Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera4
  • Celkem příspěvků98486
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na červenec

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na červenec 2022

Příspěvekod Patricio11 » 16. 07. 2022 13:58

Ahoj, tak tady během středy a ze středy na čtvrtek celkem spadlo 6,6 mm a v červenci aktuálně 27,0 mm. První bouřka nás obešla a druhá nás trefila, ale byla taková rozumná a konala se za tmy. Nicméně spadlo i pár malých krup a byly i nárazy větru do 15 m/s. Červenec mi letos přijde dost větrný na můj vkus.
Blog o počasí z Lipníka nad Bečvou a okolí: http://pocasi-lipnik.wbs.cz/

Typ meteostanice: ClimeMET CM 2 000.
Nadmořská výška: 233 m n. m.
Patricio11
Mírně pokročilý

Registrace: 28. 04. 2008 18:41
Nadmořská výška:

Hodnocení: 18

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec

Příspěvekod brhel » 16. 07. 2022 19:48

Zajímavé, jak obrovské jsou místní rozdíly co se týče sucha. V Praze I přes spíše sušší první půlku července akutní sucho zatím nehrozí (díky vydatným červnovým dešťům)
Podobně je tomu i v oblasti od Prahy na JZ na Berounsku a jižním Křivoklátsku, kde teď ve velkém začaly v lesích růst bedly a další houby.
Velké rozdíly v projevech suchá na malé vzdálenosti jsem pozoroval I před týdnem na dovolené v severovýchodní Itálii - v Alpách zalito, také na úpatí Alp pár km severně od Udine zeleno a silná bouřka, ale kousíček jižně od Udine I na pobřeží Jadranu v Grado tráva žlutá a zřetelné sucho.
Heat wave či horká vlna je na spadnutí, o tom není pochyb. Jsem zvědavý, kolik vlhkosti v půdě se po tomto africkém saharském vpádu udrží v "zalitém" pruhu ve středu Čech. Věřím, že na rozdíl od Domažlicka nebo Chomutovska úplně nevyschneme a že s koncem příštího týdne bude horko slábnout a ne zesilovat. I když supertropy a překročení čtyřicítky koncem měsíce je stále ve hře, vzhledem k tomu co se děje ve Francii a v Německu.
brhel
Nováček

Registrace: 18. 12. 2013 13:59

Hodnocení: 5

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Doizer » 16. 07. 2022 21:07

Já z toho mám dojem, že ačkoliv tato horká vlna nebude teplotně úplně extrémní. Tak to podle mě může dohnat v délce trvání.
Icon koketuje s možností obnovování oblasti nízkého tlaku nad Biskajem při udržování vyššího tlaku nad JV Evropou. Závěr výstupů vypadá, že by se to mohlo zacyklit i na 10 dnů. Myslím si, že vrcholit by mohla v 3tí dekádě července při teplotách kolem 38C.
GFS ani Ecáku nějakou větší pozornost poslední dobu nevěnuji, protože to střílí každý výstup naprosto něco jiného. V tom se nedá vyznat. A to se ani nebavím o výstupech v okolí 240h +
Myslím si, že krom tohoto chladného týdne co byl, je trend proudění poměrně daný. Teď jen záleží jak dobře nás to bude trefovat.
Ps: Dnes ráno minimum 6,1 C. To bych si od července vyprošoval.
Doizer
Nováček

Registrace: 08. 12. 2014 18:26
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 17. 07. 2022 05:48

Ráno 4,5C. To je panecku prijezd domu .. týden vypadá opravdu teplé ale super teplo asi ne. Délka trvání může být delší ale také nemusí. Opravdu to jižněji to bude celkem peklo. Alpy v severní Itálii zelené ale vody opravdu málo. Velmi slabá zima a málo deště. Žně začínají. Určitě se to překopem ecmwf už tam hází nějakou TN na konci výhledu. Časem to nějaká TN zvládne. Nebude to se stabilni. Ve čtvrtek na Z trop nebude ani náhodou. Stejně tak v úterý na vychode
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Ovar » 17. 07. 2022 10:26

Z čeho soudíš Tomfíku? "Ani náhodou" od tebe neslyším poprvé ale taky si vybavuju, že ti to občas jaksi nevyšlo. A tohle tohle ti podle mě taky moc nevyjde.
Podle mě bude jak trop v úterý na východě, tak trop ve čtvrtek na západě. Naopak od středy do pátku to vypadá na plošné supertropy. Příští víkend to hapruje, spíš bych řekl, že se pak teplo od jihu obnoví. Ale první srážky se začínají objevovat na příští sobotu, což je asi jediný středobod na který se lze nyní upínat. U nás čekám již od zítra trop, rozhodně v kuse do pátku a ani pak to nevypadá na polevení tedy.
Ovar
Mírně pokročilý

