po Vánocích, stávajícím počasím jsem si je nechtěl kazit, i když jsem ho samozřejmě sledoval a musím říct, že to byla teda velká facka. Nejdřív to vypadalo beznadějně, sníh od 600-700m a pak nějaké přeháňky. Během Štědrého dne upravená předpověď hlásala sníh odpoledne od 400m - tedy naše lokalita a ideální průběh, pěkný nečekaný dárek! Skutečně se ochlazovalo, ovšem asi ne tolik jak mělo, a tak hranice sněžení mohla být odhadem nad 500 m. Zde se to chvíli míchalo, spíš ale pršelo - takže klasika, naděje umřela a přitom mě nechala doufat hodně dlouho - šlo o pár výškových metrů. Boží hod to samé a dále to nemá se zimou pranic společného. Jestli se někdy vyskytl méně zimní prosinec (o tom nepochybuji), nepamatuju ho. Ono to vlastně platí už od listopadu
Nicméně, svátky jsem si užil i tak, jako obvykle, a teď se těším na hory, kde mi snad dojde, že tam trávím poslední dny roku. Jestli pak dorazí zima i do nižších poloh těžko říct, nějak teď sleduju už jen čhmú (teletext) a ten dneska počítá max se středními polohami, a to ještě mix. Tomu odpovídá i předpověď indexů oscilací - sice půjdou k 0, ale to jen potvrzuje proměnlivost. Mimochodem, doplnění k vlivu NAO a AO jsem přidal do tématu
predpove-pocasi/vliv-nao-ao-na-pocasi-ve-stredni-evrope-t830-0.html#p102035Tak ať je ten další rok jen lepší!