Uživatelské menu

Statistiky

  • Příspěvků dnes5
  • Příspěvků včera7
  • Celkem příspěvků97850
  • Celkem témat1106
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na duben

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Předpověď počasí na duben

Příspěvekod Troll » 30. 03. 2021 09:59

Tak máme za sebou první čtvrtletí roku 2021, které lze po dlouhé době hodnotit jako celkem normální teplotně a přibližně i srážkově, i když jsou určité regionální rozdíly.

Za dva dny tu máme duben, který už skoro neznám v jiné než teplé a suché podobě. Co se týče jeho počátku, zřejmě mnohde začne velmi vysokými teplotami s tím, že nelze vyloučit, že někde bude jeho první den již dnem letním. Jinak ačkoli je to již za pár dní, oba hlavní modely se co se týče teplot a vlastně i srážek v druhé pol. tohoto týdne a na poč. příštího, dost rozcházejí. Ve hře jsou jak poměrně teplé Velikonoce jen se slabým přechodným ochlazením bez významných srážkových úhrnů a po nich opět až velmi teplo, tak svátky spíše chladnější se sněhovými srážkami často od středních poloh, přechodně možná i níže s tím, že spíše chladnější počasí by ani nemuselo hned tak skončit. A tentokrát se přiznám, že moc nevím, kterému z hlavních hráčů více věřit. Situace je možná méně čitelná něž před leckterými Vánocemi, kdy také někdy nebývá dlouho jasné, zda bude teplo či zima.

Pokud bych si měl tipnout celkový ráz měsíce, očekávám mírně teplejší duben s dříve obvyklými srážkovými úhrny (tedy z pohledu posledních let spíše vlhčí). Bohužel se podle mě ale nevyhneme nějakému vpádu studeného vzduchu (i když nic vyloženě studeného jako např. v roce 1997 nebo 2003 neočekávám) a téměř jistě alespoň někde i letnímu dni (dnům).
Troll
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1548
Registrace: 10. 10. 2010 20:51
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben

Příspěvekod Tomfik » 30. 03. 2021 12:27

Pokud bych měl dát na svůj instinkt, tak tentokrát v nějaké oteplení po velikonočním pondělí nevěřím a spíše bych si to tipnul na o něco teplejší vývoj než má GFS, který tu hodil tlakovou níži se sněžením a snad i sněhovou pokrývkou. Tak to asi nebude, ale ECMWF pomalými krůčky stále každým výstupem to průnik přímo S-J nad Francií brzdí a opravdu se zdá, že SZ směr bude lehčí postup. Proto si myslím, že ECMWF nyní ostrouhá. Chtělo by to nějaký výraznější srážky a je jedno jestli budou 2C a sníh nebo 10 a déšť. Každopádně nedělní ráno -5C jistě dá.

Docela mě překvapuje, že CHMI si neotvírá zadní vrátka, přecejen u nich ecmwf vládne rukou jasnou a tvrdou. Nicméně se možná schyluje k celkem razantnímu přehmatu
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3241
Registrace: 06. 11. 2008 09:43
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben

Příspěvekod Adi » 30. 03. 2021 13:29

Ahoj,

No, ono se oteplí už v ono pondělí velikonoční, až večer nebo v noci na úterý fronta. Nějakou rozpadající se frontu má v úterý i ecák, modely se začínají trochu připodobňovat, ovšem stále platí, že ecák je významně teplejší.
Fandím GFS, kdyby vyšel vývoj, ktarý nastíňuje, z toho by mohlo být slušný ranec srážek v polovině dalšího týdne.
Ecák je výrazně sušší a co maluje na 240 h mně nechává klidným, zejména, co se srážek týče.
Kdyby bylo chladno třeba do 20.4, vůbec nic se významného nestane, vegetace to dožene při nejbližší příležitosti.
Stran (možného) sucha - ono ten vrch na jaře prosýchá vždy rychle, je to nakypřené mrazy a tak zemina rozmělněná podnulovými teplotami a následným rozmrzáním je takto skoro na prach a při povrchu je po jednom jasném, teplém a větrném dni - skoro suchá. To ovšem nic nemění na tom, že zemědělství posledních desetíletí je jedna velká tragédie, stejně tak hospodaření s půdou.

Zatím nemohu jednoznačně říci, který model bude mít navrch, v mapách je vidět, že brázda se protáhne spíše západně od Skandinávie po Německo a Francii, teprve pak poputuje dále na východ. Minimálně pondělí bude tedy teplejší. V tom má ecák pravdu a tohle mu vyjde. Jenže jde především o další postup brázdy k V. Pokud bude mít navrch vysoký tlak (zejména ve výšce), tak je to v pytli a nakonec Ecáková varianta bude ta pravá. Na straně druhé, ještě není nad Evropou tak teplo, aby byly trvalejší podmínky na vznik tak teplého hřebenu, takže GFS posun brázdy dále k V se srážkami má racionální jádro.
Uvidíme

Přeji krásný den.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3484
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben

Příspěvekod daz_4 » 30. 03. 2021 18:04

Večerní GFS jde spíše teplou cestou. Ansámbly šly taky markantně nahoru.
daz_4
Nováček
 
Příspěvky: 420
Registrace: 26. 08. 2017 12:03
Bydliště:

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben

Příspěvekod Tomfik » 30. 03. 2021 18:13

ICON zase přitvrdil v ochlazení. GFS ho skoro zrušil... To je houpačka jako prase. musí se zase čekat na ecmwf.
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3241
Registrace: 06. 11. 2008 09:43
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben

Příspěvekod Meteo Weather » 30. 03. 2021 18:36

Dle mého názoru teplo zvítězí ač třeba ne tolik v extrémní verzi a ideální by bylo i s nějakým občasným deštěm, ale to je spíš přání. Takové výrazné ochlazení jak ten GFS několikrát předpovídal si myslím, že není tolik nadějný a TN nebude mít velkou šanci prorazit na východ i když bych si takovou chladnější periodu přál. Protože tohle je zas extrém co tu teď máme a na konec března značně nenormální a uvítal bych spíš aprílové počasí a probouzení přírody pomalu, přirozeně ... :jojo: :ahoj:
Blog o pozorování počasí na Hořicku:
http://extremy-fotografie.blog.cz/
Web o pozorování bouřek na Hořicku
http://stormchasing.websnadno.cz/
Meteo Weather
Nováček

 
 
Příspěvky: 854
Registrace: 12. 09. 2009 09:37
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben

Příspěvekod JohnBattler » 30. 03. 2021 18:39

Z meteorologického hlediska sice letní den nepadl, Tmax 22°C, ale po té dlouhé zimě to za mě bylo dnes léto. Byl jsem venku většinu dne a první den v tričku, kraťasech a jen crocsech. :thx:
Takže ještě náš čekají dva takto teplé dny a pak návrat kalendářně tam kam patříme tedy na začátek dubna, kde vychází průměrné Tmax zde cca 14°C.
To po-Velikonoční ochlazení je opravdu zamotané. GFS tam jednou hodí na Moravu půl metru sněhu a podruhé pomalu +20°C. To je fakt střelec. :D
ICON udělal opačný skok a ten z 00 byl relativně teplý a ten z 12 zase spadl do docela slušné zimy. Uvidíme co Ecák.
No je co sledovat. Ale podle mě to dopadne nějakou plichtou a západ určitě chladnější než východ. Hlavně by to chtělo nějaké srážky a pak už bych prosil tyhle Arktické vpády do Evropy ne, děkuji.
JohnBattler
Nováček
 
Příspěvky: 733
Registrace: 24. 01. 2018 16:51
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 14

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben

Příspěvekod Troll » 30. 03. 2021 20:37

Tak k nějaké plichtě to asi směřuje, ale aktuálně Ecák ochladl a pomalu se blíží tomu, co delší dobu předpokládal GFS, tedy spíše teploty ve výsledku odpovídající roční době nebo jen nepatrně chladněji (v průměru, jednotlivé dny se mohou dost lišit). Pokud by to tak dopadlo, tak zítra a příp. někde pozítří by to byly snad na delší dobu poslední letní dny. Zítra zřejmě po řadě let zaznamenáme opravdu v březnu regulerní letní den a mnohé stanice tak dají asi i absolutní březnové maximum. Tipuji, že zde na SZ ta maxima kolem 24/25 st. budou docela častá a tak vysoké březnové absolutní rekordy jsou určitě dosud jen na hodně malém počtu stanic. Podle mě už dnes byly stanice, kde tak teplo v březnu ještě nikdy nebylo a zítra jich bude mnohem více. U mě dnes bylo 23, 9 st. a tolik jsem v březnu také ještě nikdy nezaznamenal. Podle všeho zítra padne absolutní max. pro březen i v Klementinu. Tedy opět se ukazuje, že nějaká delší teplotně normální epizoda je skoro vždy kompenzována teplým extrémem, často nemajícím v moderní historii obdoby. Max. v teplých lokalitách kolem 20 st. na konci března budiž, to se pomalu a jistě stává celkem běžným jevem, ale pokud se blíží či přesahují 25 st., jde v této roční době o skutečný extrém.
Troll
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1548
Registrace: 10. 10. 2010 20:51
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben

Příspěvekod dididi » 30. 03. 2021 20:51

Tak pokud jde o teplotní rekordy tak dnes byl překonán rekord z r. 1972 o celé 3 stupně a padl i absolutní rekord pro březen teplotou +23,2 kdy ž dosud to bylo +22,5 z 31.3. 2017.
Jinak výhled je skutečně +- teplotně okolo normálu protože převládat bude vliv TN a nepříliš vysoká maxima v kombinaci s ne příliš nízkou minimální teplotou.
Ovšem pocitově tedy to může některé dny působit chladněji ale reálně skutečně většinou běžné denní průměry teplot.
Srážkově pak jen těžko odhadovat ale spíše neočekávám nějaké závratné úhrny.
dididi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 2935
Registrace: 24. 12. 2013 11:08
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben

Příspěvekod JABO » 30. 03. 2021 20:55

Zdravím,
dnes pocitově téměř léto - paráda - zimy už mám plné zuby a navíc makám na zahradě na základech nové pergoly a potřebuji sucho a relativně teplo... 8-)
Modely už několik dní zoufale odhadují vývoj od pátku 2.4...nakonec asi razantní ochlazení nebude, ale teplo taky ne. Západní část ČR asi bude chladnější...
Duben je zrádný - tady to střídání chladných vzduchových hmot a poměrně silného prohřívání země díky poloze slunce způsobuje aprílové počasí...pocitově to je mnohdy jinak, než jen prezentace z modelového výstupu...
Uvidíme, ale předpokládám, že loňský duben s 2 mm srážek (zde na Děčínsku) se na 99,9% opakovat nebude. :jojo:
JABO
Nováček
 
Příspěvky: 1327
Registrace: 25. 11. 2014 17:39
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 15

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben

Příspěvekod hanz » 31. 03. 2021 07:50

Ahoj,

Tak včera pěkný teplý den, ovšem oproti Čechám zde bylo o dost chladněji. Max. teplota ,,jen" 18,9 st. dnes to ovšem půjde nad 20 st. (otázka kolik) letní den ovšem dnes ani zítra nečekám.

Co se týká toho příštího týdne, výrazně narostla pravděpodobnost ochlazení...ICON stále drží chladno, GFS postupně taky ale trošku později a ECÁK asi vystřízlivěl. :D

V letošním roce zatím platí, že extrémně teplá vsuvka je pak vykompenzována mírně podprůměrným počasím.
Naposledy upravil hanz dne 31. 03. 2021 08:08, celkově upraveno 2
hanz
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1510
Registrace: 30. 04. 2008 14:32
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben

Příspěvekod Tomfik » 31. 03. 2021 07:57

Tak ECMWF doslova kopíruje ICON, zdá se, že ICON potvrdil svoji extratřídu, pokud opakovaně modeluje stejné výstupy má drtivou úspěšnost. GFS, který byl tahounem ochlazení poslední 2-3 výstupy začal kopírovat ECMWF, který mezitím přešel do stádia ICONu. Zdá se, že rychlé oteplení kolem pondělí a další dny vzalo trvale za své, dokonce bych řekl, že je pravděpodobnější sněžení než 13-15C. CHMU udělá dnes díky ECMWF rapidní obrat v předpovědi.
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3241
Registrace: 06. 11. 2008 09:43
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben

Příspěvekod hanz » 31. 03. 2021 12:37

Ahoj,

Tak zde letos poprvé padla dvacítka, nyní 20,1 st. a krásně jasno. Ovšem tato mimořádně teplá vložka bude mít kratšího trvání než tomu bylo koncem února.

Tak ČHMÚ šlo na příští týden s teplotami cca o 6 stupňů dole a Tomfíkovi to vyjde, nenechal se tzv. strhnout davem (předpovědi, modely, atd...), ale dal na zkušenosti. Jinak letošní jaro je zatím velmi pestré a o nudu není nouze.
hanz
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1510
Registrace: 30. 04. 2008 14:32
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben

Příspěvekod Adi » 31. 03. 2021 13:06

Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3484
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na duben

Příspěvekod kapr » 31. 03. 2021 13:31

no od včerejška zírám jak to venku všechno ožilo.. lidi v letním oblečení, kvítky, kde ještě včera nic, tráva už se zazelenala... tak tomu říkám, skok :). Ale je to asi v rámci GO...takže takové zvraty musíme očekávat i častěji asi. Jo, tady sice "jen" 22 °C teplota, ale pocitová je na 27 °C... a je to znát, v dlouhých kalhotech už mi bylo horko. No, říkejte si co chcete, ale tohle počasí si myslím s covidem zamává... ale vidím, že někteří by to tu asi chtěli stále... slunce potřebujeme jako sůl, firmy by měly zavést během dopoledne nyní povinné slunění zaměstnanců:-)
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/57bd9b1fcb98436b81959e278be157c1/summary
kapr
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 6951
Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí

  • Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé