Uživatelské menu

Statistiky

  • Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera6
  • Celkem příspěvků97851
  • Celkem témat1106
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Předpověd počasí na únor 2022

Předpověď počasí v České republice na kratší i delší období, které sestavují samotní uživatelé - amatérští meteorologové.

Předpověd počasí na únor 2022

Příspěvekod Adi » 24. 01. 2022 12:45

Za týden už tady máme únor,
Jaký bude.
Zdá se, že prvních pár dní bude chladnějších, dojde opět k propadu studeného vzduchu na přední straně "nesmrtelné" TV nad VB a západem Evropy. Pak to vypadá na počasí spíše teplejšího rázu. Ovšem do času.
Je pravděpodobné, že do počasí poté promluví polorozpadlý vortex, nicméně zatím jsou jen počáteční indicie tohodle.
On rozpadlý vortex nemusí nutně znamenat zimní počasí u nás, ono stačí seklá níže západně a... je vymalováno.
Zde se však zdá, že by k tomuhle nemuselo dojít, viz taky ona nesmrtelná výše, čili pokud k rozpadu PV dojde, tak se může významně ochladit v druhé polovině měsíce.
Můj názor na základě toho, co je nyní k disposici - Únor teplotně nevyrovnaný, pravděpodobně s kladnou odchylkou, s teplejším prostředkem a chladným začátkem i koncem. Srážkově to vypadá spíše na lehce natprůměrný měsíc.

Jak to vidíte vy, dámy a pánové?

A :)
Přání bývá nebezpečně často otcem myšlenky
Adi
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 3485
Registrace: 16. 09. 2008 19:51
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 43

Co je to hodnocení?

Re: Předpověd počasí na únor 2022

Příspěvekod JohnBattler » 24. 01. 2022 18:38

Na základě toho co je k dispozici a jak tak sleduji modely to vypadá že samotný začátek měsíce se ponese v duchu severního proudění v týlu TN která se opět propadne k jihu. To přinese 1-2 dny možná lehkého podprůměru a nějaké srážky a pak se pravděpodobně opět vlády ujme nesmrtelná TV na západ od nás. 1) V lepším případě nás bude čekat to co nás čeká nyní do konce ledna tzn. střídání teplejších a chladnějších sektorů v SZ proudění s tím, že více do zimy to bude na východě republiky. Toto považuji za nejpravděpodobnější scénář první únorové dekády.

2) Další varianta je že se vysoký tlak rozleze přes celou střední Evropu a tedy budeme zde mít teplotně cca normální počasí, ale beze srážek a pak bude otázkou jak moc bude úřadovat nízká oblačnost. Na začátku února je ta šance její rozpouštění v průběhu dne ještě poměrně nízká. V druhé polovině měsíce už je to přeci jen nadějnější s kombinací TV - sluneční svit. To bych klidně bral. Nějaké ty dny s větší amplitudou a třeba klidně -5/5°C v min/max. Ale takových dnů bývá v únoru většinou hrozně málo.

3) Jako třetí variantu bych viděl nějakou omega situaci , že TV ustoupí směrem na JV k Alpám a pak by se nedaly vyloučit ani ty 15ky co o nich psal skeeve.

4) Všechny ostatní varianty tedy hlavně ty které by přinesly stabilní zimu do nížin jsou pro mě v současnosti poměrně dost nepravděpodobné, ale samozřejmě vyloučit je nemůžeme.
JohnBattler
Nováček
 
Příspěvky: 733
Registrace: 24. 01. 2018 16:51
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 14

Co je to hodnocení?

Re: Předpověd počasí na únor 2022

Příspěvekod mnej » 29. 01. 2022 21:55

[quote="kombi"]Co se děje, že by hackeři!Ani se nedivím že to takhle hapruje,jde to tu od desíti k pěti nějaký zdatný ajťák to zařídil! Je to škoda, před lety tu bylo hezky![/quote]

Ahoj, tak hackeři asi ne, ale opět nějaká nezvládnutá aktualizace, která si zřejmě nerozuměla s bezpečnostními certifikáty. Bohužel s těmi počítačovými přemety byl smazán i můj příspěvek ze 27.1. Předpokládám, že Aura-Today-Cejn bude mít z té pauzy takový detox, že jak zjistí, že fórum funguje, tak to tu hned zahltí 15 příspěvky během jednoho dne na to tata.
Jinak zde počasí, že by psa člověk nevyhnal. Včera fukar, dnes vítr mírnější a zítra prý opět fukar. Včera večer přišla vánice s obrovskými vločkami jako prase, ale vzhledem k nadnulovým teplotám se vytvořila jen neměřitelná sněhová pokrývka. Škoda, mít kolem nuly, tak dobrých 5-7cm by z toho bylo. Dnes byly další srážky, ale už vše v dešti. Leden zde zatím doslova nacmrndal 7,4mm. Má někdo méně?
Alespoň na horách začalo sněhu přibývat. Praděd už hlásí 110cm, to je za tuto zimu nejvíce a výhledy naznačují na horách další přibývání sněhové pokrývky. Žádné teplotní orgie směrem nahoru ve výhledu nejsou, a kromě zítřejšího přechodného fukarového oteplení, by začátek února se měl nést v relativně umírněném duchu s teplotami v maximech mezi 0-4st. Minima budou pod nulou jistojistě. V pondělí a úterý není sněžení vyloučeno na střední Moravě ani v nížinách. CIAO.
mnej
Nováček
 
Příspěvky: 800
Registrace: 09. 10. 2016 22:09
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Re: Předpověd počasí na únor 2022

Příspěvekod mnej » 29. 01. 2022 21:56

P.S. Pro psaní příspěvků je opět nutné zakázat ty voloviny pod smailíky, tedy je nutné zaškrtnout Zakázat BBCode, smajlíky, URL adresy atd. Pokud to neuděláte, tak vám to napíše, že vaše zpráva má málo znaků a nic nepošlete. CIAO: :jasno:
mnej
Nováček
 
Příspěvky: 800
Registrace: 09. 10. 2016 22:09
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Re: Předpověd počasí na únor 2022

Příspěvekod godlike » 29. 01. 2022 22:10

Zabery z Turecka me vazne bavi. Alespon je na co koukat. Fotky s ruznych mest vcetne Ankary, jsou neuveritelny. Privaly snehu, snehove boure. Uplne jiny svet. Mrzlo dokonce v Antalyi, coz je mesto dolu u more s temer nulovou nadmorskou vyskou. Jeden den jsem mel dojem, ze je tam chladneji, nez ve Zdibech. :)

Jedina jistota nasledujicich dni bude velmi svezi prevazne zapadni proudeni prokladane SZ vlozkou. Pro niziny tady v Polabi nic zajimaveho. Zima se zrejme uz nedostavi nebo bude otravovat v breznu. Leden skonci s prumerem +2. Cili vysoko nadprumerem. 2LD. Stale nonstop nadnulove teploty, prechazejici FS, po kterych se obvykle otepli stejne jako dnes, kdy je aktualne +6. Neco vetsinou nakape, dnes 0,5mm v desti. Uterni fronta bude pro celou CR asi vyzivna, nadeli nam plno mokreho snehu, ktere v nadnulovych teplotech stejne hned roztaje.

Souhlasim s Dididi, je desne otravny prezivat nekonecny podzim, pri kladnych teplotach, ktere muzou byt uplne stejne dalsi dva mesice. Ale porad mohlo byt hur, pri ty bide. :)
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IZDIBY16
https://app.weathercloud.net/d2394664632#current
godlike
Nováček
 
Příspěvky: 1199
Registrace: 14. 12. 2015 10:07
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 18

Co je to hodnocení?

Re: Předpověd počasí na únor 2022

Příspěvekod Ovar » 30. 01. 2022 00:09

Kdo taky napsal dlouhý příspěvek, který se mu smazal? :D (Díky Mneji za upozornění, jak na to!)

Předpovědi jsou asi takové, že pokud udělám dneska ctrl+c a 14x ho vložím pod sebe, tak tak nějak bude. Tedy většina nížin spíše malé úhrny, zato hory si budou chrochtat, což je výborná zpráva.
Škoda, že se ale nedoplňuje voda i mimo hory, do Mnejovo 7,4 mm máme fakt daleko, ale 25 mm na konci ledna taky není v mojí poloze ok, obzvlášť, když to vše spadlo ve 3 dnech z kraje měsíce. Třeba i poslední "déšť s úhrnem nad 1 mm, byl 22.1. a to 1,8 mm, a pak až 5.1. byly 3 mm.

Nuda v ČR je bohatě vykompenzována počasím v USA, krom sněhové bouře na V pobřeží bude mít třeba jih Floridy dnes hodně studenou noc, v Miami beach se čekají ráno 4°C =-O a odpoledne sotva 15°C. Historické minimum to není, ale je to jev, který se stane jednou za dekádu. Vzhledem k výskytu těch nejtropičtějších rostlin světa v této oblasti, je to až k nevíře.
Za to v ČR bude dnešní noc na leden nezvykle teplá, tady je nyní 6°C a duje vítr.
Ovar
Mírně pokročilý
 
Příspěvky: 1833
Registrace: 24. 12. 2012 14:28
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 48

Co je to hodnocení?

Re: Předpověd počasí na únor 2022

Příspěvekod libi » 30. 01. 2022 11:26

Dobré dopoledne,

také jsem se chytil, napsal příspěvek a nic....

No co napsat k počasí. Vítr je teda pořádný, luft ale čistý, venku mi to připadá, jak druhá polovina března. Ani pocitově, žádná zima. Ono krom větru asi není moc co psát, již cca 10 dnů máme stabilně teplotu 2/7°C, nemrzne, na horách mělo od čtvrtka přibývat cca 15 cm/den, zde v Krušných horách sníh odtál a i na hřebenech je stále jen 20-25 cm. Tak snad něco připadne v první polovině příštího týdne, protože v té druhé zde budou teploty i na horách přes den nad nulou, myslím východní část Krušných hor. Jak již zde bylo napsáno, v první polovině února bude přetrvávat Z/SZ proudění, dále je to loterie. Zimní projevy se určitě dostaví, v druhé polovině března a v dubnu. Tak jak to poslední roky chodí.
libi
Nováček
 
Příspěvky: 1140
Registrace: 03. 05. 2008 15:54
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Re: Předpověd počasí na únor 2022

Příspěvekod JohnBattler » 30. 01. 2022 11:41

No jo samozřejmě mě to také postihlo a před 2 dny tu napsal něco dlouhého a nepodařilo se mi to vložit. Ale o příspěvěk jsem nepřišel nicméně stejně dneska chci napsat něco trochu jiného.

Ale v zásadě to bylo o tom, že jsem pletl s převažujícím vlivem tlakové výše a ovlivní nás tedy postupně více Islandská tlaková níže, která bude na severu sílit a tím pádem půjde NAO hodně do plusu.. Dále jsem psal, že bude převažovat listopadový mód což je v zásadě stále pravda, ale dnešní výhledy už také laborují s variantou slunečných dnů s dvoucifernými teplotami někdy za týden a to je tedy spíše už jarní výhled než listopadový.

Tedy zimu v nižších polohách už pro letošek můžeme víceméně odepsat a budeme hrát o to jestli únor bude více jako listopad nebo spíše březen. Listopad už znovu nechci protože ten jsme tu měli téměř 3 měsíce v kuse s malými přestávkami, takže poprosil bych o pěkný předjarní měsíc s nějakými srážkami a dostatkem slunce. Střední a vyšší polohy si jistě ještě nějaké té zimy užijí, ale dole bych to viděl možná na pár dní se sněhem a jestli dáme nějaký ledový den na to bych moc nesázel.

Jinak jsem teď v rychlosti spočetl průměr Praha - Libuš za leden a zatím mi to vyšlo +2,3°C a normál je -0,3°C takže asi tak k počasí v Praze a okolí v lednu. Ledový den žádný. Srážek cca 20 mm. U nás 10 km na východ od Libuše to tedy bylo srážkově lepší skoro 30 mm.

No a co se týče dnešního vichru, tak u nás samozřejmě fučí dost, ale zatím beze škod. Ale bohužel předpokládám, že dnes nějaké ty škody jistě budou a snad ne moc velké. Namátkově jsem se podíval na Milešovku ta má nárazy i přes 140 km/h a Sněžka měla i ke 190 km/h v nárazech a průměrná rychlost větru za posledních 12h je okolo 100 km/h. :vitr: :vitr:
JohnBattler
Nováček
 
Příspěvky: 733
Registrace: 24. 01. 2018 16:51
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 14

Co je to hodnocení?

Re: Předpověd počasí na únor 2022

Příspěvekod godlike » 30. 01. 2022 13:43

Tak pokud budou ty dalsi vystupy v podobnem duchu jako ma ecak, tak se TV bude presouvat nad JZ Evropy popr. zmohutni v centralniho stredozemori a je se zimou amen. Teply luft a dvouciferne teploty. Srazek za leden cca 16mm. :'( Nase merunka je taky nejak nastartovana, je to des. Taloviny zatim nekvetou, ale vyhaneji vsechny jarni cibuloviny a ven se klubou tulipany. Jedina moje kratochvile je premysleni nad novou meteostanici. Bohuzel Garni 1025 je zcela nedostupna, bude snad nekdy az v pulce dubna. Hledam jine varianty. Jinak si doma vsichni uz par dni covidujeme, deti nam to prinesly ze skoly. Prubeh mirny, u deti zadny.
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IZDIBY16
https://app.weathercloud.net/d2394664632#current
godlike
Nováček
 
Příspěvky: 1199
Registrace: 14. 12. 2015 10:07
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 18

Co je to hodnocení?

Re: Předpověd počasí na únor 2022

Příspěvekod cejn » 30. 01. 2022 16:51

Tak co čekat? Stabilní zimní počasí jenom na horách nebo od vyšších poloh. Indexy AO a NAO teď hodně stoupají do většího plusu, takže fučí a bude fučet západní teplejší proudění. Šance na normální slušnou zimu v nižších polohách jsou nízké. Letošní zima prostě bída, už taková klasika.
POKUD VÁM NEJDE PŘISPÍVAT (hláška: Vaše zpráva obsahuje málo znaků.):
Tak musíte vždy zaškrtnout možnost "zakázat URL adresy" a potom už to jde.
cejn
Nováček
 
Příspěvky: 328
Registrace: 21. 01. 2022 10:52
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Re: Předpověd počasí na únor 2022

Příspěvekod kombi » 30. 01. 2022 18:23

[quote="godlike"]Jedina moje kratochvile je premysleni nad novou meteostanici. Bohuzel Garni 1025 je zcela nedostupna, bude snad nekdy az v pulce dubna. Hledam jine varianty.[/quote]

Ahoj,mám Garni 2055Arcus a absolutní spokojenost!! Jediné lehké mínus je že je to 7in1. Pokud chceš mít možnost dát čidla odděleně tak novinku Garni 3055 ale cena je vyšší cca.11000 .Moje Garni 2055 stojí 8890 a jsem nadmíru spokojený,přesná švýcarská čidla Sensirion,možnost kalibrace-za ty prachy TOP!
kombi
Nováček

 
 
Příspěvky: 915
Registrace: 26. 08. 2008 13:34
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 8

Co je to hodnocení?

Re: Předpověd počasí na únor 2022

Příspěvekod xeno » 30. 01. 2022 18:46

NAO+, AO+, QBO+, vortex celistvý, zimu si vybírá Amerika a nám sem posílá tyto bomby.... Je to bohužel tak.
ECM hlavní běh jede teplomet kolem 8.2, ensámly tomu ale zatím neodpovídají, průměr je o dost níž. Tak to možná nebude tak strašné a bude z toho nějaká typická europočasová plichta, což by bylo dobře aspoň pro hory.

Hory dostaly konečně slušnější nadílku a ještě něco dostanou. Těm co začínají prázdniny budou mít alespoň hezky
nasněženo.
Naposledy upravil xeno dne 30. 01. 2022 20:21, celkově upraveno 2
xeno
Nováček
 
Příspěvky: 354
Registrace: 11. 03. 2016 08:36
Bydliště:

Hodnocení: 6

Co je to hodnocení?

Re: Předpověd počasí na únor 2022

Příspěvekod cejn » 30. 01. 2022 19:47

Tak AO index má teď docela dost klesnout. Vycházel jsem z toho jak to bylo před několika dny. Nevím no, tyhle větrné a teplé zimy začaly v devadesátých letech a od té doby se vyskytují častěji a hodně se opakují. Pokud máte NAO skoro pořád v plusu nebo silný polární vír, tak je to pro pořádnou zimu těžké.
POKUD VÁM NEJDE PŘISPÍVAT (hláška: Vaše zpráva obsahuje málo znaků.):
Tak musíte vždy zaškrtnout možnost "zakázat URL adresy" a potom už to jde.
cejn
Nováček
 
Příspěvky: 328
Registrace: 21. 01. 2022 10:52
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 2

Co je to hodnocení?

Re: Předpověd počasí na únor 2022

Příspěvekod kapr » 30. 01. 2022 20:45

[quote="kombi"][quote="godlike"]Jedina moje kratochvile je premysleni nad novou meteostanici. Bohuzel Garni 1025 je zcela nedostupna, bude snad nekdy az v pulce dubna. Hledam jine varianty.[/quote]

Ahoj,mám Garni 2055Arcus a absolutní spokojenost!! Jediné lehké mínus je že je to 7in1. Pokud chceš mít možnost dát čidla odděleně tak novinku Garni 3055 ale cena je vyšší cca.11000 .Moje Garni 2055 stojí 8890 a jsem nadmíru spokojený,přesná švýcarská čidla Sensirion,možnost kalibrace-za ty prachy TOP![/quote]

Čidla můžeš dát odděleně, ale nedává to vůbec logiku, dáš anemo s teplotním čidlem do 10 m a budeš mít objektivní jen měření větru, dáš obě čidla do 2 metrů a budeš mít objektivní teplotu....... Tohle vymýšlel asi opravdový inteligent...a ta cena... No comment. Vnitřní jednotka ale pěkná.. i když dneska už se frčí přes cloudy a mobilní aplikace. Mimochodem apka je obšlehnutá PWS.. jen je víc do modra, ale obě vypadají stejně..
https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/57bd9b1fcb98436b81959e278be157c1/summary
kapr
Mírně pokročilý

 
 
Příspěvky: 6951
Registrace: 30. 04. 2008 16:04
Bydliště:
Typ meteostanice:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 41

Co je to hodnocení?

Re: Předpověd počasí na únor 2022

Příspěvekod mnej » 30. 01. 2022 21:35

Pěkný večer kolegové, jsem rád, že jsem mohl pomoci nastartovat opětovně diskuzi. Zde tedy fukar fest, až mne z toho přes den jímala hrůza, stromy v parku naproti často vypadaly, že se budou řítit k zemi. Vítr však teplý, ryze oceánský, pěkně ohřátý a nasátý Severním mořem, výborná dohlednost. Překvapivě dnes po většinu dne polojasno, bylo zajímavé na družici sledovat, jak se nad střední Moravou ty mraky jakoby rozestoupily, aby zase nabývaly o kus dál.
Dnešní max. 7,6st. Zde v centru města byl průměrný vítr 19,5km/h, největší náraz byl krátce po poledni a to 39km/h. To ovšem v uzavřeném vnitrobloku domů, kde bydlím, vyjít ven na otevřené náměstí připomínalo apokalypsu, neboť člověk musel mít při chůzi těžiště vepředu, aby byl schopen tomu větru čelit. Vůbec si neumím představit, jak to musí frčet na horách. Doufám, že to nejhorší už máme za sebou a v dalších dnech ten vítr nebude tak šílený.
Zde má leden průměrnou teplotu 1,5st. na tom už se prakticky nic nezmění. Dlouhodobý průměr je -1,8st. , takže z toho vyplývá nadprůměr 3,3st. To je teda dost, nicméně na maximum z roku 1983 bychom museli mít průměrnou teplotu ještě jednou tak velkou. Takže hůř může být vždycky, neboť po první lednové pentádě to vypadalo, že utvoříme nové historické maximum. Dá se říci, že začátek i konec ledna je velmi teplý. Uprostřed to nebylo špatné, škoda té věčné NO, která zabránila tomu, aby se teploty přiblížily více průměru.
Zde zatím příroda spí. Nepozoruji žádné probouzení. Začátkem února se nepatrně ochladí, ale svižné západní proudění bude pokračovat dál. Na jednu stranu dobře, se to proudění odblokovalo a začalo se něco dít po měsíční nečinnosti, na druhé straně to může skončit předčasným jarem. No uvidíme, co se z toho po 5.2. vyvrbí. Hlavní je, že alespoň na horách sníh přibývá, tady jsme ho měli letos požehnaně, řekl bych, že až nadprůměrně. CIAO.

P.S.
[quote="cejn"] mneji: Jj samozřejmě jak jinak, první příspěvek a hned si do mě musíš rýpnout. Na druhém fóru jsem napsal asi 30 příspěvků za 2 dny a nikomu to nevadí. Naopak. Taky to tam hýří aktivitou, což je zde skoro sprosté slovo. Samozřejmě do teď to nechápu, proč je tu s tím takový problém. Pro jakékoli fórum je vysoká aktivita jedině dobře.[/quote]

Tak milý auro, today nebo cejne, či jak Ti mám říkat, to bylo jen moje konstatování a obava z Tvého detoxu zároveň. Jestli jiná fóra fungují na principu FB, tak tohle není toto fórum, a právě proto má zdejší fórum vysokou kvalitu a je tak spoustou lidí hodnoceno. Tvá hyperaktivita tu spoustu uživatelů přímo znechutila a myslím, že Ti to bylo jasně dříve vysvětleno. 15 příspěvků denně je šílenost, protože v Tvém podání je max. 1 příspěvek trochu o něčem, zbylých 14 o ničem. Takže v Tvém případě je vysoká aktivita naprosto na škodu. Proto plkej jinde, když jim to tam nevadí, a zde maximálně piš jen k věci!
Naposledy upravil mnej dne 30. 01. 2022 21:52, celkově upraveno 2
mnej
Nováček
 
Příspěvky: 800
Registrace: 09. 10. 2016 22:09
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Zpět na Předpověď počasí

  • Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé