Zobrazit diskusi v plném vzhledu
Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.
Odeslat odpověď

Předpověď počasí na září 2024

31. 08. 2024 20:19

Tak meteorologické léto nám dneškem končí. Bylo opět silně nadprůměrné. Podle ČHMÚ skončí na sdíleném druhém místě pouze za rokem 2019, což sedí i na Ostravsko, kde bylo léto s přehledem taky druhé nejteplejší a od půlky července i velmi suché. Vzhledem k výhledům už teď lze nejspíš říci, že září bude pokračovat v sérii nadprůměrných měsíců a je jen otázkou, jestli opět bude ryze letní nebo přijde aspoň částečná korekce v druhé půlce.

Re: Předpověď počasí na září 2024

31. 08. 2024 20:30

Ahoj,
Suchý a horký srpen končí a toto počasí plynule přechází do září, kde se zdá, že první dekáda přinese řadu tropických dní a teplotních rekordů. Dneska je méně horko, maxima k 27, ještě zítra, první den září, se budeme pohybovat okolo hodnoty letního dne, a hnedle druhého už tu může být trop, nehledě na kalendář. Do konce týdne bude přetrvávat jednotvárné počasí, s horkými dny a jen mírně chladnějšími nocemi, kde průměry budou odpovídat vrcholné fází léta a to ještě v jeho nadprůměrné formě.
Teplá východní advekce se změní na ještě teplejší JV, zejména zde na východě, ono nad Německem, postupně ČR se začne postupně prohlubovat oblast NT, která zaručí horko na V území minimálně do konce první dekády. Ta přinese především do Čech déšť a bouřky. Na východ se tohle zřejmě dostane později s tím, že se na čas zde ocitneme ve velmi teplém JV průvanu.
Načež přeci jen dojde k průniku chladnější vzduchové hmoty i dále na V, ovšem mírný nadnormál bude zachován a teploty po ochlazení stále budou spíše letní, než podzimní. Hádám, že poslední dekáda může přinést nějakou změnu, ovšem neodvažují se říci jakou.
Ať už to dopadne jakkoli, září bude rozhodně teplé nebo rovnou velmi teplé a se srážkami to vidím spíše jako podprůměr. Ono stále je zde vysoký tlak a nevidím žádný signál k otevření studeného proudění od SZ nebo dokonce od S. Jen přetočené chladnější od JZ, resp. Z. Cirkulace je spíše říjnová, v tu dobu už bývá rozhodně chladnější. Uvidíme, zda i v říjnu bude stále teplo, neřku-li horko. No uvidíme.
Tož toliko
A.
Ps. Ještě nyní 21 a v dáli opět je :-@ zas... techno něco :-@ The nevyvětráš.

Re: Předpověď počasí na září 2024

01. 09. 2024 07:35

Daz i možná tabulkově bylo léto 2019 nejteplejší, ale na Hlučínsku jsem pocitově daleko hůře snášel léto 2015. Zde tehdá pršelo na konci června a pak až na přelomu srpen/ září. Takže toto co zažíváme nyní je docela pohoda, bo občas zaprší.

Re: Předpověď počasí na září 2024

01. 09. 2024 12:47

Ahoj,
I u mně léto 2015 bylo teplejší, včetně rekordu o hodnotě +38. To letos nebylo. Akorát v roce 2015 v červenci bylo cca dvoutýdenní období, kdy bylo relativně příjemně, v srpnu 2015 okolo 20.8 přišlo obdobné ochlazení, kdy se zdálo, že horka už možna nedorazí (nakonec dorazila a ještě 1.9 zde bylo +34)
Rozdíl oproti 19 a 15 je ovšem to, že letos nepadají tolik rekordy, ale horko je tak nějak konstatně furt, je to utahané, včetně vysokých nočních teplot. Celkové období s vysokými teplotami je o parník delší a delší i bude. V 19 či 15 už dále v září nebylo už vyloženě horko, převládalo teplo, to ano, ovšem nepřišla řada tropů, která zde začne zítřkem a potrvá dobrý týden. Teda takhle až okolo 10.září je ve výhledu možná a nejistá změna, ono se echt horké počasí může táhnout ještě déle.
I dnes bude letní den, během noci se natáhnul stratus, který zajistil teplé ráno s +17 a už nyní teplota je na +24, vyjasňuje se, takže nelze vyloučit maxima okolo +27, podobně jako včera při velkém dusnu.
Od zítřka teda tropy s další vlnou tropického vzduchu ve výšce, kde teplota bude dosahovat až +20 s postupným, takřka neznatelným ochlazováním někde k +15 nahoře. Významnější změna asi až okolo onoho 10, kde by teoreticky mohlo snad i zapršet. Do té doby ani kapka.
Tož toliko.
A.

Re: Předpověď počasí na září 2024

01. 09. 2024 18:59

Tak ono letos bylo v létě teplé proudění prakticky furt akorát že chodilo dost front které vždy vzestup teplot do rekordních výšek přibrzdilo. A ž nyní je vlastně první výraznější a trvanlivější anticyklona a momentálně nějak není ani vidět konec.
Vzpomněl jsem si na Adiho když měl amík sem tam nějaký chladnější výstup nejdřív chladný a vlhký a pak spíš až studený ale srážky jen skromné a on psal že amík umí vedra. No zdá se že má pravdu.
Poslední 2 dny ale v pohodě včera něco nad +28 a dnes něco pod +28 ale to zítřkem končí.
Pokud jde přírodu na to jaké je datum a jak dlouho již nepršelo jsou stromy zatím krásně zelené. V tuto dobu to již většinou vypadá jinak. Stále mají kde brát z delšího období solidních srážek.
Srpen zde bude po několika měsících nepatrně pod normálem ale jen o 5mm.
Zítra tedy na brněnskou přehradu prodloužit si trochu ty tropy.

Re: Předpověď počasí na září 2024

02. 09. 2024 06:31

Ahoj,

Tak víkend byl opravdu o něco chladnější než např. pátek, kdy to vyletělo opět nahoru k téměř k 32 st. V sobotu bylo v maximech 27,6 st. a včera 28,5 st. noci jsou zde díky údolí stále chladnější a téměř pořád klesají pod 15 st.

Jinak dle aktuálního GFS je o víkendu po vedrech a vzhledem k současným teplotám přijde i citelné ochlazení, otázkou na jak dlouho. Vzhledem k teplotám by mohli přijít i solidní bouřky. Spíše si myslím, že teploty budou klesat pomaleji.

Na modelech lze vidět, že ten nejteplejší vzduch směřuje zejména na Balkán, do střední a východní Evropy. Horko bude hodně třeba i na Ukrajině, naopak ve Španělsku bude chladněji než zde.

Re: Předpověď počasí na září 2024

02. 09. 2024 14:05

Jj, zdá se že šňůra tropů by neměla být nakonec tak dlouhá a od víkendu by mohla příjít úleva, byť teplo stále ještě bude. Naštěstí jsou ve výhledu i nějaké přeháňky a bouřky.

Re: Předpověď počasí na září 2024

03. 09. 2024 12:45

Ahoj,

Nakonec teplo se protáhne i přes víkend ikdyž nejteplejší dny už to nebudou i tak budou teploty silně v nadprůměru. Loňské září bylo rekordně teplé a jsem zvědavý zda ho letošek překoná, samozřejmě může přijít delší chladné období a srazí celkový průměr.

Re: Předpověď počasí na září 2024

03. 09. 2024 13:53

Ahoj,

Dnes těžce nechutný hic, zatím nejvyšší teplota v září, překročili jsme 31 stupňů a očekávám, že 32 bude. I zítra, prakticky do soboty bude furt stejně. Přesto výhledy konečně ukazují světlo na konci tunelu.
Zdá se, že se přeci jen ochladí na začátku dalšího týdne a mírný sestup teplot apoň na normál bude pokračovat.
Ansámbly se sjednotily, včetně hlavního běhu, takže snad a konečně to klapne.
Ano, GFS teplo umí a když jeden běh ukazoval chladno, byť hlavní, přičemž ansámbly držely horko, bylo zřejmé, že asi s ochlazením to nebude takové horké. A naopak když hlavní běh držel teplo a ansámbly byly chladnější, spíše se dalo věřit onomu hlavnímu výstupu. Neplatí to vždy, ale u oněch sveřepých a horkých situací, kde navíc an ansámblech není vidět žádná voda, je velká pravděpodobnost, že echt horko vyjde.
Ecák taky je relativně chladnější, takže snad a konečně.
Takže vydržet ještě cca týden...
Tož toliko
A.

Re: Předpověď počasí na září 2024

04. 09. 2024 20:16

Peklíčko s třicítkami pokračuje i v Praze a pravděpodobně až do neděle pokračovat bude. Z dneška na zítřek nelze v Praze vyloučit tropickou noc. Připadá mi to letošní léto takové vleklé, skoro nekonečné.
Včera večer ale byl hic na krátký čas přerušen, kolem 17:30 šla od JV bouřka. Mě v Dejvicích to štrejchlo jen okrajově 0,5mm, ale koukám že severně od Prahy Řež byla zálivka větší.
No jsem zvědavý, kdy tahle horká vlna skončí. Že by se od pondělí skutečně začalo ochlazovat? Minimálně týden bez tropických třicítek by z mé strany byl velmi vítaný.

Re: Předpověď počasí na září 2024

05. 09. 2024 00:07

Ahoj,

Zdá se, že kulturní obohacování víkendem skončí. Dnes třetí trop v řadě s maximy na 31.
V pondělí už je zde samostazná níže, která utne vedrům típec.
Pokud se zadaří, tak devět mědíců o vedrech nebudeme ani slyšet.
Ten obrázek je pěkný - z toho by na horách sněžilo
https://www.wetterzentrale.de/maps/ECMOPME12_216_2.png
Nevyjde to, je to ecákův výstřel do tmy, ale kouká se na to hezky. Ovšem je pravda, že v druhé půli příštího týdne jdou ansámbly po nekonečně dolouhé době dokonce pod čáru ponoru - tedy průměru
A.

Re: Předpověď počasí na září 2024

05. 09. 2024 06:41

Ahoj,

Překvapila včerejší odpolední a noční bouřka, celkově cca 4 mm srážek takže lehce zavlaženo...jinak včera opět teploty vystoupaly až ke 31,5 st. ovšem cca ve 3 odpoledne přišla bouřka a poté již teplota klesla na 23 st. a do večera se nijak moc neoteplilo.

Příští týden opravdu ochlazení potvrzené a nástup podzimního počasí, konečně může taky více zapršet ale to se ještě upřesní. Vypadá to, že alespoň na týden vydrží chladnější počasí s tím, že 2/2 příštího týdne může ještě chladnější.

Dnes už dosažení tropické hodnoty bude na hraně. Osobně si myslím, že dnes a zítra trop nepadne a poslední možností bude víkend, v pondělí už může být v maximech o 10 - 15 st. chladněji.

Jak psal Adi s tím sněžením na horách....zatím bych to nevylučoval.

Ještě k tomu předčasnému žloutnutí a opadávání listí: Každý rok je úplně jiný a třeba kolem cest jsou některé stromy už zbarvené a některé ovocné už mají třeba z 80 % listy opadané a to i u nás na zahradě. Zajímavostí je, že v loňském roce tyto stromy opadaly až v 1. dekádě prosince.

Re: Předpověď počasí na září 2024

05. 09. 2024 18:34

Tak tedy nevím, ale kdyby někdo řekl, že poč. září budou stávající teploty, tak bych mu nevěřil, protože to, co tady zažíváme, je s ohledem na roční dobu opravdu extrém. V rámci této zářijové vlny nejde o žádné těsné tropy s chladnými nocemi, ale o regulerní vrcholně letní heat wave. V některých parametrech tato vlna dokonce překonává i tu z pol. srpna. Konkrétně jde např. o nejvyšší dosaženou teplotu, nebo o nejvyšší dosaženou prům. denní teplotu.

Včerejších 34, 2 st. je u mě spolu s hodnotou z 29. 8. nejvyšší letos naměřenou teplotou ( 13. 8. bylo 34,1). Včerejší prům. denní teplota pak byla na září naprosto neuvěřitelných 27,5 st. a ještě ve 23. hod. bylo 28,8 st. a to si troufám říci nepamatuji snad vůbec. Noc samozřejmě tropická s min. 22, 1 st. Tyto parametry jsou téměř na úrovni legendárních vln ze srpna 2015, 2018, konce června 2019 a pod. V září jsem zatím nic podobného nikdy nezaznamenal s tím, že v typických zářijových tropech zde bývají prům. denní teploty typicky do max. těsně nad 20 st.

Díky tomu a pokračování silného teplotního nadprůměru i v dalších několika dnech dokonce tento týden místy může aspirovat i na vůbec nejteplejší z celého roku a 1. dekáda září jajko celek bude možná i v řádu stupňů překonávat dosavadní teplotní rekordy.

Jo a po dlouhé době už dokonce i od lidí, kteří ještě před měsícem řvali, že letošní léto nepatří zrovna k těm teplým, slyším stesky, že už by se konečně mohlo ochladit.

Tropy, ale už spíše těsné, se mohou objevovat ještě i v dalších dnech, zvláště pak v neděli. Poč. příštího týdne dorazí nejen výrazné ochlazení ale snad i kýžené vydatnější srážky. Oproti stávajícím hodnotám je reálný pokles teploty až o 15 st. a z letních veder tak spadneme rovnou do podzimu. Jelikož to zatím vypadá, že ochlazení na podnormální hodnoty by mohlo trvat delší dobu, neočekávám záříjako celek rekordně teplé, ale teplotně nadnormální bude 100%.

Re: Předpověď počasí na září 2024

08. 09. 2024 10:24

Ahoj,

Dnes poslední pařba. Odcházení horka ve velkém stylu - již nyní 28 a minima klesla pouze k 16. Dnes padne tropický den a taky - Vítr od JV zesiluje - nelze tedy vyloučit tropickou noc, v případě když fronta dorazí později.
Od zítřka tedy normál, resp. slabý nadnormál, od pátku ochlazení dokonce níže. Konečně.
Hlavní je, aby zapršelo. GFS je skoupé, ecák je o parník lepší.
Uvidíme
A.

Re: Předpověď počasí na září 2024

08. 09. 2024 13:30

Tak doufam, ze tento letosni extrem uz odtahne doprdele. Dnesnim dnem jsme na 35!!! TD a hrave prekonany vsechny silene roky 2015, 2018, 2019. Sucho je davno zpet, stromy tady u me cestou do Prahy napul sezehnute, hnede, trava take. Zalevam denne a nedokazu nic udrzet, jak to schne. :mysl: Fakt jsme klimaticky uz na urovni Chorvatska, zimy zadne a neustavajici nonstop hice. Paradoxne nepadnul zadny supertrop ani tropicka noc, byt nekdy to bylo skoro na hrane. Uprime, jestli je ranni min. 19 nebo 20 je vazne jedno, oboji je silene. Jinak jsem zvedavy na drahu te nize. Spis pocitam s mensim mnozstvim srazek a vice cekam od te nasledujici ZSF. Pad teplot bude citelny, strasil jsem uz lidi v praci a malokdo tomu veri.... :)

PS: Pokud se nekomu zda letosni leto ne moc teple, patri do blazince.
Odeslat odpověď