Pěkné ráno kolegové, tak zrekreovaný po parádní lyžovačce v Bormiu jsem opět zpět.
Sice jsem sledoval počasí i zdejší diskuzi, ale neměl čas psát, neboť počasí jsme měli famózní a parta super, takže akce střídala akci. Před naším příjezdem tam napadlo 60cm sněhu, takže super prašan, první dva dny byly vyloženě lednové podmínky za ostrého slunce. Další dny to sluníčko přetavilo na jarní firn, po kterém lyže šupaly jako fretky. Takže jsme zažili vše od ledna po duben.
V pátek večer nás počasí ještě nechalo naložit auto a pak se otevřela obloha, tolik vody jsem dlouho zase neviděl.
Celý týden byl charakteristický tím, že jsem užasl jaký je vlastně Alpský oblouk velký držák a hradba na oblačnost. Dospěl jsem k názoru, že pokud se níže s frontou nedostane pod Alpy, tak samotné fronty od Z či SZ se o něj vyloženě rozbijí a vše spadne jen na severní či straně oblouku. Tam pršelo či sněžilo prakticky nepřetržitě celý týden, kdežto za hřebenem od Livigna na jih bylo slunečno a my viděli tu černou masu mraků pouze z dálky. Upřímně jsem rád za to slunce, lyžovat týden v padajících sračkách, jako kdysi před 20 lety ve Švýcarsku, bych nechtěl.
Sněhová čára byla v Alpách okolo 1700mnm. Sobotní ráno cestou zpět jsme projížděli Livignem, kde bylo 30cm nového sněhu. Byl jsem rád, že jsem se všude vyhrabal bez řetězů. Někdy však jen tak tak. Cesta zpět celá byla velmi výživná, místy bílá tma, hlavně okolo Insbrucku a Salzburgu. Počasí se relativně uklidnilo až za Linzem. Na jižní straně Alp koryta řek prázdná, na severní straně Alp i povodňové stavy a koryta přeplněná. V rámci Evropy je tedy srážkové rozložení velmi nerovnoměrné.
Jinak podle údajů mé meteostanice se zde nic převratného nestalo, snad kromě občasného velkého větru. V pondělí zde byl mráz jen -1st., tak jsem si oddechl, to by meruňky v květu ještě mohly přežít. Srážky za duben zatím jen 7,3mm, z toho valná většina napršela v pátek. Vypadá to, že hezké počasí jsem si dovezl sem, neboť predikce na většinu týdne vypadá slunečně s postupně se zvyšujícími teplotami
, aby se na víkend opět ochladilo.
Stran diskuze bych i já podotkl, že mně též i přes určité problémy zdejší fórum vyhovuje. Píšou hlavně uživatelé s opravdovým zájmem o počasí a nebleje se tu jako jinde. Koukám, že cejn si sice občas ještě "ublinkne", např. jeho stesky, že najednou jeho kritici zde nic nepíšou, ale to jen proto, že už "neblinká" 5x denně a taky tu nepíše 5x denně jeho sekundant Michal1, protože to se nedalo číst. A taky se cejn naučil psát trochu k věci, takže ona ta kritika nebyla na škodu. Dá říct, že se to tu vrátilo zase do normálu předchozích let, diskuze je kultivovanější. A to je o to cennější. Zdejší fórum nikdy nebylo typu FB nebo Twitter a to je to, co dělá toto fórum hodnotným.
CIAO.