Uživatelské menu

Statistiky

  • Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera3
  • Celkem příspěvků97828
  • Celkem témat1103
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na červenec

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Předpověď počasí na červenec

Příspěvekod Ovar » 30. 06. 2022 11:06

Červen byl napínavý až do posledního kalendářního dne. Červenec začne s čistým štítem se studenou frontou, místy se čekají zase silnější bouřky, ale proudění bude silné, bude to fofr, na mnoha místech se tak nedoplní deficit od začátku roku.

Července bývají, aspoň u nás na srážky méně výživnější měsíce, posledních 7 let z letních měsíců bývají i nejchudší na přímé bouřky, nebývalo tomu dřív tak, ale nová doba..

Výhledově vypadá začátek července nemastně neslaně, bez teplotních extrémů i bez srážkových, u nás spíše i pokračování suchoty.
Ovar
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1833
Registrace: 24. 12. 2012 14:28
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec

Příspěvekod Jarda Max » 30. 06. 2022 12:22

No ty krávo, to byl klystýr. Další vodu už rád přenechám jiným. Včera jsme měli divadlo, venkovní letní scéna v prostorách Anežského kláštera, tak si asi dovedete představit, jak to vypadalo... Po úvodní průtrži se odložilo o 15 min, pršet na chvíli přestalo, ale pak temný nebe, blesky. Prodávali jednorázový pláštěnky, nakonec to bylo světelně efektní jak na podiu tak venku. Doják trvalej, pak večerní Prahou řeky vody, krásně teplo. Monzun. V sandálech oukej.
Dnes jsem zajel na chatu, bazén přetékal, bazének na nohy, co má 20cm taky po okraj plný a ve varandě louže do poloviny místnosti. Včera zde od jihu tedy pěkný šupec. Ale neuvěřitelná věc, voda z vrtu teče! Po týdnu! Vlastně kecám, ani ne, v neděli ještě jen 4cm po 5ti minutách a je čtvrtek!!! Zatím jen kyblík, ale za dvě minuty zase, teprve bude vše dosakovat. Ta darda prosákla za pár dní do 20ti metrů - ve vegatační sezoně.
Na léto máme tedy vody dost. Nicméně nevím, jestli mě to má těšit, byla to obrovská náhoda a bohužel se s ní pro příště nedá počítat. Jinde je extrémní sucho, jako bylo tady a výhled na léto bez vody mě děsil. Neuvěřitelný se stalo skutečností, tajně jsem si to tak představoval. Týden nás ve stejné stopě trefují bouře a lijáky. Praha je prolitá, i Ruzyně se blíží ke 190mm a to se nám na západě Prahy hodně výživných jader vyhlo. Tady naše suchá oblast u Čerčan dostala nášup počítám přes 200mm. Nenašel jsem na zahradě nikde suché místo :plavani: . Další bouřky, prosím, už jen do suchých oblastí :cool:
Jarda Max
Nováček
 
Příspěvky: 678
Registrace: 07. 11. 2015 09:57
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 14

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec

Příspěvekod Doizer » 30. 06. 2022 13:03

Já mám za červen relativně normálních 83 mm.
Drtivá většina srážek ale spadla ze začátku měsíce, kdy ještě nebylo sucho. Úhrn zní sice krásně, v kombinaci s nadprůměrnými teplotami, by však musel spadnout snad 2x aby sucho nebylo viditelné
V našich oblastech to již považuji za normál, že se tráva během léta vypálí a voda v Bečvě prakticky zastaví.
Včera padlo maximum 33,4 C.
Dnes již je maximum pokořeno a očekávám atak na supertrop.
Bouřky se včera motaly i kolem mojí oblasti. Doslova nad ní vznikali, avšak víc jak 20 kapek na m2 nepřinesli. Avšak fascinující sledovat.
Co se týká tropických nocí, tak s tím se naše oblast jen málokdy potká. Tady kopce přitahují chlad a ten vždy steče do údolí. Dnešní min 15,3.
Tropická noc tu hrozí maximálně při solidní vlně veder s neutichajícím větrem a nebo sem tam ke konci léta až na začátku podzimu když fénuje.
Výhled na následujích 7 dní vypada poměrně teple. Tedy především zase zde na Moravě. Jak už jsem psal, tak to vypadá že po sobotním jednodenním ochlazení se opět v neděli oteplí s tím, že ochlazení přijde nejdříve až ve čtvrtek, pokud vůbec. Je to pořád týden.
Jinak v nějaké dlouhotrvající ochlazení co by se dotýkalo podnormálu bych v červenci nevěřil.
Doizer
Nováček
 
Příspěvky: 315
Registrace: 08. 12. 2014 18:26
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec

Příspěvekod godlike » 30. 06. 2022 14:05

Tak ja na "severu" mam "jen" 135mm. :) Odpoledne jsem pri behu krasne zmoknul, ale vazne to byl teply dest, jak beh nekde Bangkoku. Vcera kolem 22h jsem vezl par lidi od O2 areny, to se fakt nedalo. Zapareny auto, vsude plno vody, leskla silnice, moc tohle nemam rad. Kamarad v Komoranech ma za cerven 270mm, nevim ale celkem mu to i verim, ze mu to uplne nepromeruje, mel teda stesti na lokalni prutrze. Zitra snad posledni nasup a potom vybezek TV a SZ. Konecne to modelum klaplo, to bude v kanclu kriku, jaky je hnusny destivy leto. :D
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IZDIBY16
https://app.weathercloud.net/d2394664632#current
godlike
Nováček
 
Příspěvky: 1197
Registrace: 14. 12. 2015 10:07
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 18

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec

Příspěvekod kapr » 30. 06. 2022 15:48

tady supertrop padl, tmax 35,7 °C... noc na zítra bude zřejmě opět tropická a zítra před frontou jistě druhý supertrop.. tráva je spálena na troud, aspoň není třeba nic sekat, zůstaly jen suché stonky... meze, co jsou natočené k jihu, tak jsou už prakticky naholo, jen hlína vidět, sucho kam se podíváš, ve studni nic, bečky prázdné, poslední trocha vody je nádrži co máme pod okapy... snad zítra zaprší... ale stejně k čemu to bude. Tento atak horka je skutečně "výživný".. mám tu zatemněno všechno, přesto jde od oken pěkný hic... už se těším až večer jak teplota spadne pod 30 vyjdu na vzduch.. jediné štěstí je to, že vlhkost je nízká (pod 30 %) (hehe ono mi to procento hází jako smajl :D ) tak ne místo toho protivného smajlu má být procento)... na zítřejší bouřky jsem opravdu zvědavý, jestli po horkách přichází silné bouřky, tak co přijde po tomto superhorku?... Sobota už v pohodě, neděle se jeví opět s oteplením na tropické hodnoty... ale v dalších dnech příštího už teplota o 10 °C nižší než je nyní. I mouchám venku je horko jak se tlačí dovnitř, navíc venku vídám hmyz, co jsem tu dosud neviděl..... ale tak i za tohle má být člověk vděčný, nic nepřichází jen tak :ahoj:

když vidím aktuálního aladina, který nám vodu nepřeje, tak, vlastně, žádný model nám vodu nepřeje..... ale co, něco umře, vznikne něco nového, lepšího... :srdce: :srdce: :srdce:
kapr
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 6951
Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec

Příspěvekod Adi » 30. 06. 2022 16:47

Ahoj,
Tady trochu líp, než u Kapra, maxima pres 31 a ty pak sundala blízká bouřka. Opět nás to obešla, podobně jako včera. Včera to hodilo dvě desetiny, dnes nic. Noc tropická nebyla.
No, výhledy jsou docela mizerně nastavené.
Ono snad navečer něco spadne, pak až asi ve středu. Mezitím kromě soboty letní dny a tropy.
Pak to padá na počasí přibližně normální s vHledem na oteplení v druhé polovině měsíce. Nedělám si iluze, horké počasí se vrátí.
I červenec zde bude teplotně nadprůměrný a spíše sušší.

Tož toliko

A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3481
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec

Příspěvekod varel » 30. 06. 2022 16:49

Hmm, včera tropická noc (20°C) dnes supertrop (35,6°C), no to se ten červen nakonec pěkně vybarvil. Zítra si myslím že už tu supertrop nepadne, nicméně ta tropická noc opět hrozí :mysl: No a pokud nám Aladin nepřeje, tak na tuty sprchne :D Jinak je 17:49 a venku furt 35°C :temp:
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IBESTE10
varel
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 2353
Registrace: 23. 11. 2008 17:28
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 30

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec

Příspěvekod dididi » 30. 06. 2022 18:26

Dnes krásný slunečný den když po 10-té ustal déšt a po poledni již skoro jasno ovšem dusno šílené vlhkost kolísala od 53 do 65% což při +28 je tedy znát.
Zítřejší fronta? Normálně bych napsal špatný směr i načasování ale znáte to. Kdyby bylo sucho tak je to tutovka ale ted když vody již není třeba bych se nedivil kdyby něco spadlo ale rozhodně už nečekám víc než 10mm spíše méně.
At to chlemstne víc na východ krajní západ nebo k Ovarovi a všem co mají málo.
Jak psal kapr ted nějaké slunce a luft at se nenastartují plísně.
dididi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 2933
Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec

Příspěvekod libi » 30. 06. 2022 19:56

Zítřejší fronta je loterie, ale 30mm bych bral všemi deseti. Potoky z Krušných hor jsou stále bez vody...
libi
Nováček
 
Příspěvky: 1138
Registrace: 03. 05. 2008 15:54
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec

Příspěvekod Tomfik » 30. 06. 2022 20:18

No musím říct, že kdyby včera přes těch 30mm nespadlo, tak tu už bylo sucho jako kráva a to jsme byly na normálu defakto. Dnes už to zase odpoledne topilo jako prase 27,3C, na východě 36C, ty krávo. To je pěkně na hovno tydle rozhraní. Jedna strana teplo, druhá déšť a kolem té linie bouřky jako prase. Dnes kroupy zase jesenicko. Dnes možná tropická noc, ten luft se bude dále prohřívat. Zítřejší fronta vypadá hodně nečitelně. Do čech by měla přijít už k ránu, takže to tak nějak nevypadá na slušné srážkové úhrny, má se tak nějak rozpadat nad námi, takže možná nějaké bouřky spíše na středu republiky, takže i u nás. A večer pak nějaká pseudo vlnka pro V a JV. Tam je dost ošimitný. SV tam se ochladí až večer a tipl bych na nejsilnější bouřky právě na Ostravsku. Bude zajímavý sledovat co to udělá pro ten krajní východ, kéž by ji sprchlo. V pondělí tam zase bude asi trop, ale možná taková pseudovlna přes východ která něco dá. Pak ochlazení ve výšce i pod 10C. Chce se říci konečně a už tak může zůstat do konce prázdnin. Todle byl vrchol léta doufám. HNUS tydle hice a to jsme ani jednu vlnu nechytly v plné palbě jak krajní západ tak krajní východ si to vyžrali neskutečně :mysl:
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3241
Registrace: 06. 11. 2008 09:43
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec

Příspěvekod mnej » 30. 06. 2022 20:38

Pěkný večer, konečně si v Čechách můžou kolegové trošku od bouřlivosti oddechnout. Někteří takové štěstí neměli a byli vyplaveni - viz známý moderátor Libor Bouček. Zde ještě ani jedna noc nebyla tropická, neboť minima se v uplynulých dnech pohybovaly od 19st do 19,7st., dnes bylo např. min. 19,3st. Supertropu jsme se velice těsně nakonec nedočkali s max. 34,9st, symbolicky poslední den června byla zde nejvyšší letošní teplota. :jojo:
I přes spadlý celkový červnový úhrn 102,9mm musím konstatovat, že tyto deště probíhaly většinou v "neslunečných" vesměs podvečerních a nočních hodinách, a tak výroba na FVE je za červen více než dobrá. Dnes jsem registroval pár bouřkových hříbků na obloze, ale odfrčely směrem na Jeseníky.
Škoda, že VCtibor se v Prostějově víc nezastavil, klidně bych s ním zašel na pivo. :jojo: Měl tu být o týden dřív, to by se mu kolem Hloučele sakra blbě na kole jelo a byl by "zomítaný" od bláta. Žádné laguny tu už pochopitelně dávno nejsou, neboť posledních 14dnů je konečně sušších, např. tento týden jen 2mm, minulý týden to bylo sice 17mm, ale vyšší teploty udělaly svoje, stal se zázrak, oschli jsme, přišlo to v hodině dvanácté, díky tomu se naštěstí žádné plísně nešíří.
K té Hloučeli bych ještě poznamenal, že její průtok odpovídá zhruba 1/3 toho co odtéká z Plumlovské přehrady, neboť cca 2/3 vody jsou z Hloučely odebírány do městského potoka, který napájí hlavní městský Drozdovický rybník a tento potok se vlévá až za městem do Valové. Nezřídka se stává, že to městem kolokotá peřejemi jako kdyby měly být právě kanoistické závody, aby v Hloučeli v lesoparku byla jen klidná líná říčka, kde si děti hrají v tůních a je hlavně udržován minimální průtok jen kvůli rybám. :jojo:
Co čekat od zítřka? To je otázka za všechny prachy. =-O Tropická noc bude pro nás s otazníkem, ale jinak se dá čekat všechno od poctivého pařáku po osvěžení ze vzniklých bouřek, někde bude vody hodně, někde nic. A to je vše co víme. :jojo: Jsem zvědavý jestli zítra padne supertrop. Přesněji bude vše člověk vědět až podle aktuální situace cca tak 2h předem. Já doufám, že případné bouřky zde dojdou až večer, neboť zrovna zítra hraji základní skupinu na jednom tenisovém turnaji a potřebuji vyhrát skupinu, pro lehčí los v osmifinále. :D Takže bouřky beru až po 20h a bez krup.... :D
Jinak ten teplotní kontrast mezi západní a východní Evropou je opravdu grandiózní. Ty tam jsou médii proklamovaná vedra ve Francii. Teď jsou tam rádi za 16-20st. tepla, jen azurové pobřeží je na tom o něco lépe. Ta fronta je jak teplotní skalpel. Aktuálně je teplotní zlom někde nad Švýcarskem. :jojo:
Červnové teplotní šturmování nakonec vyhnalo průměrnou teplotu na 20,8st. Tedy slovy klasika to byl nakonec takový lehce nadprůměrný červenec. :D Červnová odchylka od průměru činí 3,2st. Tedy ano, o něco výraznější nadprůměr je, ale žádná katastrofa, jak tu jiní viděli, že bude o +5st. víc nad průměrem, se nekonala. :jojo:
První červencový týden vypadá na pěkné letní průměrně červencové počasí bez supertropů, a co bude dále se posléze uvidí..... CIAO. :jasno: :jasno: :jasno:
mnej
Nováček
 
