Nezimní prosinec již zítra končí a je tedy podle mě nejvyšší čas založit nové téma.
Co se týče výhledů na první pol. ledna, je pravda, že GFS je už několik výstupů poměrně optimistický stran zimy i sněhu prakticky pro všechny lokality, od středních poloh dokonce slibuje desítky cm sněhu a postupně i ledové dny na dlouho. Jenže ostatní modely to tak nadějně nyní nevidí a i když bych si přál, aby GFS v horizontu příštích 2 týdnů vyšel, realita podle mě taková asi nebude. Souhlasím, že od středních/vyšších poloh je na nějakou trochu zimu a snad konečně alespoň někde i na běžkování, díky předpokládané sněhové nadílce, šance slušná, ale divil bych se, pokud by i tam trvala po Novém roce série ledových dnů déle než týden (myšleno polohy kolem cca 500-600 m. n m.). Nicméně tomu, že by napadlo v první dekádě ledna v těch středních/vyšších polohách plošněji kolem 50 cm, nevěřím ani náhodou, i polovina by byl úspěch. Nížiny budou podle mě i nadále rády za krátké zimní epizody a jakoukoli sněhovou pokrývku s počtem ledových dnů určitě spočítatelných do 10.1. na prstech jedné ruky. Přesto oproti loňsku to vypadá podstatně lépe, takže pokud bude významněji sněžit a napadne dostatek (alespoň těch 20-30 cm) sněhu zde na SZ od těch 500-600 m. n. m., který vydrží déle než týden nebo 10 dní, budu na současné poměry velmi spokojen.
Jinak Ecák opět na konci výhledu už straší prohlubováním TN na Z, takže aby vůbec nějaká vícedenní zima vůbec stihla přijít. Uvidíme jak budou vypadat průměr jeho ansámblů.