Uživatelské menu

Statistiky

  • Příspěvků dnes6
  • Příspěvků včera7
  • Celkem příspěvků97851
  • Celkem témat1106
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na květen 2022

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Předpověď počasí na květen 2022

Příspěvekod Adi » 30. 04. 2022 22:37

Ahoj,

Duben už končí, opět byl aspoň zde poměrně dos slunečný, byť ne tak moc, jako mimořádně slunný březen. Napršelo nějakých 45 mm srážek, zítra až spočítám data, budu vědět více, dočkali jsme si i jednoho ledového dne a rovněž pár dní se sněhovou pokrývkou. Měsíc chladnější, ale nikterak mimořádně. Nadprůměrný počer dní s mrazíkem/mrazem, což opět koreluje s převládajícím vysokým tlakem, resp. vyjasnění v chladné vzduchové hmotě.
Jaký bude květen
První dekáda bude patrně teplotně průměrná nebo slabě podprůměrná, stále se budeme nacházet na přední straně rozcáhlé, ale tak nějak rozplizlé oblasti VT. Mělke níže budou putovat po severním okraji tohodle a měly by přinést 3 a pak snad 8 nějaké srážky.
GFS v delším termínu nyní tam sází suchopár a letní teploty, zkrátka nevýrazná oblast VT tentokráte především nad střední a jihovýchodní Evropou a systémem nepříliš výrazných níží u Britských ostrovů
Předchozí běhy měly odlišný vývoj v delších termínech.
Z mého pohledu se ona situaci s tv západně pomalu vyčerpá a dojde k přestavbě povětrosti a to tak, že se skotečně časem může výše nad kontinentem objevit. Tím pádem druhá polovina května už může mít ryze letní a sušší caharker.
Když si přečteme tohle, tak tato varianta je do jisté míry reálná
https://www.severe-weather.eu/long-range-2/la-nina-update-cooling-warm-cold-season-forecast-fa/

Uvidíme

A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3485
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na květen 2022

Příspěvekod mnej » 01. 05. 2022 08:22

Krásné nedělní a první májové ráno kolegové, včera jsem byl lyžovat s rodinkou na našem moravském ledovci a udělali tak tečku za první vydařenou lyžařskou sezonou po třech sezónách. Lyžování parádní, teplo, slunečno. Poprvé po dlouhé době jsem si zalyžoval bez lyžařského oblečení jen v krátkém rukávu a kalhotách. :jojo: Sněhu na Pradědu resp. Ovčárně je opravdu hodně. Na špičce Pradědu jsou již fleky bez sněhu, ale na severně položené Ovčárně je ještě v klidu 150cm sněhu. Když jsme tam byli naposledy před dvěma roky v probíhající první vlně covidu, tak tam byla tenkrát tak polovina sněhu. Díky tomu dnes Bílá Opava je pod Pradědem plná vody a zurčí jak alpská říčka. :jojo: Souvislý sníh tam byl ještě od cca 1000 m.n.m. :jojo:
Jinak zde duben skončil s průměrnou teplotou 8,8st., což je jen desetinku pod normálem pro naši oblast. Srážek bylo celkem 32mm. Tento měsíc byl tedy naprosto ukázkový i přes pěknou porci slunečního svitu, která se velmi dobře odrazila na výrobě FVE nejen u mne.
Pokud se podívám na predikce, květen bude minimálně v první dekádě o něco vlhčí se slabě podprůměrnými teplotami, ovšem na rozhraní druhé dekády by již teploty mohly stabilně zamířit do teritoria 20+. Žádné letní dny zatím nejsou na obzoru. Důležité je, že v následujícím období je absence nočních mrazíků, což by mělo být pro stromy dobré. Zde je v plném květu prakticky vše, hrušně, ringle, třešně, slívy, zahrady zde vypadají tak krásně bíle, jako by nasněžilo :D , dá se říct, že kromě meruněk, které vybublaly tradičně dříve, všechny ostatní dřeviny tu kvetou prakticky v době, kdy opravdu kvést mají - v květnu. Což v minulých letech moc zvykem nebývalo, neboť kolikrát již koncem dubna bylo vše odkvetlé. :jojo: Přeji hezkou neděli a hodně prvomájových polibků pod rozkvetlými stromy, aby drahé polovičky zdejších kolegů neuschnuly... :D CIAO. :jasno: :jasno: :jasno:
mnej
Nováček
 
Příspěvky: 800
Registrace: 09. 10. 2016 22:09
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na květen 2022

Příspěvekod kapr » 01. 05. 2022 17:54

hm, aladin celkem bída na srážky.. nějaké drobky tam má, něco nám dal akorát na dnes, a je velké nic, je to takové slaboučké. Celý den je prakticky zataženo stratocumulem... A kam až vidí, nedává nám ani kapku.... nějaké místní přeháňky budou. Doufám, že bouřky postupně zvlaží celé území.. Snad. Čhmú tam na úterý straší s bouřkama, ale tuším že z toho nic nebude. Možná na 10 % území něco spadne... Prostě klasické nevýrazné pole, chce to nějakou pořádnou zvlněnou frontu, aby se tu motala delší dobu... pak spadne víc vody na větší plochu. Ale všechny fronty jsou docela daleko...

uvidíme s čím přijde nový ecák na jednotlivé měsíce, ten z dubna tam měl pro východ česka celé léto s výrazným suchem... na jižní Moravě se snaží, remízků přibývá, ale ta voda musí odněkud přijít... když nezaprší, tak je to akorát pro fotografy a jinak k ničemu, a ve výhledech vysoký tlak...
kapr
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 6951
Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na květen 2022

Příspěvekod Troll » 01. 05. 2022 18:56

Tak podle mě bude naopak první dekáda května teplotně spíše slabě nadprůměrná, zejména pak ve vyšších polohách a také z hlediska teplot v 850 hPa. Prům. denní teploty totiž v těchto dnech by měly být vyjma nejteplejších míst a městských tepelných ostrovů v nižších polohách kolem či lehce nad 10 st. postupně pak do 12 st. a realitu vidím po většinu dekády někde kolem 12 st. Samozřejmě centrum Prahy, některá místa zde na SZ a také J Moravy popř. profláklé lokality jinde, jsou o něco teplejší. Naopak vyšší polohy (zde na SZ) by aktuálně měly mít prům. teploty kolem 7 st. a na konci dekády lehce přes 8, ale realita bude spíše kolem 10 st. a to už by byl citelný nadnormál typický tak pro přelom 2/3. dekády.

Srážkově to pro mou oblast však vypadá zatím opravdu bídně. Kupovitá oblačnost se sice může postarat o nějakou bouřku či silnější přeháňku, ale zřejmě jen lokálně. Větší šance je navíc v dalších dnech spíše směrem na J a V. Plošnější deště zatím ve výhledu nejsou. Naopak 2. dekáda se aktuálně v dalekých výhledech jeví jako téměř letní s max. i nad 25 st. s tím, že zatím ani tam to na významnější plošné srážy zatím moc nevypadá.

Po normálním březnu a dubnu je podle mě velká šance, že květen bude teplejší a jaro jako celek tedy citelně teplejší než loni. Pokud nepůjde o dlouhodobější letní periody či dokonce o tropy a bude padat dost srážek, pak bych v tom neviděl problém, ale pokud se bude prohlubovat stávající sucho, pak to bude zlé. V první dekádě zřejmě rovněž nehrozí v normálních polohách pokles teplot pod bod mrazu, snad se tedy zmrzlí už vyčerpali v dubnu, ale pak jsou tu ještě malí ledoví muži v poslední dekádě měsíce, kteří zejména od středních poloh výše také ještě mohou zahrozit.
Troll
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1548
Registrace: 10. 10. 2010 20:51
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na květen 2022

