od Ovar » 29. 09. 2018 21:29
Ve čtvrtek jsme vyrazili na trip na Moravu, tak jsem to využil k pozorování krajiny po letošním létě. Upřímně jsem očekával, že jsme národ uplakánků a po deštivějším září, kdy zapršelo všude krom SZ a SV, bude prostě všude zeleno, konečně spadla významná vláha. No, spletl jsem se.
Musím říct, že zeleno bylo pouze v našem kraji, někde asi 20 km za Plzní to končilo, a pak bylo zeleno až zase v Brně a na J Moravě. Mapy sucha je jedna věc, realita je věc druhá, i když nutno podotknout, že zelená tráva neznamená že tam sucho není, je to prostě jen typ půdy a rozložení srážek v měsíci. Ovšem dovolte abych politoval oblasti od Berouna až daleko za Prahu, někam k půlce D1. Obzvlášť berounsko je nonstop jedna velká katastrofa, ve snu by mě nenapadlo, že bude někde ještě takhle opticky sucho vidět v tomto datu! Nám se zazelenala tráva někdy 3.9. po prvním velkým dešti, v celým Plzeňským kraji měli krávy konečně od června co žrát. Kolem Berouna ovšem pořád holé pláně žluto-hnědé barvy, zelené pouze poslední přeživší stromy. Síla síloucí, září končí a někde ještě nezapršelo dost natolik, aby se z toho ty oblasti dostaly.
Brno jsme projeli i sever Brna a červená barva mapy sucha se neshoduje s realitou, v žádném případě se to nedá srovnávat jako to, co bylo vidět i za jízdy autem mezi Berounem a Prahou. Maximálně jen lokálně ještě oschlé stromy na jižním svahu s viditelně skalnatým podložím. Je prostě červená a červená..
Bude to ještě dlouhá cesta k tomu, aby se věci napravily a nejhorší je, že někde se to ještě lepšit nezačalo a není vidina, kdy se to vůbec zlepší.
Mám tak naprostý soucit s ještě postiženými oblastmi.