No cokoli zimního pro polohy pod 800-1000 m. n. m. je do poč. března prakticky vyloučeno. I ty zbytky sněhu na hřebenech některých hor se budou v dlouhodobějším trendu spíše snižovat. Ten profuk, který mají modely na přelomu měsíců, tomu opravdu nasadil korunu.Takže únor bude 6-7 st. nad normálem, nevím, zda se nebude nakonec jednat i o největší celorepublikovou měsíční kladnou odchylku od poč. měření (podle mě ani leden 2007 nebo prosinec 2015 takovou kladnou odchylku neměly). Byla by sranda, kdyby některý z nadcházejících měsíců měl takovouto odchylku s opačným znaménkem, nicméně to je jen teorie, a v reálu je to asi v současném klimatu naprosto vyloučené, obzvlášť pak v teplé polovině roku.
I kdyby prům. teplotu tohoto února měl březen, šlo by o březen silně - mimořádně teplotně nadnormální. Takže nejchladnějším měsícem tohoto zimního půlroku bude leden, následovaný prosincem, listopadem/březnem? Únor bude pravděpodobně až na 5. místě, to je asi jako kdyby v letní půli roku byl teplejší než srpen nejen červen a červenec, ale i květen a září.
Jediné, co mě teď trochu baví sledovat, jsou srážky pro Alpy. Zejména ty italské, slovinské a oblast kolem trojmezí těchto zemí s Rakouskem zřejmě v dalších dnech čeká několik velmi zajímavých srážkových epizod a nad cca 1500 m. n. m. bude asi většinou sněžit, i když něco by mohlo napadnout i níže. Také co se týče celkových 10-15 denních úhrnů, jsou v modelech pěkná hausnumera, kdyby vyšel aktuální GFS jen ze třetiny, bylo by to impozantní. Těm úhrnům mezi 500-600 mm samozřejmě nelze věřit. V březnu se prakticky do té oblasti maximálních předpovídaných srážek nebo těsně vedle ní chystám, tak jsem zvědavý. Metr nového sněhu nebo více by se velmi hodil.

Je jasné, že při této synoptice by bylo tak teplo i před 100 lety nicméně aby nepřišel ani jeden studenější vpád po dobu např. 3 dnů to je spíše zajímavé, protože tohle počasí už trvá více než měsíc a až se anlantik vyšťaví může přijít v březnu S proudění. Co je zvláštní je i téměř absence mrazových dnů, kterých tu letos byly snad 3 a nějaké možná ještě přibude, ale i v těch extra teplých únorech klesaly noční teploty zpravidla pod 0 st. ale to v letošním převažujícím oblačném až zataženém počasí je zcela nemožné.
https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/zima-21.2.2024/
Vědět, že počasí bude takové jaké je, naplánoval bych zimní robotování jinak.
Nicméně vše je vrtkavé, ono nechybělo moc, a mohly tu být tuhé mrazy i v únoru, leč se to překlopilo na druhou stranu. Při pohledu na družici je zřejmé, že tato synoptika vydrží ještě nějakou dobu stabilní. Níže v severním kvadrantu středozemního moře sem posílá teplý vzduch z jižních či JV směrů, ale studený vzduch do Alp, které dostaly těžkotonážní sněhovou bombu.
Co se týká teplot, tak s teplotním rekordem též souhlasím, neboť průměr 6,5st. je na únor opravdu extrém. Při pohledu do archívu byl v naší lokalitě nejteplejší dosud únor 2020 s průměrem 4,9st. Nicméně, když zapátrám v paměti, tak mám dojem, že okolo roku 2007 to bylo podobné a pak byl velmi teplý a slunný březen s dvacítkami. Pamatuji, že tenkrát na velikonoce jsem bývalou přítelkyni jel mrskat v tričku na kole z Prostějova 15km na kotáre, kde tenkrát bydlela.... To se od té doby nestalo, neboť většinou po teplém únoru byl březen podstatně chladnější.