Uživatelské menu

Statistiky

  • Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera4
  • Celkem příspěvků97864
  • Celkem témat1106
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na duben 2024

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Předpověď počasí na duben 2024

Příspěvekod cejn » 01. 04. 2024 14:00

Tak duben začíná ve znamení přechodu studené fronty, která na velkou část území Čech nepřinese ani kapku vody (pouze oblačnost, nárazový vítr a ochlazení). Lokální přeháňky nebo bouřky se objevují ve východní polovině Čech a lokální slabý déšť v západní polovině Čech. Naproti tomu na Moravě a ve Slezsku bude pršet plošně a celkem dost (cca kolem 10 mm), na východní Moravě a části Slezska i vydatně (cca kolem 30 mm), protože se sem nasune výrazná frontální vlna z Alp. Kromě toho dnes byl poprvé letní den (max. +25°C) na několika místech před studenou frontou.

Zítra bude již chladněji max. do +15°C v nížinách a západní proudění (čerstvý vítr s nárazy kolem 50 km/h), srážky převážně jenom orografické (na horách nad 1200 m n.m. sněhové a na hřebenech může napadnout pár cm sněhu), jinak mimo hory srážky většinou slabé, zanedbatelné nebo žádné.

Ve středu ještě podobné počasí jako v úterý, ale postupně se začne proudění opět stáčet na teplé JZ a toto proudění nabere na intenzitě. Příští víkend to vypadá na extrémně teplý vzduch v 850 hPa až +20°C (to je hodně i na červenec). Teploty půjdou v maximech zřejmě spolehlivě na +26°C, v nejteplejších oblastech v ČR pravděpodobně i na +27°C/+28°C. Na 1. dekádu dubna tak půjde zřejmě o bezprecedentní extrémní teplo.

PS: Ještě se hodí pro zajímavost dodat, že v severní části Skandinávie začíná duben jako extrémně chladný a ještě to tam několik dní vydrží.
POKUD VÁM NEJDE PŘISPÍVAT (hláška: Vaše zpráva obsahuje málo znaků.):
Tak musíte vždy zaškrtnout možnost "zakázat URL adresy" a potom už to jde.
cejn
Nováček
 
Příspěvky: 328
Registrace: 21. 01. 2022 10:52
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2024

Příspěvekod dididi » 01. 04. 2024 19:09

To že fronta leží několik dní nad z. Evropou a Alpama a pak rovnou přeskočí na Moravu by nemělo nikoho moc překvapit ale nasere to spolehlivě vždycky. Tady už skoro 2 měsíce prakticky skoro neprší a hned tak nebude pokud neberu jako déšt nějakou možnost přehánky uprostřed týdne.
Ochlazení k normálu pokud jde o maxima přelom týdnů regulérní léto. Sahara je fuč ale po 13 hod. silný vítr a obrovská mračna pylu. Dnes letošní maximum na +23,6. Za posledních 6 dní 5x přes +20 a dnes další rekord ale letní den na rozdíl od východu zde v Čechách zatím ne.
dididi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 2936
Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2024

Příspěvekod Troll » 01. 04. 2024 19:23

No studená fronta sice ano, ale na sucho a s ochlazením z "mimořádného tepla" jen na "teplo". Zkrátka po naprosto bezprecedentním extrému v únoru a po mimořádně teplém březnu to vypadá i na velmi teplý duben. Jestli půjde jen o ještě běžný nadnormál nebo opět o extrém, ukáže možná už 1. dekáda měsíce a výhled počasí na jejím konci. To, že duben bude teplotně normální je už nyní podle mě velmi nepravděpodobné. Při pohledu na modely to podle teplot ve výšce vypadá od příštího víkendu spíše na letní heat wave a pokud by ta teplota v 850 hPa nad 15 st. skutečně vyšla, nedivil bych se prvnímu tropickému dni již v první dekádě dubna. Jestli ten trop padne, o tom se můžeme dohadovat, ale že půjde o sérii letních dní o příštím víkendu a po něm, je podle mě již je velmi pravděpodobné. K tomu to sucho. Zde na SZ přinesl březen jen cca 20-30% měsíčního normálu při dubnových teplotách a zatím to nevypadá na významnější srážky ani v prvním týdnu dubna.

