od Troll » 09. 10. 2016 21:08
Tak ačkoli je za námi několik chladnějších dnů, nějakých skutečně nízkých teplot, které by vybočovaly z obvyklého rámce 1. říjnové dekády, jsme se zatím nedočkali, nicméně mám dojem, že ty nejchladnější dny jsou zde ještě před námi, podle mě jím bude zítřek - středa nebo čtvrtek, ale ani v nich prům. teploty zřejmě neklesnou pod 5 st. a snad bychom se mohli konečně dočkat i prvních přízemních mrazíků, mráz ve 2 m už nejméně do 20. 10. nečekám, a zřejmě se jej nedočkáme ani ve středních polohách (mimo mrazové kotliny) Výše uvedené teploty by ale ve 2. dekádě byly jen mírným podprůměrem. Zde jak jsem předpokládal prům. denní teploty v předchozích dnech zatím byly kolem 8-9 st., tj. jsme asi o týden max. 10 dní napřed, takové teploty se totiž v průměru vyskytují v pol. měsíce. 1. dekáda tedy bude jen slabě podnormální. Takže o nějaké vyloženě studené vlně či epizodě bych zde ani moc nemluvil.
V průběhu 2. dekády to již na nějaký nový výrazný vpád studeného vzduchu nevypadá, naopak od pol. měsíce nás čeká mírné, ale nelze momentálně zcela vyloučit ani možnost dost výrazného oteplení, zejména ve vyšších hladinách. Tudíž 1. 2 dekády října zde vidím jako celek zatím spíše jen lehce pod normálem. Uvidíme jak bude vypadat 3. dekáda, pokud bude spíše teplejší, říjen bude normální, za určitých okolností ještě může mít snadno i kladnou odchylku, naopak kdyby byla studená, tak bychom skutečně mohli mít po dlouhé době teplotně podnormální měsíc. Ale já spíš čekám, že bude normální - slabě nadnormální a tím bychom v mé oblasti měli teplotně zcela normální říjen.
Srážkově se tento měsíc jeví velmi příznivě, momentálně již spadlo cca 150% celoměsíčního normálu, tj. většinou v mé oblasti 50 - 100 mm. Jelikož od září již v půdě nějaká ta vlhkost byla a teploty byly relativně nízké a prakticky nulový sluneční svit, začaly konečně normálně téci potoky a obnovila se místa, kde bývají běžně mokřady, snad se tak stalo letos vůbec poprvé, srážky v září, i když zde byly také nadprůměrné, se totiž v přírodě skoro neprojevily. I v Labi je již celkem normální množství vody, pro tuto roční dobu. Pár mm zřejmě ještě spadne, i když o žádné výrazné úhrny už se v následujících dnech jednat zřejmě nebude, nicméně před námi je ještě 21 dní měsíce, takže se snadno do konce měsíce můžeme dostat i na dvojnásobek obvyklého měsíčního úhrnu, nebo dokonce ještě výše. Akutní nebezpečí sucha je zde na SZ troufám si říci zažehnáno, nejméně do jara. Suma srážek od poč. roku zde se již dokonce přehoupla do nadprůměru...