Uživatelské menu

Statistiky

  • Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera3
  • Celkem příspěvků97828
  • Celkem témat1103
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověď počasí na říjen 2022

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Předpověď počasí na říjen 2022

Příspěvekod Adi » 29. 09. 2022 09:33

Září končí,
druhá polovina přinesla proměnlivé počasí s velkým množstvím dní se srážkami, ovšem vzheldem k převláadjícímu proudění, tyto byly značně nerovnoměrné. Obecně více srážek bylo v Čechách na na střední Moravě, na jihu Moravy a ve Slezsku, resp. na Kolínsků srážek bylo méně a normál byl sotva dosažen, jinde se jedná o měsíc mokrý, srážkově nadprůměrný. Ještě něco přinese frontální vlna v noci na dnešek, ovšem nezdá se, že by úhrny měly být větší než 10 mm.
Jaký bude říjen - bude pokračovat v chladném a srážkovějším módu? Obvykle bývá měsícem, kde rozdíl teplot na začátku a konci měsíce bývá dosti velký. Letos tomu tak zřejmě nebude.
Předně prvních pár dní bude doznívat současný mód s frontami od západu. Pak se ke slovu, aspoň na pár dní dostane tlaková výše, která přinese uklidnění počasí a taky i mrazíky po ránu. Patřně se zde nezdrží déle, již koncem dekády se zřejmě opět otevře proudění ze západních směrů. Dál se neodvažuji hádat - ono je více scénářů po ruce - od opožděného Babího léta, přes předčasný vpád studeného luftu s možností sněžení od středních poloh, resp. roztočení kolovrátku z Atlantiku od JZ k SV.
Ansámbly pro nejbližší období stále drží mírný podnormál, což může naopak hrozit nadnormálem ke konci měsíce.
Uvidíme
A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3481
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na říjen 2022

Příspěvekod Troll » 29. 09. 2022 16:10

Ano, polovina příštího týdne zdá se přinese krátkou ukázku slunečného a teplejšího podzimního počasí, ale jelikož zřejmě půjde jen cca o 2 denní epizodku, nelze to nazývat babím létem. Jak vysoko se teploty dostanou, bude v nižších polohách záležet více než na teplotě ve výšce (ta se možná dostane až k 10 st. v 850 hPa) na síle inverze a přítomnosti nízké oblačnosti. Tam, kde se nevytvoří, zejména místy ve středních polohách (např. Pošumaví), tam lze čekat teploty i kolem či lehce nad 20 st. jinde bude asi většinou chladněji. Nicméně většinou v těchto dnech půjde i tak o teploty na první dekádu října alespoň lehce nadprůměrné. Jako celek však tato dekáda zřejmě dosáhne tak akorát normálu, jelikož zejména její začátek bude spíše chladnější. Pak se patrně vrátí teploty podobné těm z poslední dekády září, ale kolem 10.10. už půjde o hodnoty zcela normální, odpovídající roční době a po pol. měsíce by šlo o teploty již nadprůměrné, jelikož v říjnu klesají průměrné teploty asi vůbec nejrychleji z celého roku, nebo ještě přesněji v druhé pol. října a 1. pol. listopadu.

Co se týče dalšího průběhu počasí, odhaduji, že ve 2. nebo 3. dekádě se ještě nejméně jednou výrazněji oteplí. Letní dny to zde na SZ sice nedá, ale max. nad 20 st. by se ještě dostat mohla při vhodné situaci celkem snadno. I když nevím, zda si to přát, stagnace teplot v říjnu, či dokonce oteplení v druhé pol. měsíce, zpravidla vedou k mizerné zimě. I když s ohledem na ceny energií by asi mnozí byli za mírnou zimu rádi, já mám ještě 2 roky zafixováno na loňských cenách, takže případnou dříve normální či mírně chladnější zimu se sněhem a stabilnějšími zimními teplotami jednoznačně vítám.
Troll
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1547
Registrace: 10. 10. 2010 20:51
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 38

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na říjen 2022

Příspěvekod kapr » 29. 09. 2022 19:16

někteří tady pořád nedokážete pochopit, že nejsme za polárním kruhem, tady budou zimy stále proměnlivé.. a byly jsou a budou různé, nic netrvá věčně, vždycky se to nějak prostřídá, ale zbytečné se rozčilovat............ jako by hrách na stěnu házel. Že Adi a spol. ;)
kapr
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 6951
Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na říjen 2022

Příspěvekod hanz » 30. 09. 2022 06:59

Čau,

Můj názor je, že letošní říjen bude teplotně i srážkově průměrný.

První dny října se ponesou ve stejném duchu jako září tedy hodně oblačnosti a srážek a teplotně tak nějak průměrně. Od příštího úterý či středy to nakonec vypadá, že se přeci jen ještě dočkáme příjemných teplot a slunečného počasí, leckde to aktuálně vypadá i na dosažení či překročení 20 stupňové hranice. Jak už zde bylo zmíněno pro chladnou zimu je potřeba spíše teplejší začátek října s postupným ochlazovaním a konec spíše chladnější (ikdyž před velmi povednou zimou 2005/2006 byla poslední dekáda října poměrně teplá s maximy i kolem 20 st.)
hanz
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1507
Registrace: 30. 04. 2008 14:32
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na říjen 2022

Příspěvekod Adi » 30. 09. 2022 08:30

Ahoj,

Kapře, no tak ... :) I ty, Brute? Darmo opakovat, že já za povedenou zimu považuji, když zimní měsíce se drží aspoň normálu a nabídnou aspoň měsíc stabilnější zimy, aniž by do toho vpadla nějaká výraznější obleva. Když je měsíc podprůměrný nebo jsou s pěknou zimou měsíce dva, beru to jako příjemný bonus a zima je vedena v kategorii dobrých, ne jen podařených. A ostatně, jako každý rok, lidé zde na fóru, i na jiných fórech, vyhlížejí zimu. Nevím, odkuď pochází ono archertypální očekávání doslova, snad, že k tomu patří vánoce, sníh a obecně zklidnění životního rytmu? To je na delší disputaci. Letos je to žel hodně diskutabilní, díky umělě vyvolané energetické krizi.
Dnes prší, frontální vlna úřaduje a za září normál dneškem padne. Již napršely 4 mm. I zítra je na modelech déšť, srážky, stejně tak i v neděli. V neděli a pondělí již jen přeháňky, od úterka to vypadá na cca 4-5 dní počasí beze srážek. Ze začátku ony mrazíky, pak oteplení i v noci.
Výhledy vypadají, že teplota v druhé půli týdne ve výšce vystoupá i nad 10, což při JZ proudění dá s přehledem teploty 18-22, možná někde i vyšší, Mnej bude spokojen :) I já si nebudu vyloženě stěžovat, je třeba zahradu zrýt, připravit na zimu a dřeva je venku stále dost na zpracování. Hrb na ansámblech vyrostl slušně a ochlazení dorazí patrně v neděli.
Přeji krásný den všem :)
A.
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3481
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na říjen 2022

Příspěvekod kapr » 30. 09. 2022 19:19

paráda! Babí léto za dveřmi.. comming soon, na ty 4 dny s maximem slunečního svitu se neskutečně těším.. dost bylo podmračených dní s převahou tlakových níží. Takže za mě super vývoj, vše jde jak má.

Já nemám tolik srážek co má varel, je to zajímavé, jsme od sebe pár metrů a máme rozdíl 13 mm... což mi na ten kousek přijde docela dost.

Mám to uplně stejně jak Petr Dvořák, začíná nám nejkrásnější období roku, lesy budou překrásné.. K tomu ranní mlhy, zatím ve výhledu nejsou, ale věřím, že jich začne přibývat. Na ta rána jsem vyloženě nadržený :-). Tož tak.

Adi, je to jen popichování :-). Já fakt nevím, co byste chtěli. Máme tu VŠECHNO co lze... ono je to ale asi normální, protože tu máme všechno tak každý chce něco jiného... někdo holky, jiný vdolky. Mě baví všechno, ale podzim je topovka :srdce:
kapr
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 6951
Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na říjen 2022

