Tak červenec, který dlouho vypadal na normální letní měsíc s minimem tropů a nakonec díky svému poslednímu týdnu skončí opět jako poměrně teplý, s odchylkou cca + 1 st. od aktuálního normálu v mé oblasti. Bohužel současně i jako jeden z nejsušších letních měsíců mě známé historie s cca 25 mm srážek a zvláště v druhé pol. měsíce při často jasném počasí a letních - tropických teplotách nepršelo téměř vůbec. Bohužel počátek srpna nevypadá o nic lépe.
První srpnové dny budou zřejmě tropické a suché, hned 1. 8. zřejmě v mé oblasti a na mnoha místech v Z polovině Čech naznamenáme zatím nejteplejší den roku. Velmi teplo zřejmě ještě i v neděli 2. 8. Pak pár dní trochu chladnějších s nadějí na nějaké srážky, ale nic světaborného pro mou oblast nečekám. Nicméně kolem 5. 8. se opět začne výrazně oteplovat a na období cca 7 - 10. 8. se rýsuje první skutečná hot wave letošního léta. Resp. doufejme, že jen do 10. 8., při které zřejmě budou mnohde dosavadní teplotní maxima letošního roku opět překonána. Není to sice ještě jisté, nicméně zdá se to den ode dne pravděpodobnější. Snad se v podobném duchu nebude vyvíjet i další průběh srpna a nebude směřovat k něčemu alá 2018 resp. dokonce 2015. Za mě tedy vrchol léta teprve začal a stávající teplé - velmi teplé počasí s tendencí dalšího růstu teplot se zdá, že bude nejméně dalších 10 dní pokračovat. Jinak ani druhou pol. srpna bych si ještě za nějakou parodii na léto netroufl považovat, je to plnohodnotné léto, kdy teploty mohou snadno vykouzlit supertrop. A ty 2 - 2,5 hodiny o které je kratší den oproti slunovratu podle mě ještě na pocitových teplotách není až tak znát, naopak, právě v srpnu bývají noci mnohdy nejdusnější.