Pěkný večer kolegové, tak dnes potvrzuji, byl přenádherný slunný den, kdybych měl čas, tak ho celej proležím na terase a budu chrochtat blahem, protože na tom slunci to věru nevypadalo, že je 1.listopad
Okolnosti mi však dovolily slunit pouze 15 min. s kafem v ruce a celý den jsem měl věčnou stíhačku, abych stihl vše potřebné.
Jaká to změna oproti věčné šedi posledních dnů, kdy slunko s bídou pár hodin trochu blikalo a včera a předevčírem neblikalo vůbec.
Ta NO je opravdu snad nepředpověditelná, weatheronline nám dnes dávalo 5h slunce, tomu se mi nechtělo věřit, zvláště, když ráno jsem viděl okolo nás na družici všude NO a jen takový propojovací bezoblačný pruh přes střední Moravu , který se táhnul od západní Vysočiny až na Ostravsko k Adimu. Být několik kilometrů víc severně, nebo naopak jižně, tak bych viděl jen monotonní šeď.
To by mě zajímalo o jak moc jiné podmínky musely být o těch pár kilometrů vedle, že tam byla NO a tady tentokrát ne.
Co však slunce nedovolilo přes den, bylo dokonáno po 18h a aktuálně již NO úřaduje v plné parádě i zde.
Weaheronline kromě zítřka uvádí od neděle do středy pro naši oblast relativně slunné počasí s mírnými mrazíky zpočátku okolo -1st. No to jsem zvědav jestli tato předpověď vyjde, protože ČHMÚ hlásí pro naši oblast neustálou šedivou inverzi bez mrazů, tak jsem zvědav, kdo bude přesnější.....
Že je současné období dlouho beze srážek mne nepřekvapuje, je to kompenzace za uchcané měsíce před tím. Co by za to dalo v současné době Španělsko, které je smutným případem naprosté povodňové bohorovnosti. Měli ještě víc času na přípravu než naše republika v září a bilance přes 200 mrtvých je naprosto hrozivá.
Já chápu, že předpovědi někdy nevyjdou, ale zlehčovat červené vystrahy meteorologů, to můžou jen totální blbci.
U nás v diskuzích jsem v září takových debilů zaregistroval hrozně moc, hlavně když chtěli žalovat ČHMÚ, když předpověď nevyjde....
Ve Španělsku to nicméně vypadá na další opakovačku. VTN je prostě prevít..... však to známe velmi dobře.
Zde předpokládám většinově suchý listopad, na nějaké srážky to vůbec nevypadá, a o nadprůměrnosti ohledně teplot, rozhodne NO. Bohužel, takováto stabilní synoptika měla být před měsícem, alespoň bychom si užili slunce. Teď je VT děsně k prdu.
Je to přesně naopak, než by mělo být, zimní synoptika přišla opět předčasně v září a začátkem října, a teď neseme následky.
FS od západu nemají šanci, nad VB usazená VT jak kvočna, bohužel je vyplněná spíše teplejším vzduchem, který je původem někde dole v Atlantiku.... z toho zima nekouká. Když koukám na tu stabilitu, tak vyloženě zímní pozdrav ještě delší dobu nepřijde. Aspoň budu moc makat venku....
Možná na konci listopadu se to od západu prošťouchne, ale jakým způsobem a jestli to bude proloženo zimní vložkou, to se necháme překvapit....
CIAO.
P.S. Pro Adiho: Díky tomu, že v pondělí a úterý slunce trochu boj s NO vyhrálo, tak nakonec v říjnu bylo vyrobených 595kWh. Od šestistovky tipnuté Adim to nebylo tedy nakonec moc daleko. Ovšem moje záznamy ukazují od roku 2019 letos na třetí nejhorší říjnovou výrobu od roku 2019.
Dnes jsem byl u známého, který má elektrárnu od roku 2009 a letošní říjnová výroba vycházela jako 6 nejhorší za celou tu dobu. Z výše uvedeného tedy vyplývá, že 9 dalších let byl říjen slunečněší než ten letošní, to rozhodně neukazuje, že by byl letošní říjen nějak moc slunečný.....
Opravdu platí, že mít FVE na střeše se opravdu vyplatí, protože to je nejpřesnější ukazatel slunečního svitu, když má člověk vlastní tvrdá data, nikdo ho nemůže opít rohlíkem, neboť všechno ostatní je sluneční subjektivní dojmologie....