Příspěvekod varel » 30. 09. 2022 20:53

kapr: zajímavé to je, ale mrkni třeba na 20.září, ty máš 1 mm, já 4,6 mm ve vedlejších Tupesích dokonce skoro 12 mm. =-O Já v tom lijáku jel z UH, ve Staráku dokonce bouřka a drobné kroupy, na silnici potoky vody, projedu Zlechov a za cedulí někdo zastavil vodu, silnice sotva vlhká =-O po pár desítkách metrů zase někdo otevřel kohouty. V Buchlovicích sice mokro, ale o poznání menší než u nás...
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IBESTE10
varel
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 2353
Registrace: 23. 11. 2008 17:28
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 30

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na říjen 2022

Příspěvekod Patricio11 » 01. 10. 2022 00:51

Ahoj, zde v září spadlo 61,2 mm, což je měsíční normál a hodně tomu pomohly i úterní srážky, které přinesly 9,9 mm. Celkově chladný a deštivý měsíc, nicméně nepršelo častěji intenzivně, jak by bylo třeba. :mysl: Plnohodnotný podzim od cca druhé dekády. Jinak na zářijovém kontě i bouřka na sucho a pouze dva letní dny. Příští týden zřejmě počasí tzv. babího léta, byť jen nakrátko. :jojo:
Blog o počasí z Lipníka nad Bečvou a okolí: http://pocasi-lipnik.wbs.cz/

Bydliště: Lipník nad Bečvou, okr. Přerov.
Typ meteostanice: ClimeMET CM 2 000.
Nadmořská výška: 233 m n. m.
Patricio11
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 2288
Registrace: 28. 04. 2008 18:41
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 18

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na říjen 2022

Příspěvekod cejn » 01. 10. 2022 12:22

Ahoj, tak září skončilo jako poměrně dost chladné a deštivé. Díky nízkému výparu byla prakticky celý měsíc mokrá půda ať už na povrchu nebo v hloubce. Navíc už konec srpna přinesl vydatné srážky.

Předpověď na říjen vypadá na vliv tlakové výše a teplejšího proudění. Bude bezpochyby hezky a docela teplo, ALE je otazník co mlhy a inverze. Těch by v některých lokalitách mohlo být poměrně dost a třeba se udržet dýl. Těžko říct. Podzim je teď v plné kráse, listy rychle mění barvy a začínají padat. Počasí je vyloženě podzimní už delší dobu.

hezký víkend
POKUD VÁM NEJDE PŘISPÍVAT (hláška: Vaše zpráva obsahuje málo znaků.):
Tak musíte vždy zaškrtnout možnost "zakázat URL adresy" a potom už to jde.
cejn
Nováček
 
Příspěvky: 328
Registrace: 21. 01. 2022 10:52
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na říjen 2022

Příspěvekod cejn » 01. 10. 2022 18:15

No tak dnes byl ještě studený, uplakaný den. Ve srážkoměru mám 3 mm, po těch všech chladnějších a deštivějších dnech je hned a opět velmi mokro. Na zítra a pondělí jsou tam ještě nějaký srážky a hlavně čerstvý SZ vítr s nárazy kolem 50 km/h a potom už by měl být klid v režii tlakové výše a přísunu teplejšího vzduchu. Tak se můžu těšit na částečnou inverzi střídavě se sluncem, vítr moc foukat nemá.
POKUD VÁM NEJDE PŘISPÍVAT (hláška: Vaše zpráva obsahuje málo znaků.):
Tak musíte vždy zaškrtnout možnost "zakázat URL adresy" a potom už to jde.
cejn
Nováček
 
Příspěvky: 328
Registrace: 21. 01. 2022 10:52
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na říjen 2022

Příspěvekod kapr » 01. 10. 2022 18:24

[quote="varel"]kapr: zajímavé to je, ale mrkni třeba na 20.září, ty máš 1 mm, já 4,6 mm ve vedlejších Tupesích dokonce skoro 12 mm. =-O Já v tom lijáku jel z UH, ve Staráku dokonce bouřka a drobné kroupy, na silnici potoky vody, projedu Zlechov a za cedulí někdo zastavil vodu, silnice sotva vlhká =-O po pár desítkách metrů zase někdo otevřel kohouty. V Buchlovicích sice mokro, ale o poznání menší než u nás...[/quote]

jo tento den si pamatuju, taťka se vracel z města, jel přes Tupesy a Břestek a popisoval tu silnou přeháňku na trase... takže máš pravdu, v tomto kontextu to zase tak překvapivé není.

Jinak dnes přechod okluze, spadlo 0,8 mm a zesílil vítr s nárazy k 10 m/s...

Zítra místní přeháňky v západním proudění, v pondělí zesílení větru a poslední srážky možná úterý, pak zřejmě opět zaprší až v dalším týdnu. Dnes jsme byli v lese chystat dřevo a některé stromy už jsou zcela zbarvené, dávám tomu týden, pak vyrazím s foťákem, možná už příští víkend...
kapr
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 6951
Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na říjen 2022

Příspěvekod krupp » 01. 10. 2022 18:42

Dnes ráno jsem zahlídl článek:

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3532931-letosni-zari-je-jedno-z-nejdestivejsich-a-nejchladnejsich-za-20-let?fbclid=IwAR0QDxLIiNdRDYRh8G8C5ilIKkpXQarZEQVDFhhglnpna-M9RCC3f4aExys

můj dojem z toho je podobný jako mneje. Nevím jestlí to je tím že jsem kousek blíže horám než adi ale Těšín trefilo fakt všechno co mohlo, slimáci všude, bahrno všude a na posekání trávy byly vhodné tak 3-4 dny. Srážkoměr nemám ale snad Rosťa má nějaký souhrn za celý měsíc.

Momentálně přechází fronta, déšť a snad bude zítra slunko svítit alespoň půlden.
krupp
Nový člen
 
Příspěvky: 123
Registrace: 24. 04. 2017 21:11
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na říjen 2022

Příspěvekod kapr » 01. 10. 2022 19:31

už jsem to psal do souhrnu za září na amatérské meteorologii... jako, celkový úhrn žádný extrém není... byly v posledních letech i daleko vyšší zářijové úhrny, ale co všichni asi vnímají a proč ho považují všichni za deštivý je počet dní se srážkami... těch tady bylo 23.. což už extrémní určitě je. A takový měsíc možná ani nepamatuju. Ale denní úhrny byly po většinou slabé intenzity, tedy až na ty 3 bouřky, co nás přešly... ono těch 80 mm v historických záznamech snadno zapadne...
kapr
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 6951
Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na říjen 2022

Příspěvekod CtiborV » 01. 10. 2022 20:14

Letošní září je pro mě balzám , hlavně konečně začala houbová sezóna. Chvíli mě vadilo, že se docela ochladilo, ale i podzim má své kouzlo. Minulé roky, byly září docela suché a slunečné, což letos se konečně prolomilo.
Říjen zatím vypadá v přesně opačném gardu, od příštího týdne slunečno a teploty okolo 18°C v maximech. Už se nemůžu dočkat...
Z podhůří nízkého Jeseníku zdraví Ctibor Venus. Data z meteostanice : http://ctiborvenus.eu/pocasi
CtiborV
Nováček

 
 
Příspěvky: 646
Registrace: 23. 10. 2008 19:04
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 4

Co je to hodnocení?

Re: Předpověď počasí na říjen 2022

Příspěvekod cejn » 02. 10. 2022 15:43

Ahoj, tak dnes opět pršelo, přešla silná přeháňka. Poslední dobou mám pocit, že oteplování a změna klimatu nejsou skoro znát, respektive na ty vyšší teploty jsem si už zvykl a nevidím žádný další raketový nárůst nebo vyloženě teplé extrémy. Počasí je dle mého celkem v normě. Ani ta příroda nemusí tolik trpět, když se vlastně postupem času aklimatizuje. Nevím jak Vám, ale takové ty různé černé scénáře a strašení jsou mi momentálně k smíchu. Jsou lidi, kteří si fakt myslí, že průměrná teplota vzroste do konce století až o +5 °C apod. Zatím máme v ČR nárůst o +2 °C od roku 1961 a ta dekáda 1961-1970 byla ještě dost chladná, hlavně stran zim. Samozřejmě čekám teplejší zimu, mrazivější nebo vysloveně tuhé zimy už nejedou, ale šance je samozřejmě vždy.
POKUD VÁM NEJDE PŘISPÍVAT (hláška: Vaše zpráva obsahuje málo znaků.):
Tak musíte vždy zaškrtnout možnost "zakázat URL adresy" a potom už to jde.
cejn
Nováček
 
Příspěvky: 328
Registrace: 21. 01. 2022 10:52
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí

  • Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé