K tomu, co se děje u nás... maxima pomalu stoupají, nyní do soboty fajné dny. Pak fronta, ale bude to přechodná záležitost.
daz_4
K diskuzi ohledně těch průměrů. Průměry nejsou všechno, za mě jsou důležitější extrémy, rozptyl teploty, respektive v jakých mezích se pohybují naměřené hodnoty.. A tam vidím stagnaci, alespoň co se týče letních teplot. Jak jsi psal o tom, že poslední chladné léto už bylo dávno, tak já ti zaargumentuju, že taky podobně dávno bylo horké léto. Ano dosahujem maxim kolem 35 °C.. Ale to je podle mě furt v pohodě, a tato teplota se dá v klidu přežít... ke 40 to poslední roky nešlo. Ačkoliv tím modely hrozily, ale realita byla zcela jiná. Ani délka horkých vln není taková jako na začátku 20. let nebo později. Za mě asi nej horká vlna, co pamatuju byla 2003, ve městě to tehdy bylo peklo a to jsem byl mlaďoch.. V zimě se to střídá, ochlazení a oteplení. Ano, v průměru se zimy oteplují, ale zase extrémy teplot tomu nenasvědčují, pořád tu máme vpády studeného vzduchu, kdy i v nížinách teplota klesne k -15 a podobně, mrazové lokality skoro každou zimu atakují absolutní minimum.. Takže, to shrnu, ano průměry jdou nahoru, nikoliv ovšem rozpětí možných teplot... to je potřeba napsat. Jak se říká, když napíšu A, musím napsat i B a to ty při vší úctě neumíš...
nicméně se přiznám, co mi poslední zimy chybí je vyšší naměřená sněhová pokrývka... tam se pohybujem poslední roky v maximech 5-10 cm a bývalo více to je pravda... ale zase, na iglů pro děcka to ještě stačí, i když ne každou zimu..