Ahoj kolegové, zde dnes spadlo zaplať Pán Bůh jen 1,3mm místo predikovaných 10-20mm, sláva slávoucí Nerad bych, aby mi shnily všechny ringle, konečně začínají dozrávat, stromy obalené, větve div nepraskají, ale mezi prvními spadlými zralými ringlemi je i dost zelených nahnilých, což je důsledkem zvýšené dešťové intenzity. Takže budu rád, když si ten dešťový hrneček dá alespoň na týden pauzu až bude ovoce v bečkách či mrazáku. Celkem tu za červenec spadlo 90,7mm. Čili srážkově mám plichtu s VCtiborem Ovšem na srážkového premianta Doizera nemáme a ani o takové kvanta vody nestojím, to bych rovnou mohl úrodu hodit do popelnice.
Dnes byl nakonec relativně příjemný den s max. 27,1st, i když to ráno tak nevypadlo, ten systém se odsouval velmi pomalu. Taková situace by se hodila spíše do Čech, aby to tam na místě tři dny stálo, a přetáčelo se to. Tady je to o to horší, že se ty mělké níže snadno seknou o Beskydy, a proto se to odsouvá pomalu. Pořád mám v paměti rok 1997, kdy byly z podobné situace na Moravě povodně jako prase. V Čechách se to nemá nikde o co zaseknout. Občas se teda stane, že něco zdrží Vysočina, ale doby, kdy fronty stály třeba i 4dny u Krušných hor a na Šumavě, ty už dlouho nepamatuji. Bazén nám opět po včerejšku dost ochládl, kolektor se bude muset opět činit.
Suma sumárum, průměrná červencová teplota byla 21,4st., což je o rovné 2st. nad DP. Nepotvrdila se tedy apokalypsa zdejších některých kolegů, že budeme mít odchylku okolo 5st. nad DP, i když připouštím, že v lokalitách jako je vyhřátý Ovarův dvůr, tak tam ta odchylka může být vyšší.
Prostějov je město, které leží na vysušené bažině. Tady stačí kopnout relativně mělce do země a voda stříká na všechny strany. Říká se, že voda vodu přitahuje. Možná proto tu častěji prší než jinde, jiné vysvětlení pro to nemám a rozhodně na tom něco bude. I když Milešovka je známá spíše větrnými úhrny, než srážkovou činností.
Když koukám na aktuální výhled, tak přes třicet pro nás vidím jen ve čtvrtek, jinak nic. Tak doufám, že bude u toho aspoň hodně slunce, ať je voda v bazénu přijatelná i pro děcka a manželku. CIAO.