Říjen pomalu končí a v neděli začne nový měsíc, který je sice ještě podzimní ale mnozí ho již mohou chápat jako počátek zimního období v širším slova smyslu, jelikož listopad v dlouhodobém průměru přináší první sněhové epizodky i do středních a nižších poloh a když se zadaří, umí nastolit již i ledové dny či silnější noční mrazy. Zejména pak závěr měsíce již lze chápat jako takový přelom mezi pozdním podzimem a skutečnou zimou. Zasahuje také již do Adventu, tedy předvánočního času, kdy již mnozí zimu vyloženě očekávají a mají jí s daným časem spojenou (zejména pak ve středních a vyšších polohách).
První sněžení, mrazy natož pak sněhová pokrývka, a to včetně vyšších poloh mého regionu, však zatím nehrozí a zřejmě ještě delší dobu hrozit nebude. Stále mám venku i balkónová rajčata a nejméně ještě týden tam budou. První listopadové dny totiž budou zřejmě velmi teplé, a to i přesto, že díky proudění více od J, než to původně vypadalo, teploty nakonec díky inverzi nevystoupí na extrémní hodnoty kolem 20 st. ale zůstanou spíše kolem 15 st. nicméně i to je, zejména ve spojení s teplými nocemi, na listopad hodně. Mírné ochlazení zřejmě dorazí kolem 5.11., i tak ale teploty zřejmě zůstanou nadnormální s postupně se obnovující inverzí. První dekáda listopadu se tedy rýsuje jako teplá až velmi teplá. Určité náznaky citelnějšího ochlazení s možností mrazů jsou v některých modelech až po 10.11., což je zatím velmi daleko.
Po vlhčím říjnu, který se zde stane po únoru druhým na srážky nadprůměrným měsícem roku, to v prvních listopadových dnech na velké srážkové úhrny nevypadá, což mě až tak nevadí neboť povrchové sucho již není aktuální a na doplnění podzemních vod budou vhodnější sněhové srážky.
Nicméně jaký bude tento měsíc jako celek, a zda se i nějakých výraznějších pozdravů zimy v průběhu měsíce nakonec přeci jen dočkáme, zatím těžko odhadovat. Můj osobní tip je, že ve 3. dekádě nějaký náznak zimy snad přijde. Pojďme tedy diskutovat o tom, jaké nás v listopadu čeká počasí a snad postupně i vyhlížet první záchvěvy blížící se zimy.