Příspěvky: 799
Registrace: 09. 10. 2016 22:09
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec

Příspěvekod Ovar » 01. 07. 2022 00:43

Já ještě dodám ke včerejšímu dni, že aspoň tedy na JZ a na okraji Šumavy, byla neuvěřitelná prádelna, nevím jestli vůbec pamatuju větší. Fyzická práce nebyla fyzicky možná, protože při sebemenším náznaku pocení se začal člověk přehřívat, voda se neodpařovala. Čidlo ukazuje vlhkost 55% při 30°C a to byla nejnižší vlhkost, většinu dne bylo víc, třeba 70% při 28°C. Nejvíc znát to bylo, pokud se vyšlo z klimatizovaného auta, nebo z nákupáku třeba. Odpolední výlet v 1000 m.n.m. u Černého jezera, tam byl vzduch jako v krytém bazénu. Naprostá Itálie! Akorát, že v Itálii by po takovým dni přišla krásná bouřka v noci, u nás si tím nejsem jistej :D .
A jinak Kapře, přesně co popisuješ, ty suchý stébla, souše, vše to velice dobře známe. Ono jakmile vystoupí teplota nad 35°C jde povrchová voda i vlhkost během jednoho dne do háje i pokud před tím sebe víc pršelo. Natož pak, když je těch dnů po sobě víc. Žezlo suchých trávníků si teď převezme část Moravy.
Ovar
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1833
Registrace: 24. 12. 2012 14:28
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec

Příspěvekod Adi » 01. 07. 2022 05:41

Ahoj,

Tomfíku, doufejme, že nás něco trefí. Ono totiž nový Aladin to hází nad Jeseníky a východ Čech a Vysočinu. Na Ostravsko, především pak krajní SV a Beskydy ... velkou 0 a oněch 35 dneska i zde. Zřejmě CIN a bouřky před ultrasuchou a horkou oblastí, trvalejší srážky pak za Moravskou Bránou. Jinak si to neumím vysvětlit. Ani amík není nikterak olsnivý a ecák jakbysmet - vše se vleze do 5 mm.
Po dalším oteplení už v neděli až od čtvrtku ochlazení ovšem s možností srážek zde na severu a sv, protože SZ proudění, to rádo naděluje. Kéžby aspoň tak.
No uvidíme

A.

Ps. Dnes ráno aspoň na chvíli krásných 16,5, nyní už 19 a lezeme rychle nahoru, krásné voňavé ráno, tropik naštěstí žádný
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3481
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec

Příspěvekod Tomfik » 01. 07. 2022 06:33

Nevím, kde berety ty tropiky, i když bude na východě teplo, tak v pondělí na 75% již půjde oblačnost a nějaké srážky přes jižní moravu na sever a ´´uterý ani středa už to nezvednou. Olízne to možná 30C zespod na úplném východu, ale težko to půjde přes 30C. Přeju dneska hlavně východu, aladin nám přeje, ale my už dostali tu zásobu, ICON D2 je tentokrát v klidu. Tak uvidíme, je pravda, že ty bouřkové linie někdy nemá. ECMWF tam taky něco hází, ale uvidíme. Ráno je opravdu krásné, nečekal jsem tak nízkou teplotu 16,5C, čekal jsem opravdu 20C podle teploty ve výšce.

Týn nad Vltavou, zase to vypadá na bouřku přesně an komoru a poměrně silnou
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3241
Registrace: 06. 11. 2008 09:43
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na červenec

Příspěvekod kapr » 01. 07. 2022 07:12

Modely na dnes raději komentovat nebudu, nechci si kazit den.. ale nevím, v ens nikde už 50 mm nevidím, chvilku to tam u iconu jeden běh měl, ale zase to zmizelo.. v bouřce samozřejmě může napršet víc, ale.. nechci být zklamaný, tak nemám raději velké oči, chtěli jsme dnes fotit bouřky, ale jestli něco vůbec bude..
kapr
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 6951
Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí

  • Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé