Uživatelské menu

Statistiky

  • Příspěvků dnes1
  • Příspěvků včera0
  • Celkem příspěvků97829
  • Celkem témat1103
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na listopad

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Předpověď počasí na listopad

Příspěvekod Troll » 30. 10. 2023 16:47

Velmi teplý říjen se chýlí ke konci a ve středu již máme listopad, což by v ideálním případě měl být měsíc, kdy již převládá pozdně podzmní počasí a zvláště do středních - vyšších poloh už nakukuje občas i zima se sněhem a silnějšími mrazy, zejména pak v druhé pol. měsíce.

Minimálně počátek měsíce však letos bude u nás teplotně spíše na úrovni října s prům. denními teplotami až kolem 10 st. s tendencí k mírnému ochlazování, zejména pak po prvním listopadovém víkendu, kdy by teploty alespoň přechodně mohly spadnout až zhruba na normální hodnoty první dekády listopadu. I přesto ale první dekáda listopadu bude jako celek s největší pravděpodobností teplotně mírně nadprůměrná. Srážkově relativně bohatší období posledních cca 2-3 týdnů by snad mohlo zatím pokračovat a z převládajícícho JZ proudění by postupně mohlo být spíše Z přechodně i možná SZ. V první dekádě měsíce zřejmě bude převládat cyklonální charakter počasí s teplotami převážně nadprůměrnými v nižších polohách a postupně průměrnými - slabě podprůměrnými v horských oblastech a s tím souvisí i možnost přechodně sněhových srážek na hřebenech hor a snad nějakého většího sněhového přídělu ve vyšších polohách Alp, kde by postupně od výšek kolem 1500 m. n. m.již mohlo panovat zejména v závěru 1. dekády i zimní počasí.

Žádné extrémně teplé počasí se však v listopadu, až kam sahají výhledy modelů, zatím nerýsuje, podobně v nich jsou velmi malé šance na nějaký první časně zimní vpád. Po pol. měsíce se sice občas v některých modelech typu CFS objeví náznak studené advekce, ten ale nelze brát jakkoli vážně. Na druhou stranu letos mi přijde, že v rámci výstupů tohoto modelu až daleko do příštího roku se šance na pěkné studené vpády objevují přeci jen častěji, než tomu touto dobou bylo v minulých letech. Že by to přeci jen trochu zvyšovalo šanci na občasné zimní epizody v nadcházející třeba jako celek teplé zimě?
Troll
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1547
Registrace: 10. 10. 2010 20:51
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na listopad

Příspěvekod Adi » 31. 10. 2023 06:44

Ahoj,

Čechy tentokrát budou jiný svět, nemyslím to špatně :)
Noc byla velmi ufučená a noční maxima, pardon minima byla vyšší nebo rovná, včerejším maximům během dne.
Včera maxima lehce přes 18 a v noci teploty byly nemlich stejné. Aktuálně 17,9, ovšem teplota jiýž o pár desetin klesla, vstupujeme do velmi teplého a ufučeného rána. Fronta dle očekávání si u tohodle směru a síle proudění vyláme zuby, déšť příjde až navečer na její vlně. Zítřejší dušičkové ráno bude aspoň trochu připomínat listopad, pak se zejména na v opět oteplí :)
A teď k úvodní větě. Ono i nadále bude poměrně velký rozdíl mezi západem a východem, kde na západě možná i začne relativně normální či jen lehce nadprůměrný mód, zde na V budeme stále ještě v jižním průvanu na přední straně níže. Je to krásně vidět na prognóze na 2-3.11, pak po přechodném srovnání teplot se obdobdá situace rýsuje i dále, kde sice začíná být vidět náznak blokace Atlantiku, ovšem teplý hřeben nad jihovýchodem Evropy se nechce hnedle vzdát a tak se může stát to, že níže se někde usadí u Alp a na východ sem pošle další dávku teplého vzduchu.
Pak bych to viděl spíše na jakousi inverzi a je otázkou zda Atlantrik bude skutečně zablokován, nebo se opět otevře JZ směr.
Zatím není vidět v delších výhledech jednoznačný signál k zimnějšímu rázu počasí, resp. pozdně podzimnímu.