Příspěvekod Pája76 » 02. 05. 2022 06:30

Zde byl duben další srážkově podnormální měsíc s celkem 26 mm.
V posledním dubnovém týdnu, kdy si zde většina diskutujících chrochtala nad srážkami, tak u nás tedy pouze 6 mm :-!
Tento týden se v oblasti NT asi objeví pouze místní přeháňky/bouřky, které stav nějak zásadně nevylepší... Při troše štěstí možná něco spadne, ale bude zase spíše o sledování radaru a pak o následném zklamání.
Teplotně OK a ranním mrazíkům už snad toto jaro definitivně odzvonilo.
:ahoj:
Pája76
Nováček
 
Příspěvky: 283
Registrace: 17. 09. 2016 22:59
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 1

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na květen 2022

Příspěvekod Tomfik » 02. 05. 2022 07:32

Od pondělí nespadlo téměř nic... bohužel sucho pokračuje. Naši oblasti se zdá, že bude přízeň nakloněna především zítra a ve čtvrtek další vývoj nejistý. Srážky modely mají, ale měly je již na včerejšek. Výraznější srážky snad pouze ve čtvrtek. I když včera na jižní vysočině těch 8-10mm spadlo, ale chtělo by to aspon tu dvacku. Rána už jsou teplejší. Léto začíná, snad nebude hodně suché.
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3241
Registrace: 06. 11. 2008 09:43
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na květen 2022

Příspěvekod Ovar » 02. 05. 2022 13:59

My sme za duben nakonec na 68 mm, díky níži na konci dubna, takže sucho není na skladě, teploty se přepnuly do velice příjemného módu a po letech handb, facek a podrazů přišel naprosto špičkový květen, ne jen bez ranních mrazíků ale i s vyššími nočními teplotami. A předpovědi vypadají naprosto skvostně. Tento týden bude i možnost dalších srážek, ostatně dnes zapisuji první bouřku letošní roku. Stála doslova za prd, štrejchla nás bokem a obnovila se až námi i přes neobvyklou trasu postupu z JV. U nás jen 0,5 mm v nedalekém Horšovském Týně, kde prošla přímo středem nad stanicí ale jen 3 mm, takže žádná sláva. Ale byla to bouřka, byla první a venku je nádherně :) .

Úroda zatím vypadá velice dobře, nakonec díky ultra mrazivému začátku března se všechno tak neskutečně přibrzdilo bez škod, že dubnové mrazy sejmuly jen meruňky, ostatní ovoce drží. Třešně jsou v plném květu až nyní, tzn že máme i vegetační skluz.
Ovar
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1833
Registrace: 24. 12. 2012 14:28
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na květen 2022

Příspěvekod Tomfik » 03. 05. 2022 16:17

Dneska opět přeháňky kolem dokolo a my taková malá díra... No to je to, jak to vyžerou okolní kopečky při naprosto nulovém proudění... Další možnost zítra a nebo ve čtvrtek... je to celkem děs. Někde dnes podle radaru zalilo velmi pěkně. Např. kolem Letovic
Nejnižší teplota 7.1.2017 - -27,1C
Nejvyšší teplota 20.8.2012 - 34,7C
Tomfik
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3241
Registrace: 06. 11. 2008 09:43
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 35

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na květen 2022

Příspěvekod cejn » 03. 05. 2022 17:51

Ahoj, tak já modelům zase skočil na špek, když jsem psal několikrát, že se na začátku května výrazně ochladí. Nakonec jsou z toho nevýrazné tlakové pole a průměrné teploty. Březen byl teplotně cca průměrný a duben podprůměrný s odchylkou -1,5°C (1981-2010). To je podle mě unikát v době výrazného oteplování klimatu, podobně jako loni, kdy byla ještě větší zima. S tím GO to vidím asi tak, že se to hrozně nafukuje, stejně jako ty extrémy, kterých údajně přibývá. No nevím v mé lokalitě je počasí poslední dobou až příjemně pohodový, samozřejmě ty teplotní odchylky do plusu převažují, to se nedá upřít. Ale není to taková hrůza. Jako ta teplá větrná zima už je taková klasika a třeba sucho vlastně taky. Mě přijde, že na tom vlastně nezáleží. Prostě se to počasí střídá v cyklech, které jsou stejné a opakují se, nicméně určitý typ počasí bývá častější, než dříve a teploty se zvedají. Ale v obecném smyslu je počasí pořád stejné. Extrémní sucha, povodně, vedra atd. byly vždy a budou. Ale zase jsou dlouhé úseky, kdy je počasí poklidné. Takže si nemyslím, že by extrémů viditelně přibývalo a počasí bylo nějaké ohrožení. Nicméně je fakt, že poslední dobou se sucho prosazuje častěji. Z dlouhodobého hlediska to může být problém, ale já do budoucna nevidím. Třeba přijde série velmi srážkově bohatých roků a povodně, kdo ví. Co se týče aktuálního počasí u mě na Mělnicku. Přeháňky, bouřky.... Nenene, nic 0, zanedbatelný úhrny. Jde to viditelně po kopcích. Poslední dny hlavně Šumava a Vysočina. Polabská placka nemá šanci. Minulý týden beze srážek, tento vypadá taky, pokud se netrefí nějaká ta přeháňka/bouřka. Příští týden se rýsuje jako suchý. 14 - 21 dní bez srážek nastane jako nic. Ale to je předběžný, ve čtvrtek ta šance na přeháňky/bouřky poměrně vysoká je i u mě a asi i zítra, ale vím jak to u mě chodí. Při podobných situacích kolikrát fakt nic normálního nepřijde. Hádám, že srážkově normálnější přeháňky/bouřky se tento týden už nedočkám, v okolí lokálně někde třeba 5 mm spadne nebo víc. Nepočítám zanedbatelné úhrny, to je jako kdyby nespadlo nic. Nicméně to počasí je strašně pěkný, je to prostě pohoda. Příroda je na ty menší srážky asi zvyklá a nějak se s tím popasuje.
POKUD VÁM NEJDE PŘISPÍVAT (hláška: Vaše zpráva obsahuje málo znaků.):
Tak musíte vždy zaškrtnout možnost "zakázat URL adresy" a potom už to jde.
cejn
Nováček
 
Příspěvky: 328
Registrace: 21. 01. 2022 10:52
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na květen 2022

Příspěvekod hanz » 04. 05. 2022 07:07

Čau,

Tak jak nás ty přeháňky a bouřky poslední dny míjely, včera nás zasáhla první bouřka s 3 mm srážek a potom odpoledne přešla ještě jedna přeháňka. Ode dneška do cca soboty by těch srážek mělo být více, půjde však o srážky lokálního charakteru a tedy některé oblasti již byly celkem zavlaženy a budou dál kropeny do konce tohoto týdne, jinde nemusí spadnout vůbec nic a sucho se bude problubovat.
hanz
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1510
Registrace: 30. 04. 2008 14:32
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na květen 2022

Příspěvekod Adi » 04. 05. 2022 12:41

Ahoj,

S přeháňkami a bouřkami je to zde podobné, vše nás míjí, resp. takhle: Ono včera nšco přecházelo během dopoledne, ve výsledku to bylo pár kapek, stejně jako nyní - neměřitelné množství. Teplota jinak včera dosáhla 21 .. a za poslední týden se vše neskutečně zazelenalo, kvete už defacto vše, co kvést má. Konečně raší ve velkém i listí, stromy začínají dávat konečně pěkný stín.
Výhledy takové .. nijaké, jen sem tam bouřky či přeháňky a relativně teplo a to do neděle. Ecák ubral a nelze vyloučit ani to, že i nadále nsá budou srážky míjet. Většinou spíše méně oblačnosti než více. Na začátku dalšího týdne v nasouvajícím se výběžku VT mohou místy pohrozit mrazíci, teplota ve výšce klesne skoro k 0 při suchém luftu a tlakové výši. Poté nás čeká zřejmě první výraznější teplá vložka s možností i letních teplot. Ecák ke konci výhledu aspoň pro nás dává 25 s tím, že i GFS má teplotu ve výšce nad 10 stupni.
Sesumírováno sečteno - poměrně teplo a relativně sucho s přechodným ochlazením na začátku týdne a výraznějším oteplením hned poté. Zřejmě nevydrží moc dlouho, ovšem to už jsou dohady. Jisté je, že převládat bude spíše počasí vlivu tlakové výše. Tak to vidím aspoň já.

No uvidíme.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3485
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na květen 2022

Příspěvekod kapr » 04. 05. 2022 18:22

hm, dnes to hydrák trošku prokaučoval, nikde ani upozornění na srážky..
(už vidím, v předpovědi ta možnost lokálních vydatných srážek je) .. stanice v UH naměřila v odpolední bouřce přes 50 mm......a prší i dále, je to taková nudla tam, přes jv.. město docela pod vodou. I hřiště, kde se mělo hrát finále poháru... tož tak. Představoval bych něco jako - lokálně může spadnout až... atd. Ty bouřky se chovají přesně jako v nevýrazném poli, čili velká šance na přívalové srážky...

asi jim je nějaký jihovýchod u zadku.. už aby vznikla ta skupina a vydávaly výstrahy a upozornění pobočky..

No, tak teď se dívám, že ani aladin nepredikoval na dnes nějaké výrazné úhrny, měli to těžké... ale dnes rozhodně zajímavé.. jak správně řekl pan Kadlec, dlouho v Uh takto nepršelo...
kapr
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 6951
Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na květen 2022

Příspěvekod Troll » 04. 05. 2022 20:22

Tak zde zatím marně čekáme na první květnové kapky, přesně jak jsem psal, J (JZ) a V (JV) má větši šanci na smysluplné přeháňky a bouřky, které se tam jak v předchozích dnech, tak i dnes na více místech objevily. Tady zatím akorát mrtvo a dusno. Teploty tedy zde navíc nejsou jen slabě ale značně nad průměrem pro poč. května, denní průměry jsou kolem či lehce nad 15 st. a to jsou hodnoty tady obvyklé spíše pro konec měsíce. Druhá dekáda pak dokonce vypadá nyní jako velmi teplá s max. často, možná převážně, nad 25 st., tudíž měsíc jako celek bude určitě teplý, možná i velmi teplý nebo dokonce mimořádně teplý. Jen aby konečně začaly přicházet nějaké, pokud možno plošně významné, srážky. Aladin nám na zítřek dává šanci na pár mm, tak jsem zvědavý.
Troll
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1548
Registrace: 10. 10. 2010 20:51
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na květen 2022

Příspěvekod Ovar » 04. 05. 2022 21:28

Hydrák raději vypnul denní úhrny srážek na stránkách a je to :D .

Z dostupných stanic ukazuje tato skoro 54 mm, to je hodně slušný =-O . To ty naše trapno bouřečky na JZ nestojí ani za řeč..
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IUHERS46
Ovar
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1833
Registrace: 24. 12. 2012 14:28
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na květen 2022

Příspěvekod kapr » 05. 05. 2022 07:14

K jejich cti je potřeba doplnit že se jednalo hodně o lokální úhrny.. tomuto úhrnu se asi přiblížila jen stanice Klatovy, kde spadlo něco málo přes 30 mm... Ale je vidět, že je potřeba už s tímto počítat..

Jinak u mě 1,8 mm :-)

Jinak ecák už tam cpe první třicítky... A já říkám, to snad ne! :D
kapr
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 6951
Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí

  • Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé