Ahoj kolegové, konečně po delší době troška času, i když jsem udřený, jak zákon káže, opravdu venkovní finiš mne letos zdrtil
, ještě stále mám skladem 3,5 pytlu lepidla z 30, které bych potřeboval zpracovat, neustále jsem bojoval s nějakým deštěm, ale teď bude zřejmě počasí už definitivně proti
den co den lepím a spáruji jak divej
a přesto to nestačí, potřeboval bych být hajzl pavouk, abych měl víc ruk.
Ani mě se nezamlouvá současná zimní předpokládaná synoptika, potřeboval bych ještě týden, loni jsem končil 4.12.
Dost možná dnes byly poslední den podmínky na práci s lepidly venku, kdy teplota povrchu a vzduchu nesmí být nižší než 5st, ale pokud weatheronline dodrží směr a nebude kecat, tak možná ve čtvrtek nebo možná v pátek bych mohl ještě něco doklepnout, protože by denní max. měla být okolo 7-8st. Ovšem nevím, jak to po čtvrtečních predikovaných -5st. ráno vůbec bude, aby povrch neprochladl více než je zdrávo. Pravda, zem je ještě teplá, tak jeden mráz s teplotou snad ještě nic neudělá, takže snad bych ještě mohl mít šanci.
Před hodinou jsem definitivně vylil bazén, kde už zbylo posledních pár litrů, dokázal zásobovat naši domácnost vodou neuvěřitelné 3 měsíce. Není divu, když do něj během této doby napršelo navíc přes 25cm srážek (listopad 49,6mm, říjen 44,4mm, září 66,3mm, srpen za období 20.-31.8. 110mm). Takže úspora za vodné a stočné bude výrazná, na jednu stranu upršený podzim komplikoval práci, na druhou ušetřil penízky, vždy je to něco za něco.
Když jsem pročetl vaše příspěvky dosud, většina z vás se obává, aby zima nevystřílela patróny předčasně, ale já si to letos nemyslím. Pokud bych to měl srovnat s loňskem, tak loni byl listopad relativně chladný, což vyvrcholilo sněhovou kalamitou uprostřed prosince. Pokud se podívám do záznamů meteostanice, tak loňský říjen a listopad byly jen lehce nadprůměrné měsíce s odchylkou do 1st., prosinec pokračoval v podobném duchu do 20.12. a pak příšlo jaro a nekonečné teplo celý leden. Čili perioda 2,5 měsíce relativně normální a pak prásk do tepla a bylo po zimě. Letos však věřím, že se Atlantik vyblbnl v době, kdy blbnout má. Díky tomu nebyly žádné inverze a listopad jako měsíc zapisuji jako relativně světlý a ne s tmou jako v hrobě.
Celý tento JZ až Z cyklus trval prakticky od začátku září s postupným pozvolným poklesem teplot, což bylo ideální, až dosud. Tj, skoro 3 měsíce, výrazně tak překonal relativně pravidané 2 měsíční cyklly v posledních letech, kdy synoptika bývá reklativně zabetonovaná na delší čas. Proto si myslím, že letos zima vystřílet patrony předčasně nemůže, neboť změna nastavení synoptiky zase vydrží delší čas.
S úsměvem vzpomínám na zimu 94-95, kdy razantní ochlazení dorazilo okolo 18.11. a mrzlo až praštělo velmi dlouho a s malými přestávkami jsme bruslili až do konce února.
Mám to zadokumentováno v mém albumu, kdy jako kluk jsem si na nastříkaném školním hřiští hrál se spolužáky na Jágra a spol. a střílel góly jak na běžícím pásu.
Tenkrát v listopadu mrzlo nasucho bez sněhu, ale v lednu a únoru to bylo i se sněhovou kulisou.
A hlavně mi tenkrát nikdo nevěřil, že 20.11. budeme stříkat hřiště.
Moc bych se nedivíl, kdyby po 30 letech se taková zima zopakovala. Ovšem, to by půlka národa zkrachovala na energiích. Sice poklesly, ale stále to je na dvojnásobku až trojnásobku jak před 3 lety.
Zde listí ze stromů ještě drží z 50%, některé kouty města jsou ještě zelené, jako by zima neměla ani přijít, ale předpokládám, že do týdne bude definitivně již vše dole.
Já osobně považuji za velké riziko zpackané zimy, když sněží do zeleného listí v první půlce října. Ale teď to beru s nadějí, delšího zimního počasí.
CIAO:
P.S. Jinak v Alpách si prý pochvalují, že nebudou muset moc na úvod lyžařské sezony zasněžovat. Prý jim tam nahrčel nad 1500m plošně zhruba metr sněhu. Ale skipasy to nezlevní.