od Troll » 12. 12. 2018 19:38
Tak za mě spokojenost, konečně po 11 měsících situace, která přinesla smysluplné srážky i do mé oblasti, zejména SV části Krušných hor. To jsme tu neměli od ledna 2017.
Někdo tu psal, že všude napadl sníh, já tedy hlásím, že to v mé oblasti platí cca nad 400 m. n. m., níže většina v dešti či sněhu s deštěm při nadnulových teplotách, nulová izoterma při hlavních srážkách cca mezi 500-600 m.n.m. V nížinách tedy rozhodně všude sníh není, spíše výjimečně, pokud vůbec. Nicméně ve středních polohách většinou napadl.
Dnes jsem ale neodolal a vzal si volno a prozkoumal, kolik napadlo sněhu ve vyšších polohách východních Krušných hor, nad 600 m. n. m. to dělá 25-40 cm, ojediněle i více, tedy místy jde o nejvyšší pokrývku za celý rok 2018. Už vyjely i rolby na úpravu prvních běžeckých tratí. Přitom to způsobila jedna jediná SZ situace, které se v posledních letech bohužel téměř nevyskytují a proto zde padá málo sněhu zejména na horách a je celkově sucho. Prostě tento "monzun" chybí.
Situace směrem k Vánocům se vyvíjí nadějněji, nad 600 m. n. m. je dobrá šance, že by to mohlo vydržet, tedy po letech slušná šance na normální počátek zimy i Vánoce. Jen bych bral nadále dostatek srážek, ty jsou bohužel ve smysluplném množství nejméně do Vánoc bohužel krajně nejisté. Dosud spadlé srážky by na většině míst alespoň zde na SZ ještě nestačily k tomu, aby byl prosinec srážkově v průměru. Takže jestli nakonec bude skutečně srážkově nadprůměrný, je velká otázka. Aby se situace mohla trochu normalizovat, potřebovali bychom něco podobného během zimy nejméně 10 x a optimálně cca trojnásobek normálního zimního srážkového úhrnu.