aahaz píše:Je až úsměvné jak se tu stále titíž lidé snaží ostatní přesvědčovat nejprve, že žádné tropické teploty již letos nehrozí a když už jim to nevyjde, tak stále přispívají příspěvky typu, uvidíte, tak teplo nebude, přes 30 nebude, teplota na hladině 850 hpa kolem 18 st. znamená koncem srpna 28 st. ve středních čechách. Dnes dokonce podle teplot v poledne uvádí, že určitě tropické den nebude nikde, možná snad v neděli, v pondělí už bude zima atd.... I když je jasné, že sem teprve teplá vzduchová hmota začíná proudit (v 18 h tu bude již teplejší vzduch než ve 12 h) a navíc, že maximum je obvykle dosahováno kolem 17 - 18 h v této části roku. Dále když se podívám na hlavní výstup GFS z 06 UTC, nevím kde vzali nějaké výrazné ochlazení, odpovídající začátku září. Naopak vidím tam kam až výstup vidí 3 tropické vlny proložené krátkými ochlazeními na teploty 20 až 24 st. C. tohle nechápu.
A ještě k palcovým titulkům, kterými nás již od června zásobují různá média typu "letos už 30 st. nečekejte" "užijte si poslední tropický den". Tohle si pamatují všichni, co znám, resp. se mě na to ptají, co já na to. Už mě nebaví jim stále odpovídat, že je to krajně nepravděpodobné.
musím to sem dát, to byl poměrně významný sprdung 24.8.
byť nám předpovědi vychází sem tam, mně vůbec nevyšel konec srpna, tak ale po takto ofenzivním a poučovacím provaření se - 30°C nakonec možná bude teprve dneska a zítra vůbec nic - čekám velký stydění.....
nevýhoda nevyžádaného mentorování u něčeho tak nejistého jako je počasí.
mě na tomto všem zaujala hlavně jedna věc, čhmú si dával předpověď podstatně výše než modeloval teploty Aladin a ... Aladin to trefuje bezpečně a ty předpovídaný 32/36 ... tam se stydí taky, nejen teda na Proseku