Přeji krásný den :)
A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3481
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na listopad

Příspěvekod hanz » 31. 10. 2023 07:52

Ahoj,

Říjen je téměř za námi a směle tak navázal na extrémně teplé září 2023 s tím rozdílem, že alespoň zde nepůjde o úplně nejteplejší říjen v historii měření, ale i tak bude patřit k těm nejteplejším. Poslední dekáda října nebyla chladná naopak oproti druhé dekádě teplejší, tak pokud bychom to dali do souvislostí čeká nás opět teplejší zima. Ono téměř do celé Evropy proudí stále teplý vzduch od JZ popř. JV a proto ty vysoké teploty, vyjímkou je Skandinávie a S Evropy, kde se už projevuje zima a tam spíše proudí vzduch z polárních oblastí. V posledních letech je téměř pravidlem, že konec října byvá velmi teplý (rekordy pro 31. říjen jsou až na hodnotách letního dne), v listopadu se na území ČR prozatím nikdy letní den nevyskytl. Letos taky překvapily srážky, a v úvodu měsíce bych si nevsadil na celkem slušný srážkový nadprůměr :dest: , který ještě naroste po dnešním dni.

Teď k předpovědi k listopadu: První listopadové dny se ještě ponesou v duchu posledních říjnových dnů i s dostatkem srážek, poté se mírně ochladí na hodnoty blížící se průměrům a měli by klesnout i noční teploty alespoň oproti stávajícím hodnotám. Jak zde již bylo psáno Morava bude prozatím o něco teplejší než Morava, protože zde stále hrozí průvan teplejší vzduchové hmoty od JV a větrnější počasí, zatímco v Čechách už může počasí ovlivňovat inverze. Dále je zatím počasí hodně nejisté a v tuto roční dobu může být jak zimní počasí tak stále ještě teplo nicméně si myslím, že zažijeme letos v listopadu alespoň jeden zimní závan a to pravděpodobně až ve 3. listopadové dekádě (tím myslím sníh alespoň od středních poloh), na horách by už občas mohlo počasí připomínat zimu :snih: . Myslím, že bude také častější výskyt inverzí zpočátku více v Čechách a ve 2/2 listopadu i zde na východě. Teplotně vidím letošní listopad jako teplotně lehce nadprůměrný a srážkově nadprůměrný. Na druhou stranu vše může být úplně jinak. :)
hanz
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1507
Registrace: 30. 04. 2008 14:32
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na listopad

Příspěvekod cejn » 31. 10. 2023 14:45

Tak Anglie a Francie má silnou vichřici už jistou, ale je otázka, kde to udeří v největší síle a způsoby mnoho škod. Nejpravděpodobnější se jeví pobřeží podél Lamanšského průlivu. Na synoptické mapě vypadá tlakový gradient opravdu mimořádně velký, takže půjde zřejmě o extrémní situaci. U nás docela klidno, na východě běžný silný vítr a trochu zapršelo, teď se to bude opakovat, ale pršet bude trochu víc. Pak má dorazit ještě další hluboká TN na západ Evropy a vypadá to na další silný silný vítr u nich a postupně se v modelech rýsuje klidnější a chladnější počasí. Celý meteorologický podzim by mohl skončit jeden z nejteplejších v historii, ale záleží co ještě listopad. Srážkově už není tak výrazně suchý, protože říjen to docela přiblížil k normálu.
POKUD VÁM NEJDE PŘISPÍVAT (hláška: Vaše zpráva obsahuje málo znaků.):
Tak musíte vždy zaškrtnout možnost "zakázat URL adresy" a potom už to jde.
cejn
Nováček
 
Příspěvky: 328
Registrace: 21. 01. 2022 10:52
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na listopad

Příspěvekod hanz » 01. 11. 2023 08:19

Ahoj,

Už tu máme zhodnocení října a cca 2/3 stanicích skončil jako nejteplejší za dobu měření a jednalo se zejména o lokality v nížinách (ikdyž oproti září byly překonány rekordy jen velmi těsně), v naší oblasti byly ještě i teplejší říjny. Vše spěje k nejteplejšímu podzimu v historii, zvrátit by to musel listopad, který by musel být teplotně výrazně podprůměrný a na to bych si nevsadil. Abych nezdůrazňoval jen teplo, v letošním říjnu se vyskytly 3 ranní mrazy a další 2 dny s teplotou blízko bodu mrazu. https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/rijen-1.11.2023/

Listopad nám začíná teplejším počasím, nicméně od pátku by se mělo v průměru o pár stupňů ochladit.
hanz
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1507
Registrace: 30. 04. 2008 14:32
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na listopad

Příspěvekod Adi » 01. 11. 2023 21:21

Ahoj,

Ano, bude i nadále dost teplo, na tuto roční dobu, aspoň na V území. Zítra Aladin dává +17 e nemám důvod mu nevěřit i s následnou teplou nocí, kdy teploty budou oscilovat okolo +14-15. V pátek přechod SF, ovšem v sobotu opět teplý jih až JZ, v neděli za SF mírné ochlazení, ovšem - aspoň zde - budeme furt lehce nad průměry.
Změna - až někdy na konci dekády s příomkem možná. Některé běhy GFS a současný ecák naznačuji aspoň přechodnou blokaci s možností advekce aspoň mírně chladnějšího vzduchu od severu až sz.
No uvidíme
Dnešek byl krásný - čistý vzduch a skvělá dohlednost a nepřekvapivě příliš teplý, na to, že jsou dušičky. Minima ráno na necelých 9, maxima na 14, aktuálně je skoro jasno, chladněji, oproti ránu, teplota již klesla k +5. Pokud se nerozfučí, bude aspoň přizemák?
Uvidíme
A.
Ps. Na teplo začíná reagovat i vegetace. ojediněle se objevují květy na jabloních, poměrně častý je výskyt kvetoucích pampelišek, tráva roste a nelze vyloučit, že se ještě bude sekat. Cibule krokusů klíčí a pokud vydrží teplo, tak za chvíli jsou venku. Hmyz je aktivní a nemá žádnou snahu zalézt, jakoby zima vůbec přijít neměla.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3481
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na listopad

Příspěvekod hanz » 02. 11. 2023 08:20

Čau,

Tak dnes je venku opravud listopad jak vyšitý, fouká silný vítr a listí létá vzduchem :D. Jinak od zítřka tedy lehké ochlazení ale pořád nad průměr, ono totiž proudění bude hodně živé a tak nebude moc prostor pro vytvoření inverze, na druhou stranu srážek bude poměrně hodně. Jinak ano, zde také rostou pampelišky ale není to úplně vzácný jev...v těch teplých listopadech typu 2014 nebo 2015 to bylo stejně. Jinak letos v lednu díky jeho velmi teplému začátku taky některé stromy byly připraveny jako na jaře.

Celkem začínám věřit, že od října se nastartovalo srážkově bohatší období a listopad může skončit ve větším srážkovém nadprůměru, jen při té páteční frontě může na některých místech napršet i ke 30 mm srážek.
Naposledy upravil hanz dne 03. 11. 2023 08:33, celkově upraveno 1
hanz
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1507
Registrace: 30. 04. 2008 14:32
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na listopad

Příspěvekod chatar » 03. 11. 2023 08:30

Tak konečně i nějaké pořádné srážky i u nás. Za dnešní den zatím 14 mm. Sláva.
Po suchém a teplém podzimu už to bylo zapotřebí.
Jsem zvědavý kolik napadne v alpách sněhu.

Příští týden stále ještě lehký nadprůměr a tomu ochlazení od pátku moc nevěřím.
Jihomoravský kraj, Lysice, 380 m.n.m.
chatar
Nový člen
 
Příspěvky: 83
Registrace: 28. 11. 2017 15:16
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na listopad

Příspěvekod godlike » 03. 11. 2023 09:09

K nam dorazila destova bomba a nadelila do rana 5mm! Uplna apokalypsa. Dopoledne asi jeste neco nakape. Vyhledy, proste listopad, vitr, cerstve proudeni od JZ/Z okolo nizi nad VB k tomu jiste nejake FS. Postupny pokles teplot na 10/5, na ktere se kazdy rok tesim :) ....

PS: Jeste ze jsme takto schovani uprostred Evropy. Nechtel bych bydlet nekde v Bretani... :vitr:
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IZDIBY16
https://app.weathercloud.net/d2394664632#current
godlike
Nováček
 
Příspěvky: 1197
Registrace: 14. 12. 2015 10:07
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 18

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na listopad

Příspěvekod CtiborV » 03. 11. 2023 11:21

Zde je to již 31.7 mm, prší opravdu hodně. To už se dá nazvat vodní bombou :). To jsou okopírované termíny z amerických médií, stejně jako všechny bláboly o El ňino, polárním víru apod..
Podzim vypadá zatím velmi upršeně a vlhce a spíše teple. Dle mého názoru bude podobná i zima - očekávám slabší verzi 2006/7 - tedy silné Z až JZ proudění i když Prosinec může být spíše inverzní.
Z podhůří nízkého Jeseníku zdraví Ctibor Venus. Data z meteostanice : http://ctiborvenus.eu/pocasi
CtiborV
Nováček

 
 
Příspěvky: 646
Registrace: 23. 10. 2008 19:04
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 4

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na listopad

Příspěvekod hanz » 03. 11. 2023 14:19

Na Šumavě sněžilo a na Velkém Javoru je trochu bílo https://www.ceskehory.cz/web-kamera/velky-javor.html. Jinak příští týden to vypadá na JZ až Z proudění, kdy by v nejvyšších partiích mohlo i přechodně sněžit aspoň dle ČHMÚ, klesnout postupně mají i noční teploty, které dosud byly stále hodně vysoko až na výjimky.
hanz
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1507
Registrace: 30. 04. 2008 14:32
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na listopad

Příspěvekod varel » 03. 11. 2023 15:16

Tady dnes 28,2 mm, něco spadlo už včera takže v listopadu jsme na 30 mm. Jinak dnešní maximum, už nepřekvapivě po několikáté tento podzim, o půlnoci (13,2°C). Aktuálně dnešní minimum 8,9°C a ochlazuje se. Za pozornost stojí hodnota tlaku vzduchu: 985 hPa.
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IBESTE10
varel
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 2353
Registrace: 23. 11. 2008 17:28
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 30

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na listopad

Příspěvekod mnej » 03. 11. 2023 16:51

Nazdar kolegové, tak tady opravdu šílené dešťové nadělení, kdybych byl žabák, tak budu jásat, ale já potřebuji ještě 13 pytlů lepidla venku vylepit, tak kvituju, že relativní teplo ještě týden bude. Za poslední týden tři, věru "prochcané", dny, kdy se nedalo dělat vůbec nic. :'( Za dnešek zde neuvěřitelných 37,3mm, a to ještě není konec, neboť to pásmo se bude ještě přetáčet. %) Měsíční normál za listopad téměř splněn teprve 3.11., neboť do normálu 41mm nám chybí opravdu jen malé prd. Aby nepadl už dnes, protože to vypadá, že srážkám díky přetočení ještě není konec. :mysl: Kdy přijde opravdu srážkově podprůměrný měsíc, se obávám, že se toho asi nedožiju. %) Myslím, že Goodlik si pro život zvolil špatnou lokalitu a měl by se přestěhovat...., kdyby žil na střední Moravě, tak o srážky nemá nouzi. :D Zde v součtu s minulým pátkem za týden skoro 60mm. To je mazec, škoda, že to nepřišlo až za měsíc, jako loni, mohla z toho být pěkná bílá peřina a nebo také ne. :( Nevím kam se poděl Dazík :cerveny: , Cejn tu měl docela šmrcovní názory na teplo, pořád jsem čekal, že na něj vystartuje jako čertík z krabičky jako na mne, ale ticho po pěšině :D Asi se už vyčerpal. :D CIAO. :jasno: :jasno: :jasno:
mnej
Nováček
 
Příspěvky: 799
Registrace: 09. 10. 2016 22:09
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na listopad

Příspěvekod cejn » 03. 11. 2023 18:02

Jojo opravdu výrazné srážky na listopad, akorát v SZ části Čech méně než 10 mm.

Další srážky budou vázané hlavně na pohraniční hory v důsledku výraznějšího JZ větru, ve vnitrozemí bude srážek méně a srážkový stín.
Naposledy upravil cejn dne 03. 11. 2023 18:59, celkově upraveno 1
POKUD VÁM NEJDE PŘISPÍVAT (hláška: Vaše zpráva obsahuje málo znaků.):
Tak musíte vždy zaškrtnout možnost "zakázat URL adresy" a potom už to jde.
cejn
Nováček
 
Příspěvky: 328
Registrace: 21. 01. 2022 10:52
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na listopad

Příspěvekod daz_4 » 03. 11. 2023 18:57

Mneji, mám dojem, že tohle už jsem tu cejnovi někdy v minulosti vysvětloval. Já se už učím nereagovat na všechny nesmysly, co tady padnou. Nervy mám jen jedny :D
daz_4
Nováček
 
Příspěvky: 418
Registrace: 26. 08. 2017 12:03
Bydliště:

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí

  • Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé