No konečně něco nakydalo na tom prokletém SZ, ta cesta, než k tomu došlo byla dost dlouhá a trnitá.
Tady tyhle 2 fronty byly propadákem, ale nic co by modely a hlavně my nečekali. SZ není pro JZ Čechy dobrý směr, i když jen lokálně. Při první vlně srážek nám rozčesával frontální vlnu nějaký kopec nebo pohoří už v Německu, bylo to úžasně vidět i na odrazech, kdy byla 100 km dlouhá "hluchá" bezesrážková lajna jako podle pravítka z Německa až k nám a tak se to udržovalo po celý den a po celou dobu trvání fronty, jelikož ani o stupeň nezměnila směr. Takže i přesto, že jsme v oblasti, kde fronta přešla v celé kráse, zanechala tu 1 cm sněhu. Vítr foukal, ale jen na kopcích nad vsí, tam je moc hezky naváto kolem silnic, tady pod kopcem nic.
Noční fronta další propadák, opět nic nečekaného, pořád stejný směr. Až poslední mráček, z celé fronty nás zasáhl 10 min. silnou vánicí, ale stejně to opět hodilo jen 1 cm
. Sečteno podtrženo, máme za 2 dny sněžení 2 cm sněhu. Stále jsme se nepřehoupli přes 10 cm celkové výšky sněhové pokrývky. Nicméně jeho vodní hodnota je podle mých výpočtů někde kolem 15 mm.
Já na rozdíl od vás v oblevu doufám, a doufám, že bude silná a výživná, aby těch 15 mm co tu už milostivě naslintalo za 14 dní zimy, mělo šanci se vsáknout.
Další ochlazení a mrazy s touhle pokrývkou už nebudou mít slitování a bude sublimovat bez užitku vsaku.
Ještě bych rád zmínil, že tu často slýchávám, že si přejete zamrzlou půdu před sněžením. My jí zamrzlou měli, několik cm, vím to celkem přesně, protože ještě den před prvním sněžením jsme sondovali a likvidovali krtince a myší díry, nešla zapíchnout tenká tyčka do země. Ale už 3 den po tom co ležel sníh, jde tyčka zapíchnout úplně pohodově. Jde o to, že pod sněhem začne vzlínat zemní teplo a půda i pod sněhem rozmrzne
. Takže je fakt ve výsledku jedno, jestli sněží na zamrzlou nebo nezamrzlou zem. To by musela být zamrzlá fest, desítky cm, aby i zamrzlá zůstala- což je podle mě nežádoucí pak při oblevě.
Co se týče výhledu, zaznělo tu, že dnes čekáte silné přeháňky ze severu (jestli to nebylo myšleno na včerejšek), já teda čekam kulový, dynamika je už v háji, teď už jen maximálně drobkování až do oblevy. Hory samozřejmě příděly díky návětří.
V neděli to vypadá na slušná mráz, začíná to vypadat, že si to "opět" vyžereme my čecháčci, nevím čímž jsme si to zasloužili, podle mě už stačilo
. No ono nejspíš se to pak otočí v předjaří, tady budou kvést sněženky a Morava bude pod mrazivou dekou.