti nekdo uvidi. Dokonce tu pokutuji i lidi, kdyz jsou sami v narodnim parku. To vse pri maximu nakazenych za den 700 nekdy pred mesicem a nyni pri cca 80 nakazach denne. Obyvatelstvo 2x CR a v podstate jen par clusteru, opatreni plosna. Vazne jsem to sem uz nechtel tahat, ale jen, abyste meli predstavu, jak to muze byt jinde. Ja to jen musim respektovat, jsem pro restrikce, kdyz to jinak nejde, ale tohle uz je i na me moc. Samozrejme bych rad treba na kolo (v rousce a 33C fakt ne, bezec v rousce tu uz i omdlel, proc asi...) nebo si zaplavat... :) Delaji tu ty same chyby a nesmyslnosti jako jinde, clovek napr. muze stravit hodiny v Carrefouru (i kdyz se musi checknout), ale do narodniho parku ani jit nemuze. No, mohlo by to byt jeste horsi, viz Australie... ven muzu, do kanclu taky, testy nepovinne.
Cekam teda tedka jak na rozvolneni, tak i na tajfun, jestli letos prijde. Loni neprisel a i proto i tady je celkem problem se suchem hlavne v centralnich castech zeme.


U vas naopak panovalo dost zajimave pocasi, co jsem tak z povzdali sledoval. Uz jsem ale nemel moc casu to sledovat podrobneji. Ale kveten byl u vas opak toho "meho", nemyslel bych si, ze je neco takoveho v teto dobe jeste mozne. Ale porad ano. Co je blby, jsou ty extremy - chladne pocasi stridaji vlny extremnich veder. Myslim si, ze to neni nic dobreho.

Tornado samozrejme naprosta katastrofa, kazdy zaber, co jsem videl, byl naprosto neuveritelny. Ale pamatuju, jak jsme to tu zde parkrat rozebirali a nekteri psali, ze u nas na to nejsou podminky, nevim jestli dotycni mysleli jen jejich lokalitu, nebo obecne CR. Jak vidime, podminky tu bohuzel jsou...

Tedka to vypada, ze by se pocasi melo stabilizovat ve standardnim letnim modu, uvidite jak dlouho to vydrzi. Bourky zrejme budou stale silne, ale tahle spoust uz by prijit nemusela. Obavam se ale trochu o budoucnost. Je to fakt sila, treba nynejsi vlna veder na SZ Ameriky je jak teplotni sci-fi, kam se hrabe virus, tam zemrelo pres 200 lidi za par dnu... :(

Omlouvam se za dlouhy prispevek, ja se zase delsi dobu neozvu :ahoj:
kebull
Nováček

 
 
Příspěvky: 1445
Registrace: 01. 02. 2010 20:18
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 21

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec 2021

Příspěvekod dawis77 » 01. 07. 2021 06:28

GFS přítápí pořádně pod kotlem pro východ.Návrat tropů už od pondělka příštího týdne,tropů se tady asi jen tak nezbavíme!Ale toto se dalo bohužel očekávat!A srážky tady u mě?Skoro žádné....
dawis77
Nový člen
 
Příspěvky: 158
Registrace: 14. 06. 2019 15:19
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: -24

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec 2021

Příspěvekod Tomfik » 01. 07. 2021 08:03

no vidíš a já myslel že mají byt nonstop..
. :D
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3241
Registrace: 06. 11. 2008 09:43
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec 2021

Příspěvekod dawis77 » 01. 07. 2021 08:37

to je jedno,hica budou a to pořádná!
dawis77
Nový člen
 
Příspěvky: 158
Registrace: 14. 06. 2019 15:19
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: -24

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec 2021

Příspěvekod wenzel » 01. 07. 2021 12:10

U nás 29.6. spadlo ráno 7 mm a večer 16 mm při bouřce a následném dešti. V okolí města to bylo někde až k 50 mm. Nás bouřka spíš přeskočila, také nenadělala mnoho škod. Za červen máme 93 mm, což je výrazný nadprůměr. V polích a chmelnicích stojí voda, všude plno bláta. Dnes další 3 mm a další přeháňky přijdou. Na zítřek to vypadá na dalších cca 10 mm. Tak vlhký začátek léta už dlouho nepamatuju. Docela mě překvapila nová týdenním předpověď CHMI z dneška. Nepočítá vůbec s tropy v příštím týdnu, což mi přijde divné. Má je tam totiž evropský i americký model. Počítám, že zítra předpověď změní.
wenzel
Nováček
 
Příspěvky: 679
Registrace: 12. 10. 2008 09:17
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 12

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec 2021

Příspěvekod dawis77 » 01. 07. 2021 12:19

jsou v tom ČHMU normální,je jisté že od úterka na východě tropy a posupně mega tropy možná i více než 35st!A nebude to záležitost jen následujícího týdne.Srážky žádné u nás,to je za trest fakt!A v ČHMU by si měli nafackovat za takové amatérské předpovědi!
dawis77
Nový člen
 
Příspěvky: 158
Registrace: 14. 06. 2019 15:19
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: -24

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec 2021

Příspěvekod dididi » 01. 07. 2021 13:54

K předpovědi CHMI asi jen tolik že většinou a celkem logicky sází na evropské modely. Jenže ecák měl včera teploty jen okolo +20 s maximem v neděli 24-25 a v dalším týdnu jen těch 18-23 a nyní teplotu zvedl o více než 10 stupnů. Hodně šel vzhůru i amík. Ale je to takový ostrý jazyk horkého vzduchu a některé jiné modely jsou mnohem zdrženlivější pokud jde o vedro.
GEM,NAVGEM,UKMO a částečně i ICON nepočítají že horký vzduch vylétne tolik k severu. Ale je pravda že úprava směrem vzhůru se dá očekávat. Přeci jen TN spojená s brázdou bude nějakou dobu ležet západně a pokud to podpoří výběžek či hřeben TV od jihu tak to půjde rychle. Sice to nyní vypadá jen na krátkodobý horký luft na 2-3 dny pravděpodobně středa-pátek ale ani to není jisté. Co naopak je pravděpodobné že opět vydrží vyšší teploty déle na východě.
dididi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 2935
Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec 2021

Příspěvekod dawis77 » 01. 07. 2021 15:17

ano na východě opět a zase,tak tu Vy co žijete v Čechách pořád nebrečtě jaké tam máte sucho a teplo.
dawis77
Nový člen
 
Příspěvky: 158
Registrace: 14. 06. 2019 15:19
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: -24

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí

  • Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé