Uživatelské menu

Statistiky

• Příspěvků dnes2
  • Příspěvků včera5
  • Celkem příspěvků98484
  • Celkem témat1126
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na duben

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Re: Předpověď počasí na duben

Příspěvekod xeno » 05. 04. 2021 21:29

Prostě aprílové počasí. Nic zvláštního.
Jenom ty větry si tolik nepamatuji, ale možná jsem je toliko nevnímal.
xeno
Nováček

Registrace: 11. 03. 2016 08:36
Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Jarda Max » 05. 04. 2021 22:00

Tedy slušná kosa. Na chatě mám napuštěnej bazén, to by byla pěkná fotka. Díky letošnímu sněhu voda teče, napouštěl jsem nepřetržitě 16 hodin a paráda.
Dnes rychlý pád teplot, jízda na kolech byla náročná, ten vítr byl strašnej. Cestou nám pak ve večerní vánici kola přimrzla k nosiči na autě, řemínky jak kámen.
U benzínky byl stojan tak obalenej sněhem a ledem, že by se leden nemusel stydět. Tak jsem si večer dal jarní běžky, hodinová šoupačka a zasněžená krajina, taková rozlučka se zimou - letos už několikátá, během března bylo bílo často...
Přílohy
DSCI3802.jpg
Jarda Max
Nováček

Registrace: 07. 11. 2015 09:57

Hodnocení: 14

Co je to hodnocení?

Příspěvekod wenzel » 05. 04. 2021 23:12

Také u nás je bílo a teplota pod nulou. To ochlazení bylo opravdu rychlé. Spadly 4 mm, což jsem ani nečekal. Zítra to sleze, ale každou noc až do čtvrtka může napadnout nový sníh. Víkend je stále otevřený. Hodně bude záležet, zda ta níže postoupí více na východ, nebo se na delší dobu zasekne západně od nás. Podle mě už je čas k tomu, aby se duben zklidnil a dopřál nám trochu stabilnějšího počasí.
wenzel
Nováček

Registrace: 12. 10. 2008 09:17

Hodnocení: 12

Co je to hodnocení?

Příspěvekod CtiborV » 06. 04. 2021 06:24

Tak jsme naskočili opět na suchý mód - za březen 16 mm a za duben 0.5 mm. Včerejší fronta nám nadělila čistých 0 mm, stejně jako celá morava, jak jsem si všiml. Zatím jedem z vláhy zimy, ale výhledy naznačují opět suché jaro.
O nějakém sněhu nebo něco takového si tu můžem nechat tak leda zdát. Venku -0,5°C, zataženo a nevypadá to , že by zapršelo vůbec tento týden...
Z podhůří nízkého Jeseníku zdraví Ctibor Venus. Data z meteostanice : http://ctiborvenus.eu/pocasi
CtiborV
Nováček

Registrace: 23. 10. 2008 19:04
Nadmořská výška:

Hodnocení: 4

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 06. 04. 2021 06:31

Včera pěkných 5mm a bílo. Duben tedy 8mm, což je více než loni. Přeháňky budou dále. Víkend bude teplejší a srážky hlavně az na konci, či na začátku dalšího především v Čechách. Pak snad rozhraní nad ČR. Suchý mód by vypadal na modelech jinak.
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 06. 04. 2021 06:56

Ahoj,

Tak venku téměř - 2 st. a 1 cm sněhu. Jsem rád, že i duben v této době nabízí všestranné počasí. Do čtvrtka tedy musíme počítat se sněhovými přeháňkami, potom se lehce oteplí ale dále to opět vypadá nyní např. podle GFS spíše na chladnější počasí. Všiml jsem si, že letos na jaře sem proudí často vzduch ze S směrů, které je pak vystřídáno 3,4 dny extrémně teplého počasí, no do půlky dubna bych si na nějaké teplo nevsadil.

Když jsem k večeru viděl webkameru z Karlových Varů, tak tam měli pěknou chumelenici. Jinak to včerejší ochlazení zejména v Čechách během dne mělo ryze zimní charakter, kdy se ochladilo v průběhu dne pod nulu.
Naposledy upravil hanz dne 06. 04. 2021 06:58, celkově upraveno 1
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Co je to hodnocení?

Příspěvekod pepa » 06. 04. 2021 06:57

U nás -4, jasno, zatím téměř bezvětří, 3 cm. Tak krásná zimní atmosféra byla na Štědrý den naposledy v roce 2001 ( To bylo teda 45 cm sněhu a - 20. ) Od té doby byl na Vánoce občas sníh, ale buď s inverzní oblačností, nebo poškozen kratkou oblevou a deštěm. Nebo naopak mráz, ale beze sněhu.
pepa
Nováček

Registrace: 22. 06. 2014 13:46

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 06. 04. 2021 08:01

Ahoj,

Tak tady ráno -2 a deset cm našehaného sněhu. Vše je obalené na stromech, je stále lehce pod nulou. Takovou nádilku jsem úpřimně nečekal. Jsme již několik hodin bez elektřiny, on vlhký sníh někde nadělal paseku. Ještě, že jsou powerbanky a mobilní data. Valilo od 9 večer do půlnoci, možná déle, ze začátku tak 20 min - déšť se sněhem.
Na sucho si tedy zatím rozhodně stěžovat nemůžeme. Ovšem je pravda, že březen měl jen dvoutřetinové množství srážek, duben zatím jede v normálu.
Ve výhledech je stále zmatek - jde o rychlost přechodu frontálního rozhraní. Ecák tedy je pomalejší, dává cekem teplý profuk, gfs jede svůj studený mód skoro do nevidím - tedy kromě pátku a soboty.

Uvidíme

A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Příspěvekod libi » 06. 04. 2021 08:06

To jsem si teda nemyslel, že budu ještě v dubnu evidovat den se sněhovou pokrývkou. Samozřejmě, že během dne většina odtaje, ale momentálně ještě mírně sněží při teplotě -1,5°C. Sněhová pokrývka cca 2cm. Na nějaké stálé počasí to zatím teda nevypadá. Možná se počasí umoudří v druhé polovině dubna. Toto počasí ale k dubnu patří.
libi
Nováček

Registrace: 03. 05. 2008 15:54

Co je to hodnocení?

Příspěvekod francek » 06. 04. 2021 08:07

No tak zatím je letošní duben horší jak ten 97, tam byly první čtyry dny u nás nadprůměrné, pak se to tak motalo okolo 5, semtam výkyv nahoru a od 23.4. jsme byli v mírném nadnormálu.

Výhled ukazuje na přechodné oteplení o víkendu, příší týden opět podprůměr a to už bude polovina dubna, ono jim snad vyjde ten podprůměrný duben, ale zozhárané je to děsně.

Minimum -1 a slabý poprašek, atmoška jako v lednu :ahoj:
francek
Nováček

Registrace: 26. 07. 2016 06:32

Hodnocení: 1

Co je to hodnocení?

Příspěvekod hanz » 06. 04. 2021 08:34

Ahoj,

Tak ten poprašek stále drží a pocitově kosa. Dnes během dne můžou být zajímavé sněhové přeháňky, zítra to samé a pokud vyjdou modely a aladin čtvrteční ráno může být tuze zimní.

Letošní jaro je zajímavé především počtem dní se sněžením, kde nebudou stačit ani prsty na obou rukách. Jinak v tomto desetiletí se občas vyskytly dubny se sněžením a sněhovou pokrývkou, za zmínku stojí např. často zmiňovaný duben 2013 a potom 2. dekáda dubna 2017, kdy nás ovlivnila níže od jihu (zejména Moravu a Slovensko).
hanz
Mírně pokročilý

Registrace: 30. 04. 2008 14:32

Co je to hodnocení?

Příspěvekod godlike » 06. 04. 2021 08:55

2Adi. Cau mistre, tech 10cm je tvuj dubnovy rekord nebo si nekdy v historii zaznamenal jeste vic? Tady nic takoveho nehrozi, vcera sice fujavice, metelice poradna, ale na povrchu snih tal a meli jsme tak 1 cm. Rekl bych, ze za poslednich 30 let nebylo nikdy v okoli Prahy v dubnu vic jak 5cm. Jo, v dubnu 1997 bylo nekdy v pulce mesice asi 3cm. Jinak tak 1-2cm. Mam ale pocit, ze jsem videl i 6cm ale nemuzu to najit, nebo jsem se spetl...

2Francek. Hele dedku prestehuj se nekam dolu na jih Moravy, kdyz bydlis v horach tak se nediv, ze tam mas furt zimu. 8-)

Ja teda cekam na ten destivy proprseny tyden podle predikce CHMU, ale kdyby mel dat na ECMFW nevidim nic moc a v patek uz +12 a vikend +18. Jestli zde nasbirame do patku 3mm bude to zazrak. My zde mame dubnovy prumer cca +9,5, tak uvidime, co letosni duben predvede. Me se teda na dubnu obecne libi, ze to muze byt mesic jak plusovych tak minusovych extremu. Dokonce kdysi i padnul jeden tropik.
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IZDIBY16
https://app.weathercloud.net/d2394664632#current
godlike
Nováček

Registrace: 14. 12. 2015 10:07

Hodnocení: 18

Co je to hodnocení?

Příspěvekod daz_4 » 06. 04. 2021 10:06

godlike: Třeba 2013 bylo tady na SV mnohem víc sněhu v první dubnové dekádě :) A to plošně i ve městech a drželo to.
daz_4
Nováček

Registrace: 26. 08. 2017 12:03

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Tomfik » 06. 04. 2021 10:10

Ahoj, nechce se tomu nahoru nechce nechce stále skoro až -2C. Pokud nebude sluníčko odpoledne, tak se může stát, že bude ledový den, případně jen lehce unikne.
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý

Registrace: 06. 11. 2008 09:43

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Příspěvekod Adi » 06. 04. 2021 10:27

Ahoj,

Tak 2013 zde napadalo rovných 40 cm a to hned prvního dubna, v roce 1977 bylo centimetrů 30, ale až okolo 12.4 a sníh ležel po více dní (přes celé velikonoce, kdy napadl na Velký pátek a na velikonoční pondělí to mohutně začalo tát). Obdobné úhrny zde byly v roce 1996, rovněž na začátku měsíce, ale tam to padalo ještě na starý sníh. Oněch roků s větší sněhovou pokrývkou bylo zde více, ale tyto mně utkvěly v paměti jako nejvíc TOP.
Zde to zatím drží, ale už je lehce nad nulou, slunko už má sílu. Sem tam trochu práší sněhem a slunko svítí. Krásný to leden.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý

Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Nadmořská výška:

Hodnocení: 44

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí