Zdravím kolegy z upršeného Prostějova, teda co to počasí poslední týden od návratu vyvádí, to je katastrofa. Slunce překvapivě bylo ve středu aniž nebylo hlášené, a pak když je hlášené slunečno, zase není - viz dnešní dopoledne. Přitom Čechy mají vymeteno skoro každý den. Tak myslím, že bych se v budoucnu nemusel stěhovat nikam daleko, Godlikeův slunečný Madrid zaměním za Zdiby nebo Radeho region
. V těch dešťových orgiích se snažím při každém malém oschnutí dosypávat zahradu, neboť po loňské zahradní výstavbě si hlína v některých partiích prostě sedla. Pro tyto účely jsem vyčlenil v zahradě místo, kde dobrou hlínu dosypávám a odtěženou hlínu nahradím navážkou z části dvora, abych ji nemusel vyvážet, neboť potřebuji udělat kvalitní podklad pod zámkovou dlažbu. Mám vykopanou jámu do hloubky cca 90cm a půda je v celém profilu mokrá až hrůza. Do cca 80cm je kvalitní černozem, s tou se dá jakž takž pracovat cca 4 hodiny po dešti. Sice je trochu více lepící, ale jde to. Zato jak člověk narazí na jílovou složku pod ní, tak ta mazlanina je při současném napití vodou prostě nezpracovatelná. Včera jsem se kousl a zahradu skoro celou dosypal a vysel novou trávu, měl jsem štěstí za hodinu přišla bouřka. Do rána napršelo 11mm. Září skončilo s bilancí 87mm. Od začátku října už máme 22mm. Chtěl bych se dožít jednou toho, že v Čechách budou ještě prosit, aby tam nepršelo, protože tady je to fakt pomalu na magorku. Zatím však znějí z Čech jen tesky po dalším dešti. To je zázrak, že při současných dešťových nášupech tu fakt nejsou povodně jako jinde v Evropě, např. v Itálii, Francii apod. Také bych chtěl zmínit, že předpovědní situace za poslední týden byly modely hrubě podhodnoceny. Když jsem přijížděl z Itálie, byla predikce max. 3 dny deště, nakonec z toho byl týden neustálého přísunu vody pouze s kratičkou přestávkou. Podle toho usuzuji, že modely si vůbec nevěděly rady s tou níží, která se od minulého pátku vysouvala na severovýchod. Toto být v zimě, tak si troufám tvrdit, že minimálně Morava by byla zasypána plošně s přehledem 50cm sněhu - to by bylo sněžné dělo. Co týká současné níže Brigite nebo jak se jmenuje - tam to o moc slavnější taky není. Jediná jistota snad je, že žádné brutální ochlazení se zatím nečeká a nějaké slunce občas snad taky bude. Pokud by říjen byl v suchém chladném luftu bez inverzí se sluncem, tak by mi to taky vůbec nevadilo. CIAO.