Jinak už ve čtvrtek jsem nechtěl věřit vlastním očím, co vše již rozkvetlo - nejen třešně, které vídám již od pol. března, ale i hrušně a např. první šeříky. Dnes už mi ty šeříky kvetou před domem naplno, začínají jabloně a v průběhu týdne rozkvetou i jírovce. Zatímco ještě před Velikonocemi to vypadlo sice asi na vůbec nejdřívější rozkvět většiny stromů co pamatuji, ale oproti jiným velmi teplým počátkům jara spíše jen o dny, nyní je jasné, že třeba ten rekord např. u šeříků je překonán nejméně o 14 dní. Jinak o příštím víkendu patrně rozkvete i třešeň i u mě na chatě, a tam se stalo zatím jen 1 x, že by rozkvetla před 1. 5., ale nikdy před cca 28. 4. a ono to nyní vypadá, že pokvete o 3 týdny dříve před dosavadním rekordem. Jestli nás oteplování předchozích 20 letech posunulo cca o 500 km, na jih, letošní jaro mi připomíná spíše oblast na jih od Říma.
Troll
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1548
Registrace: 10. 10. 2010 20:51
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2024

Příspěvekod Adi » 01. 04. 2024 19:35

Ahoj,

Tak zde padl letní den s maximy 25,1. Opravdu extrém. Chvíli se zdálo, že nebude, páč se držela poměrně hustá vysoká oblačnost, k tomu mračna saharského bince. Odpoledne se vysoká roztrhala a nakonec vítr onu teplotu spolu se slunkem vyhnal vysoko. Minima dnes na +14, ještě teď je 21.
Vítr několik dní hučel skoro furt. Opravdu hučel, tak dlouho a sveřepě nefučí ani na podzim či v zimě. Nyní se před frontou uklidňuje.
Dneškem začaly ve větším měřítku kvést jabloně, zkrátka celé je to posunuté prakticky o měsíc.
Výhledy jsou zde nastíněny. Přesto, jak skončí první dekáda je šance na delší období s normálnějšími teplotami. Ovšem normální duben nečekám ani náhodou. Budu rád, když nebude mít průměr května.
Jsem rád, že nás dnešní fronta doslova spláchne. Konečně půjde dýchat.
Snad po ochlazení na konci dekády naprší více i v Čechách, přeji vám to.
A.
Ps. Březen přinesl 8,23 teploty v průměru a srážky na 50,3 mm. Obojí jsou dubnové hodnoty/průměry.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3487
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2024

Příspěvekod hanz » 02. 04. 2024 06:43

Ahoj,

Tak máme za sebou opět mimořádně teplý měsíc, tentokrát březen a taky zřejmě nejteplejší Velikonoce, které jsem zažil. I tak letošní březen přinesl více chladnějších dnů a hlavně více mrazových dnů než únor. Nejteplejším dnem bylo Velikonoční pondělí s max. teplotou 23,6 st., následovala neděle 21,6 st. a sobota lehce přes 20 st. Včera se už vyskytl na pár místech i 1. letní den. Jednalo se oproti minulému roku o pravý opak, kdy 2 dny chodily silné sněhové přeháňky a teploty byly v blízkosti 0.

Aktuálně je zataženo a prší (první dubnová zálivka je tady, teplota klesla na 6,5 st. takže silné ochlazení o 17 stupňů (ještě včera v 19 hod. bylo okolo 20 st.), je ovšem je začátek dubna a normálně by to mělo být tak, že např. z 15 st. přijde ochlazení třeba na hodnoty lehce nad 0. Např. na Lysé Hoře napadl poprašek sněhu a hustě chumelí.

Co se týká dubna, opět ho vidím teplotně nadprůměrně teplý, ale o mnoho méně než únor a březen. Nyní nás čekají 3 chladnější dny, poté se opět rozjede proudění od jihu, poté se uvidí. Srážkově to vidím na průměr až nadprůměr. Stromy za posledních pár dnů téměř všechy vykvetly, kromě některých pozdních druhů a příroda je tedy popředu téměř o 3 týdny oproti průměru, bylo také extrémně krátké období vegetačního klidu, kdy stromy shodily listy ze stromů až těsně před Vánoci a už v půlce února začínaly kvést první stromy.

Mám pocit, že od září loňského roku jedeme ve velmi teplém vzorci s tím, že dané měsíce mají vysoké měsíční průměry, teplé počasí vždy naruší pouze pár chladnějších dnů v nejlepším případu kolem 10 dnů. (Výjimkou je pouze letošní leden, který se teplotně celkem předvedl a byl zcela normální). S příchodem neutrální fáze se možná počasí umoudří a třeba přinese i nějakou změnu.

Ta Skandinávie je letos opravdu studenou oblastí, aktuálně se tam nasouvá ve výšce velmi studený vzduch (v Laponsku noční minima až kolem - 20 st.)
hanz
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1512
Registrace: 30. 04. 2008 14:32
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2024

Příspěvekod cejn » 02. 04. 2024 11:42

hanz: Přiznám se, že mě studené počasí ve Skandinávii fascinuje. Pořád jsme se dívali na extrémně nízké teploty do USA/Kanady nebo na Sibiř, ale posledních pár let se vyskytují častěji i na severu Evropy. Není to záležitost pouze jedné sezóny a tak to má nejspíš výraznější příčiny, než že by se jednalo o pouhý výkyv. Letos tam navíc začala zima už v říjnu a byla podle všeho velmi tuhá a dlouhá, navíc bohatá na přívaly sněhu. Nedokážu si to vysvětlit jinak, než že se začíná pomalu ale jistě projevovat slábnutí Golfského proudu, protože Skandinávie by to měla pocítit nejvíc. Na druhou stranu 2/3 Evropy mají extrémní teplo. Pokud se jedná o důsledek slábnutí Golfského proudu, tak je vidět, že v ČR to nebude tak vážné a ovlivní to hlavně SZ Evropy. Je vidět, že i v době výrazného GO bude docházet k studeným extrémům, ale ty se nás ČR nejspíše týkat nebudou
POKUD VÁM NEJDE PŘISPÍVAT (hláška: Vaše zpráva obsahuje málo znaků.):
Tak musíte vždy zaškrtnout možnost "zakázat URL adresy" a potom už to jde.
cejn
Nováček
 
Příspěvky: 328
Registrace: 21. 01. 2022 10:52
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2024

Příspěvekod daz_4 » 02. 04. 2024 11:58

Ono zas netřeba dělat z té Skandinávie nějaký extrém. Oproti nejnovějšímu normálu měli zimu, která byla 2-3 st. pod průměrem. Když si to člověk porovná s normálem starým, tak zjistí, že tam šlo o zimu, která by před 30 lety byla naprostý průměr -> https://www.dwd.de/DWD/klima/rcccm/int/ttt/rcc_eude_month_eur_ttt_ano6_2024_16.png
daz_4
Nováček
 
Příspěvky: 422
Registrace: 26. 08. 2017 12:03
Bydliště:

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2024

Příspěvekod hanz » 02. 04. 2024 12:21

Z toho obrázku od Daze je patrné, že ve většině Evropy byla zima silně teplotně nadprůměrná, výjimkou pak byla zmíněná Skandinávie a část SV Evropy, pak také překvapivě Španělsko, kde ta odchylka od průměru byla nejnižší....

Jinak zde aktuálně krupkovitá přeháňka při 10 st.
hanz
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1512
Registrace: 30. 04. 2008 14:32
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2024

Příspěvekod cejn » 02. 04. 2024 12:32

daz_4: Perfektní. Ten průměr 1961-1990 je oproti 1991-2020 opravdu výrazně studenější. Ve Skandinávii tak zažili normální zimu jako za starých časů, ale z dnešního pohledu byla opravdu nezvykle tuhá. Na druhou stranu teplotně podprůměrný byl ve Skandinávii i říjen a listopad, takže za delší období by to znamenalo podprůměr i s tím starým průměrem. A ten široký chladnější jazyk co vede přes Atlantik do severu Evropy by mohl být zřejmě spojený se slabším Golfským proudem. Kontinentální část Evropy měla paradoxně zimu s nejteplejší kladnou anomálií, kromě Ruska.
POKUD VÁM NEJDE PŘISPÍVAT (hláška: Vaše zpráva obsahuje málo znaků.):
Tak musíte vždy zaškrtnout možnost "zakázat URL adresy" a potom už to jde.
cejn
Nováček
 
Příspěvky: 328
Registrace: 21. 01. 2022 10:52
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2024

Příspěvekod cejn » 02. 04. 2024 18:33

Kdo rád sleduje mapičky teploty a proudění v hladině 850 hPa, doporučuji se podívat se bude teď dít v prostoru cca mezi Finskem a Ruskem. Zatímco v části Finska bude extrémně studený vzduch <-15°C, hned za humny se bude tlačit a přibližovat extrémně teplý >+10°C. Na evropské poměry úctyhodný kontrast na velmi malou vzdálenost. Samozřejmě se to nakonec stočí do tlakové níže a přinese to do oblasti hodně zajímavé počasí, včetně silného sněžení a rychlých změn teplot.
POKUD VÁM NEJDE PŘISPÍVAT (hláška: Vaše zpráva obsahuje málo znaků.):
Tak musíte vždy zaškrtnout možnost "zakázat URL adresy" a potom už to jde.
cejn
Nováček
 
Příspěvky: 328
Registrace: 21. 01. 2022 10:52
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2024

Příspěvekod Adi » 03. 04. 2024 11:15

Ahoj,
Tak včera nám napršelo 29 mm, slušný chcanec, kdy začalo pršet před druhou v noci, přestalo během časného dopoledne. Vzduch je jak vyměněn, čistý, lehký a najednou se to dá dýchat, na rozdíl od saharského, prašného bince.
Dnes je výborná dohlednost, polojasno, noc díky větru relativně teplá s 8 v minimech a aktuálně je dubnových 14. Ve výsledku půjde i tak o lehce či mírně nadprůměrný den. I po ochlazení.
Ještě zítra teploty budou podobné, přidají se i srážky, pak nás opět a zas čeká mimořádně teplá perioda, která by v létě splnila všechny předpoklady hot wave. Od pátku teplo s tím že od neděle teploty budou mimořádně vysoké a to do úterka. Lze očekávat v nížinách řadu letních dní a nepřekvapí první tropické dny v profláklých lokalitách.
Teplota ve výšce bude mít parametry letních horkých vln - tedy okolo +18 a až ve středu nastoupí normálnější, tedy jen mírně nadprůměrné počasí. Zdá se, že tentokráte se normál zdrží déle - pokud ovšem nevyjdou predikce ecáku, který sem pro změnu háže teplý výběžek výše od západu. Na straně druhé, frontální zónu háže severněji, což by mohlo přinést ukončení onoho neustále se opakujícího módu s zacyklenou níží západně. Tohle by přineslo mimořádné teplo i v době ledové, na tom trvám, nezávisle na dalších okolnostech. (A to byla nejspíše jedna z příčin, proč DL skončila)
Je pravděpodobné, že ve středu přechod fronty přinese i do Čech vydatnější srážky a i silnější bouřky.
Uvidíme
A.
Ps. Včera v noci se narodil další potomek rodu :) Jsem hrdý děda. Nevymřu po meči ani po přeslici ;)
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3487
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2024

Příspěvekod hanz » 04. 04. 2024 07:30

Ahoj,

Tak máme za sebou 2 "chladnější dny", kdy se v úterý vyskytly i krupkovité přeháňky. Ještě dnes a zítra teploty zde v maximech kolem 15 stupňů a poté nastoupí ta zmíněná hotwave z jihu. Poté během úterý nebo ve středu přejde přes nás studená fronta od západu, potom by to dle ansáblů už nemělo moc stoupat. Opět je přítomnost písku ze Sahary na našem území.

Jinak jak nad tím přemýšlím, tohle se ani nedá teplotně vykompenzovat, pokud bychom chtěli letos průměrný duben musela by 2/2 dubna být extrémně studená i s výskytem sněžení v nížinách a mrazy po ránu...což určitě nebude, ale nějaké chladnější dny ještě můžou nastat. Ovšem co se týká dubnů, laťka je velmi vysoko a několik dubnů v minulosti má velmi vysoký teplotní průměr (např. extrémně teplý duben 1800 či duben 2009 a 2018), proto si myslím, že letošní duben na 99 % nebude nejteplejší v historii měření :D
hanz
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1512
Registrace: 30. 04. 2008 14:32
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2024

Příspěvekod daz_4 » 04. 04. 2024 18:04

Na to ochlazení v úterý jsem zvědavý. Evropské modely ho tam totiž téměř nemají, "ochlazení" někde ke 20 st., GFS je ráznější.

UKMO -> https://modeles14.meteociel.fr/modeles/ukmo/archives/2024040412/ukmo-0-144.png?12
GFS -> https://modeles16.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2024040412/gfs-0-144.png?12

Ecák z rána to má podobně jako UKMO.
daz_4
Nováček
 
Příspěvky: 422
Registrace: 26. 08. 2017 12:03
Bydliště:

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2024

Příspěvekod hanz » 04. 04. 2024 19:44

Ahoj,

Ať se nebavíme pouze o teplu.

No tak Skandinávie zažívá arktický vpád, na mnoha místech byly noční mrazy -20 až -30 st. na severu Laponska nejnižší teplota až i- 33 st. takže slušné...v ČR už rarita i v zimě.
Naposledy upravil hanz dne 05. 04. 2024 11:36, celkově upraveno 1
hanz
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1512
Registrace: 30. 04. 2008 14:32
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben 2024

Příspěvekod godlike » 04. 04. 2024 19:51

Hlasim opet velky hovno, tedy 2mm. To je konec. Dalsi dny cervenec a potom jen pulka cervna, parada... :D Nema prejit v utery ZSF ?
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IZDIBY16
https://app.weathercloud.net/d2394664632#current
godlike
Nováček
 
Příspěvky: 1200
Registrace: 14. 12. 2015 10:07
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 18

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí

  • Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé