Nevím, jsem jen obyč zahradníček, ale nebyla Antarktida před 90 miliony led, jaksi trošku jinde?
Kontinenty se hýbou, Evropa byla mnohem blíže rovníku a i v Česku jsou nálezy zkamenělých palem, dokonce i dnes vyhynulý druh Phoenixu (bohemica) a co mě překvapilo, tak i druhy palem, které se v moderní historii považují za původem z východní Asie. Vono to tedy cestuje už pěkně dlouho po světě, každou dekádu jsou tropy jinde a různě se to přemisťuje a vyvíjí. I Evropa kdysi dávno třeba byla na úrovni dnešní Amazonie, a mohla tak být i Antarktida, já se na to tedy dívám spíše jako samozřejmost, než objev století (informačně, ne to že ty vzorky našli, to je náhodou skvělé).
Jinak tady minulý čtvrtek letošní nejsilnější bouřka, dokonce bylo poblíž v okruhu 4 km i bílé jadérko. Pochopitelně jsme opět nebyly doma, ale podle srážkoměru a míry naplavenin to nebyl žádný průplach, spíše rychlý liják. Dal "jen" 15 mm. S tím že ten den napršelo celkem 19 mm. Zajímavé je, že ve 100 m vzdáleném jiném srážkoměru bylo 21 mm. Dnes další 1,5 mm a jsme rázem na 20,5 mm za červenec. Léto se vyvíjí luxusně, koupačky se letos nekonají, ale nejsou úmorná vedra a vyloženě chladno nepociťuji. Dnes mělo být kolem 17°C, ale již nyní je 21°C a pere slunce. Nemohu vytknout ani ň pro naší oblast. Kapra z pohledu meteorologie chápu, ale na druhou stranu já byl taky velký fanda počasí do hloubky a posledních pár let mě z toho vyléčilo
. Pokud je to u tebe vážnější a vyžaduješ od počasí kotrmelce a je to tvé životní poslání, budeš se muset přizpůsobit ty počasí a nečekat, že se počasí přizpůsobí tobě. Takže se přestěhuj do Prostějova a máš za týden plnou paměť karty ve foťáku
.