Ahoj již zpět z JZ Sahary Čech, po dovolené v srdci Italských Alp.
Vrátili jsme se do oblasti Merana, které je doslova uprostřed Alp, později ke Gardskému jezeru (Merano je 2 hodiny autem severně od Rivy). Počasí jsme zažili zajímavé jen po teplotní stránce, tam se totiž žádný podzim nekoná, od pondělka tam nebylo pod 18°C
.
V dnešní době amatérských meteo stanic není problém si zjistit fakta a nestačim se divit, jak se časy změnily. Nicméně já to vidím i bez dat a to na stavu konkrétních rostlin. Pokud to někoho zajímá rád to rozepíšu, ale teď to vezmu jen v holé kostce.
Jednak do této oblasti jezdím už asi 6 let, tak mám s čím srovnávat a sami máme praxi se stavem vegetace po různých typech veder a dlouhodobých such.
Je vidět, že léto v téhle oblasti bylo pekelné a velmi suché, čím jižnější kopec, tím horší stav místních lesů, nad Arcem svítí do dálky celý kus lesa uschlých stálezelených dubů (fatální), uschly všechny jilmy v úseku tak 200 km. Nyní tedy už byla krajina zelená po prvních větších deštích, lokálně dokonce byla už druhá kukuřice. Pozoruji několikátým rokem i zhoršující se stav palem rodu Trachycarpus, nikoli od palmového brouka, ale příliš horkých a suchým počasím, které ony sice zvládnou, ale ztrácí svoji mohutnost a barvu. Sucho se projevuje i na jezerech, horské jezero Lago di Tenno má rok od roku nižší hladinu vody. Je to jezero které nemá odtok, jen přítok. Není li sníh a v létě málo prší, je průser na světě. Voda v něm přirozeně kolísá o metry ročně, ale takhle málo vody je tam raritních. Sám si pamatuju (před 3 lety) hladinu vody o necelé 2 metry vyšší než byla letos, teď je z jezera hodně malé jezírko, hodně hrubým odhadem podle fotek tam chybí cca 12 m vody
.
Gardské jezero má o cca 90 cm nižší hladinu než před 3 lety, také to bylo hodně znát.
Myslím si, že jestli to bude pokračovat- když se dívám na data, tak průměrná teplota třeba v Meranu za červenec byla přes 24°C a srpen měl 23°C a pokud budou srážkově chudé zimy pokračovat, tak klimatické změny zasáhnou i tu slavnou zelenou Itálii plnou vody. Změny skladby vegetace a přístupu k vodě. Nevím jak moc máte nakoukaný třeba Italský výsadby, ale tam je u každý rostliny ve městě, dokonce i "křoví" mezi svodidlami, vyvedená kapková závlaha... tohle sežere neuvěřitelný množství vody. V celý nížině není jediný pole typu řepka, ale všude jsou tisíce hektarů jablkový sadů (vytlačují vinice). Každá jabloň má svojí kapkovou závlahu. Je to super jako promyšlený a nikde nesmrdí odpady, fekálie, nikde žádný skládky. Je to jedno s druhým, nejsou pole, nejsou dobytčáky, není hnuj, smrad. Všude zeleno. Je to hezký, ale tuze závislé na plných řek vody.
Co mě překvapilo byla kukuřice v nějakých 1400 metrech
, jeli jsme přes průsmyk, který končí ve 2200 m, což je taky zážitek sledovat jak se mění vegetace. Stromy byly až do 2000 m, s tím že pak byla celkem ostrá linie, kde přecházely kleče do holé louky, ale nemohl jsem si nevšimnout, že začínaly růst semenáče stromů i na hřebeni o cca 100 m výš, než byla poslední kleč.
Dnes jsme chytli tu super bouřku u Mnichova, moje asi nejsilnější bouřka letos, co do projevů.
V týdnu u nás napršely 4 mm a dnes večer rychlá přeháňka se 6 mm, potěšilo to, ale pořád to neřeší pokračující sucho z léta..