Registrace: 24. 12. 2012 14:28

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Příspěvekod libi » 17. 07. 2022 10:49

Ahoj
včera zde přešli 2 slabé přeháňky, bohužel to nestačilo ani na navlhčení chodníku.
Dnešní ráno dle předpokladu studené, min. 7,6°C, ale dnes bude tepleji než včera a čekám již letní den. Co se týká výhledu na příští týden, tak ano, na absolutní rekord to nebude, ale tropická vlna bude delší, než se čekalo, ty tendence na obnovování přílivu tropického vzduchu v modelech jsou patrné. Každopádně příští týden zde očekávám celý tropický, úterý a středa to vypadá na supertrop. No Tomfiku, nevím nevím, asi ti to nevyjde.
libi
Nováček

Registrace: 03. 05. 2008 15:54

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 17. 07. 2022 11:24

Jo, on měl být tropický celý minulý týden a bylo v pondělí 17C... A dnes bude 20C. On dnes byl i mráz ráno. Samozřejmě u někoho bude i přes 35. Ale já ten výskyt na 1-2 stanicích neberu jako směrodatný. Tak si ve čtvrtek povíme... Ale já vím vy budete mít tu Řež u Prahy a další top tepla místa a nejtepleji bude u Ovara. No uvidíme... Ale určitě to bude více jak tento týden, kdy to bylo o 1-2dnech.
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod libi » 17. 07. 2022 12:18

No porovnávat teplotně tento týden a ten následující je úplně mimo...
libi
Nováček

Registrace: 03. 05. 2008 15:54

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Doizer » 17. 07. 2022 14:23

No co si pamatuji, tak tropický celý minulí týden tam rozhodně dlouho nebyl, max v pár výstupech, to ovšem myslím nikdo nebral za směrodatné.
Dnes ráno minimum 4,5 C. Nevím co k tomu říct. Asi jen to že už ani pranostika Anna chladná z rána moc nefunguje. Je půlka července, kontinent prohřátý, dny ještě relativně nejdelší, tedy měly by být nyní nejvyšší noční minima. Chladno z ráno může být ale absolutně kdykoliv. Spíš začínám mít dojem, že víc chladných rán bývá ze začátku léta než k jeho konci, na což se snaží pranostika poukazovat, že dny se na konci července zkracují a rána ochlazují. V té době okolo Anny ovšem ještě nejsme a stejně je zima jak v lednici.
Zítřejší ráno by mělo být ještě studenější. Nedovedu si to moc představit. Snad nebude přízemák. :mysl:
Doizer
Nováček

Registrace: 08. 12. 2014 18:26
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Ovar » 17. 07. 2022 15:04

[quote="Tomfik"]Jo, on měl být tropický celý minulý týden a bylo v pondělí 17C... A dnes bude 20C. On dnes byl i mráz ráno. Samozřejmě u někoho bude i přes 35. Ale já ten výskyt na 1-2 stanicích neberu jako směrodatný. Tak si ve čtvrtek povíme... Ale já vím vy budete mít tu Řež u Prahy a další top tepla místa a nejtepleji bude u Ovara. No uvidíme... Ale určitě to bude více jak tento týden, kdy to bylo o 1-2dnech.[/quote]

Prosim? Celý minulý týden (předpokládám tento co byl)? Avizovaná vlna veder byla dlouho do předu na pátek, tedy ten co byl 2 dny zpět, postupně se to odsunulo o 3 dny, to mi jako žádná nespolehlivost tedy nepřijde..
Mrazy chodí každý červenec, letos mají dokonce zpoždění.
Osobně si myslím že Řež nebude nejteplejší a ani my ne (jen pro info my jsme nikdy nejteplejší místo nebyly při těchto vlnách veder, moje oblast se zahřívá při situacích jako je ta dnes, aktuálně 28°C ...). Ale jako chápu, u Tebe v tvý poloze bude sotva na zimní bundu a hot wave to nazývat nebudeš, protože u Tebe teplo není, že :) .
Ovar
Mírně pokročilý

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 17. 07. 2022 18:52

Ahoj,

Včera nás chytil jižní okraj SF, takže při podvečerních přeháňkách a slabé bouřce napršely příjemné 4 mm.
Aspoň dnes nebylo třeba zalévat, ovše, od zítřka konev bude v pohotovosti den co den.
Ráno bylo chladné včera i dnes, kýbl rosy a orosená okna i zvenčí, teplota klesala k 6 stupňům. Přes den dnes naprosto ideál, slabý vítr, teplota okolo 21 -22 v max a slunko příjemně hřálo.
Výhledy jsou dané - od zítřka teplo, od úterka horko, vedro a na většině území tropy, pak se to posune k hranicí tropů s označením super. Dnes tedy v noci se bude větrat a pořádně.
Rovněž se přikláním k myšlence, že celá věc potrvá déle. ono sice další pátek/sobotu zřejmě přejde rozpadající se studená fronta či nějaký konvektivní pás, ovšem stále zůstaneme v teplé až horké vzduchové hmotě. V nejlepším případě teploty klesnou někde na 26-30, aby to pak opět vylezlo na původní hodnoty. V posledním červencovém týdnu to přeci jen padá na ochlazení, nelze očekávat, že vedro tady bude pořád. Bohudík. Ovšem stále platí, že srážek bude minimum, častější výskyt bouřek lze očekávat na Z a SZ Čech.
Onen chladnější týden jsem si vychutnal plnými doušky, jsem moc rád, že došlo k posunu výrazného oteplení až na další dny. Škoda jen, že nenapršelo více, vody bude stále více zapotřebí. (Pokud vím, posunulo se to po 3-4 dny, což je ještě relativně malá odchylka, vzhledem k tomu, že modely celou věc predigovaly dobrých deset dní dozadu)

Přeji pěkný podvečer

A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod mnej » 17. 07. 2022 19:34

Pěkný večer kolegové, tak Tomfik mluvil bezpečně o tomto týdnu, vzhledem k tomu, že dnes je neděle, tak už je asi duchem v příštím týdnu. To se stává.... :D Pokud vím, tak původní předpoklady hlásily, že ta slavná heatwave měla začít tento týden v úterý a vrcholit měla tento víkend. Jak to dopadlo, již víme všichni, teplejší byla pouze středa a čtvrtek s maximy 29,9st, resp. 32,2st., jinak ostatní dny pracovního týdne připomínaly spíš podzim, a víkend s bídou dotlačil maxima takřka o prsa na letní den, kdy včera bylo 25,7st a dnes 25,1st. O minimech ani nemluvím, natož, že máme být na vyhřáté Hané, tak min. 10,1st. způsobilo, že voda v bazéně to byla ráno ledárna, kdy už i toto bylo na mne moc. Celý víkend fučel protivný severák. Manželka mi dnes pomáhala dláždit dvůr u domu po babičce a podvečer v 18h jí byla už taková zima, že drkotala zuby jako osika. :mysl: A to prosím v červenci. :mysl: Čili tento týden to bylo totální modelové fiasko. :jojo:
A jaký bude příští týden? Ze čtyř supertropů, máme "jen" tropy, za které budeme zde velmi rádi, protože červenec se teda moc nepředvedl. Ono je vidět, že prakticky severní proudění kolem níže nad Polskem "umí" a i v červenci dát dost nízká minima. Přes den to silné slunce vytáhne ještě na přijatelné teploty, ale noci připomínají spíše září či říjen. Nebyl bych daleko od pravdy, že při stejné synoptice v lednu by bylo slušné zimní počasí. Jenže v zimě se níže nad Polskem skoro nevyskytují, to je paradox dnešní doby - zimní synoptika v létě. :jojo:
Díky posledním dnům nám průměrná teplota sletěla na 19,8st., tedy kladná odchylka k dnešnímu dni je pouze 0,4st. Jsem tedy zvědav, co ten příští týden předvede.... CIAO. :jasno: :jasno: :jasno:
mnej
Nováček

Registrace: 09. 10. 2016 22:09

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Troll » 17. 07. 2022 19:40

Tak právě končící týden bych v mé oblasti označil za takový typicky červencový (myslím tím dokonce červenec z dřívějších let), tedy pouze teplotně, protože srážkově to vůbec nestálo za řeč. Byl 1 mírný trop, 3 letní dny a 3 x letní den nebyl, prům. teplota týdne kolem těch 18,5 - 19 st. Bohužel srážkově tragédie, 1 mm v jedné přeháňce ve čtvrtek a to bylo vše.

Ještě horší z hlediska srážek je to pak SZ od města v Krušných horách, kde máme chatu. Když jsem tam tak odhadoval množství srážek, které tam spadlo ve vegetační sezoně, tak jsem došel k závěru, že za květen - červenec tam spadlo celkem něco mezi 75-100 mm v celkovém součtu, a to je tedy setsakramensky málo (odpovídá spíše normálu pouze za květen). Že tam to sucho nedosahuje ještě mnohem více apokalptických rozměrů můžeme děkovat pouze vlhkému lednu a únoru (kolem 250 mm v součtu). Vzpomínám si že v březnu tam dle mapky na CHMI spadlo od poč. roku 150% běžného nožství srážek, nyní jsme již pouze na nějakých 60%. Po velmi suchém březnu pak přišel normální duben a o od té doby aby člověk opravu platil zlatem každou kapku a k tomu velmi vysoké prům. teploty. I když ten odhad srážek je třeba brát trochu s rezervou (vycházím z množství dešťovky, které se zachytí /znám výměru předmětné části střechy, pak mám primitivní srážkoměr - obyčejnou nádobu se stupnicí, cca 200 m ode mě je amatérská meteostanice jejíž data jsou dostupná a vše mi dává úhrny ve výše uvedeném rozmezí. Potoky, které alespoň trochu tekly i v srpnu 2015, 2018 jsou už 2 týdny úplně bez vody, voda ve studni došla už minulý víkend, zahrada na troud, protože v červenci tam ještě pořádně nezapršelo ani 1x, takže sudy opět prázdé, a teď to peko,co nás čeká tento týden...

Přístí týden bude dost výrazná heat wave, ne nepodobná těm významnějším z posledních let, a to je ještě nemalá šance, že se protáhne či dokonce vyvrcholí až za horizontem konce příštího týdne. 1-2 supertropy dáme, tropů celkem nejméně 5, ale klidně jich může být i více. Letošní maximum z června ale spíše asi nepřekonáme. Nicméně jde jen oslabý odvar toho, co zažívá a bude zažívat Z Francie a mnohé části Velké Británie, tam to bude opravdu něco neskutečného. Max. kolem či nad 40 st. a supertropické noci. V 850 hPa kolem 25 st. No na ostrovy s atlatským klimatem nad 50 st. s.š. naprosto šílené. Až si jednou nějaký podobný přímý zásah vyžereme my, tak nechci raději domýšlet, kolik by to hodilo zde.

Jinak co se týče minim a pranostiky o sv. Anně, jde podle mě o jednu z těch, které moc neplatí. Obecně jsou nejteplejší noci v ročním průměru až kolem ní či po ní, smysl by tato pranostika měla až tak o 3-4 týdny později. V první pol. července jsou noci v průměru naopak nepatrně chladnější než na konci měsíce či poč. srpna, a to i dle dlouhodobých průměrů.
Troll
Mírně pokročilý

Registrace: 10. 10. 2010 20:51

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Ovar » 17. 07. 2022 21:08

Když jsem to nakousl, tak naše přesušená kotlina se rozžhavila už na trop dneska, Tmax +30,5°C. Projížděl jsem okolní amatérské stanice v okruhu 10 km a všechny lízly ze spodu 30°C, jedna taky přes, žel u nás je už většinou hnědá tráva, co vzduch rozžhaví ještě víc. Už jen čekam až vedle sklidí pole a zaorají, to pak bude pánev se vším všudy...
Čim blíž baráku, tim víc vody můžeme na zahradu vylít, před barákem udržuju i zelený paradise trávník :D , ale zadní zahrady, to je totálka. V tak špatným stavu nebyly některý stromy ani ve 2015 a ani ve 2018, a to žádný vedro ještě nedorazilo..
Ovar
Mírně pokročilý

Co je to hodnocení?

Příspěvekod wenzel » 17. 07. 2022 22:43

Já čtu modely tak, že tady u nás ( Rakovník ) budou tropy až supertropy v úterý a středu. Pak se k nám nasune teplotní rozhraní s konvektivními srážkami s denním chodem, které někam nadělí hodně vody, někde nic. Od čtvrtka tu asi sotva dáme tropické dny. Ovšem východ republiky si to vyžere naplno. Tropy tam potrvají mnohem déle a možnost srážek se tam zdá daleko menší než u nás. Počasí od víkendu je zatím dost nejisté, tropy se mohou vrátit, ale také nemusí. Ono to rozhraní dost možná bude natažené nad severozápadní částí republiky i nadále.
wenzel
Nováček

Registrace: 12. 10. 2008 09:17

Hodnocení: 12

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí