Dnes to bude bez obrázku, neboť ta šedá scéna za to nestála. Letošní zima není bohatá na extrémy, zato přináší dost paradoxů. Zatímco na samém začátku února jsme měli výrazně slunečné počasí v hluboké tlakové níži, nyní máme ve vysokém tlaku od středy nepropustnou inverzní šeď. Teplota v 850 hPa byla začátkem měsíce možná o 10 stupňů nižší než dnes, přesto máme nyní citelně chladněji. Při proudění od JV však nelze nic jiného čekat než Mordor (alespoň pro velkou část Čech). Loni to foukalo od JZ, takže u nás bylo většinou slunečno a pod dekou zůstávala Morava.
Několik dnů jsem nesledoval modely, dnes v nich vidím opětovné zvýraznění tlakového pole, ve kterém bude frontální zóna zpočátku směřovat přes Skandinávii, ale postupně by se mohla stlačit k jihu a tak nás zřejmě koncem zimy ještě čeká nějaké to větrné počasí. Momentální situace v tlakovém poli mi připadá, alespoň dle zkušeností z posledních let, typická spíš pro podzim.
Co se týče zvířátek, kachně pravidelně vychází lépe první polovina zimy. Přesto je tato jednoduchá interpretace přírodního jevu v porovnání s high tech vědeckými metodami obdivuhodně úspěšná. Krtci u nás také ryjí od začátku zimy jako blázniví. Mám z toho vlastně radost, protože po smíchání s kompostem budu mít spoustu kvalitní půdy do nádob s rajčaty:-)
Co se týče března, očekávám vpády chladnějšího proudění, zejména opět na začátku a na konci měsíce, což způsobí, že měsíční teplota nebude atakovat loňské hodnoty. Nicméně musím zopakovat to, co řekli už i jiní, že pro trvalejší zimní počasí nejsou vytvořené podmínky.