Uživatelské menu

Statistiky

  • Příspěvků dnes0
  • Příspěvků včera6
  • Celkem příspěvků97637
  • Celkem témat1100
  • Celkem členů5517
  • Nový uživatelPruwan
  • Toplist
    Kdo je online

Praha Libus Charakteristika prvnich a poslednich dni

Počasí v historii bývalo mnohem krutější než z dob dnešních. Připomeňme si nějakou meteorologickou událost a sepište tak svou historii.

Praha Libus Charakteristika prvnich a poslednich dni

Příspěvekod TommyAst » 11. 11. 2018 23:49

Toto vlakno se bude zabyvat specifickou charakteristikou pocasi na stanici Praha Libus 11520, a to hlavne prvnim a poslednim dnem v roce s danou letni-zimni charakteristikou, maximalni a minimalni teplotni hodnoty v roce, pocty teplotnich rekordu.


Nejdou sem dat prilohy, tak verze z tabulky zde:

http://forum.amaterskameteorologie.cz/v ... =11&t=1718

Na foru meteomodel.pl je dobra grafika pri velkem mnozstv priloh, toto vlakno vc. vsech grafu:

https://meteomodel.pl/forum2/index.php?topic=2334.0


Zdrojem dat je hlavne vlastni pozorovani, data na webu old.chmi.cz (tento web jiz neexistuje), portal.chmi.cz, a take synopticka data Ogimet SYNOP (denni, hodinova) a data GSOD-Tutiempo. Za obdobi 2000-2018 (2017) je vzdy vyznacena nejvyssi a nejnizsi hodnota (nejdrivejsi-nejpozdejsi). Rok 2018 jeste neni hotovy samozrejme.

Zimni charakteristiky v pripade posledniho vyskytu v roce patri k zime ze zacatku roku a konce roku predchoziho, naopak prvni vyskyt zimnich jevu patri k nadchazejicimu zimnimu obdobi od aktualniho do pristiho roku. V pripade letiho obdobi patri vsechny udaje k letnimu obdobi aktualniho roku. Teplotni, srazkova maxima, minima a pocty dni s danou charakteristikou jsou vzdy ke kalendarnimu roku.

Obr. 1 - prvni a posledni snih na zemi (i poprasek, nebo mokry, nesouvisly), a take prvni a posledni snezeni (padajici vlocky, i snih s destem, nebo snehova krupice, NE kroupy), ke koncici a zacinajici zime, dale prvni a posledni bourka v kalendarnim roce.

Obr. 2 - Prvni a posledni dosazeni - prekroceni maximalni denni teploty +20.0 °C, +25.0 °C, +30.0 °C v kalendarnim roce.

Obr. 3 - Prvni ledovy, mrazovy den zacinajici zimy v danem roce a posledni ledovy, mrazovy den zimy v danem roce koncici. Dale pocet arktickych a ledovych dni v danem kalendarnim roce.

Obr. 4 - Pocet mrazovych dnu, pocet dnu s Tmax +20.0 °C a vice, pocet letnich dnu (Tmax +25.0 °C a vice), pocet tropickych dnu (Tmax +30.0 °C a vice), pocet tropickych noci (nocni Tmin +20.0 °C a vice, nocni Tmin neznamena celodenni Tmin), pocet znacne-tropickych dnu s maximem +35.0 °C a vice, vse v danem kalendarnim roce.

Obr. 5 - Maximalni a minimalni teplota za cely kalendarni rok na Praze Libusi, maximalni a minimalni teplota v cele CR za dany rok (ze vsech dostupnych stanic, vc. doplnkovych stanic a mrazovych kotlin), pocet dnu s bourkou v Praze Libusi, pocet dnu s Tmax +33.0 °C a vice, pocet dnu s Tmin -20.0 °C a mene.

Obr. 6 - Pocet rekordu v Klementinu k jednotlivym dnum - maximalni teplota, pocet rekordu v Klementinu pro dany den - minimalni teplota (Klementinske rekordy znamy a hotovy do roku 2016 zatim).
Rocni uhrn srazek podle Ogimet Synop a Tutiempo GSOD, dost casto se vyskytuji chybne vysoke uhrny a tim i chybne rocni uhrny srazek a jejich stoupajici trend je potreba brat s velkou rezervou. Pocty dnu se srazkami v roce - dva udaje. Prvni cislo je na zaklade Ogimet Synop, denni uhrn srazek vc. dnu s nemeritelnym uhrnem srazek Tr, druhe cislo je na zaklade Tutiempo GSOD, pocty dnu s destem, snezenim. Pocet dnu se srazkami - druhy udaj, znamena pocet dnu s destem nebo snezenim na zaklade GSOD. Posledni roky nemaji udaje pro posledni den v roce - opraveno podle Ogimet SYNOP. Navic od zari 2012 je na Libusi prez noc jen automat, data dointerpolovana pomoci dat z Ruzyne. Druhy udaj poctu dnu se srazkami je konkluze, nemusi byt uplne spravna.
Pocty dnu uhrnem srazek 1.0 mm a vice, 5.0 mm a vice, 10.0 mm a vice a nejvyssi denni uhrn srazek v roce.

Obr. 7 - Dny s destem, snezenim, bourkou, mlhou a take dny s padajicimi srazkami - destem nebo snezenim, na stanici Praha Libus a Praha Ruzyne podle GSOD Tutiempo.

Obr. 8 - Dny s destem, snezenim, bourkou, mlhou a take dny s padajicimi srazkami - destem nebo snezenim, na stanici Praha Libus a Praha Ruzyne podle GSOD Tutiempo. Dale pak dny s nenulovymi srazkami vc. dnu s nemeritelnym uhrnem srazek Tr podle Ogimet SYNOP - denni uhrn srazek.
Posledni sloupec je konkluze poctu dnu s padajicimi srazkami (s destem nebo se snezenim) na zaklade konkluze dat o poctu dnu s destem-snezenim na Libusi, na Ruzyni, a take podle poctu dnu s nenulovymi srazkami na zaklade Ogimet SYNOP. V poslednich letech (od roku 2014) chybi v GSOD posledni den v roce, tak opraveno do posledniho sloupce podle Ogimet SYNOP. Od zari 2012 je na Libusi 22-06 jen automat, tak data poopravena na zaklade GSOD dat z Ruzyne. Na Ruzyni je letiste, pozoruje se nepretrzite kazdych 30 min cca. Proto je na Ruzyni pocet dni s bourkou, destem, mlhou vyssi. Muze za to asi i mistni mikroklima. Konkluze poctu dnu s padajicimi srazkami stale muze byt daleko od pravdy.

Obr. 9 - Rocni uhrny srazek v Praze Libusi 11520 podle GSOD a Ogimet SYNOP (konkluze). Trend je stoupajici, ale v databazich jsou casto chybne uhrny srazek (neexistujici vysoke denni uhrny), tak dany graf muze (a nejspis i je) byt daleko od pravdy a o nicem nevypovida.

V priloze (odkaz, 8.9 MB archiv) je Excelovsky soubor, kde jsou vsechna data prumeru a sum, maxim, minim i poctu dni s danou charakteristikou, dale pak statistika prvnich a poslednich dnu, maxima a minima na Libusi,v Klementinu, pro celou CR a dalsi.
Dale jsou v priloze vsechny soubory s dennimi daty, grafy a statistikou, vcetne velkeho denniho anmanachu se vsemi velicinami.


Vsechny data, vcetne denniho almanachu se vsemi daty a statistikou, vsechny grafy, zabiraji dost mista, nejde to postnout na forum, ke stazeni tady (8.9 MB 7z archiv):

http://meteotommy.twilightsparkle.cz/CR ... 017_All.7z


A pak taky galerie grafu na MeteoTommy:

http://meteotommy.twilightsparkle.cz/OB ... 2000_2017/

http://meteotommy.twilightsparkle.cz/OB ... teristika/

Na In-pocasi se snadneji da do vlakna hodit vice grafu, vlakno s grafy dennich a mesicnich hodnot pro jednotlive roky je tady:

https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-10-49 ... _roce.html

A vlakno na AMS foru:

http://forum.amaterskameteorologie.cz/v ... =11&t=1718
Naposledy upravil TommyAst dne 14. 11. 2018 23:45, celkově upraveno 2
TommyAst
Nováček
 
Příspěvky: 1110
Registrace: 31. 10. 2012 16:25
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Re: Praha Libus Charakteristika prvnich a poslednich dni

Příspěvekod TommyAst » 10. 04. 2020 01:48

Praha Libus Ogimet SYNOP 2000-2019 (resp. od rijna 1999)

Grafy celeho 20-leteho obdobi pro ruzne veliciny.

Zdrojem dat je Ogimet SYNOP data (dostupna od 28.09.1999) pro kazdy den k 23 UTC.

http://ogimet.com/gsynres.phtml.en

Cislo stanice Praha Libus je 11520.

Prilohy sem dat nejdou, tak klasicka velikost grafu zde:


https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-10-49 ... #msg518177


Velke grafy zde:

https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-10-49 ... #msg518183



Grafy take mozno nalezt zde:

http://meteotommy.twilightsparkle.cz/OB ... 2000_2019/

http://meteotommy.twilightsparkle.cz/OB ... 2000_2017/

http://meteotommy.twilightsparkle.cz/OB ... t_Weather/


Prumerne hodnoty teploty i ostatnich velicin jsou z 24 hodinovych mereni pro kazdy den (mozna driv s 8 mereni po 3 hodinach). V poslednich letech v noci 22-06 SEC se nepozoruje (od ledna 2011), jen automat, coz ma vliv na pocet bourek, srazkove jevy, oblacnost, viditelnost.

Denni Tmax a Tmin se minimalne ve Skandinavii pocitaji z 18-18 UTC (z predchoziho dne vecer cast) plus terminova mereni dnes 18-23 UTC (denni vypis ma byt k 23 UTC, tedy 00-24 SEC). Takze pak Tmax a Tmin muze byt i ze vcerejsiho dne. V CR snad je to s datama Tmax a Tmin lip. V CR minimalne se meri terminove 07, 14, 21 ne presne SEC ale Mistni Slunecni cas, roznil mezi zapadem a vychodem CR je okolo 20 minut (presne 4 minuty na kazdy zemepisny stupen).


Normal prumerne denni teploty vzduchu pro kazdy den spocteno nejdriv pro Klementinum-ECAD 1775-2004 a pak o kolik je prumerne teplota prumerna na Libusi nizsi a toto fixni cislo odecteno od Klementinskych dennich normalu. Je to ne uplne presne, ale Praha Libus (a vlastne ani Praha Klementinum) nema dostatecne dlouhou pozorovaci radu.

Dohlednost-viditelnost - maximalni mozna udavana hodnota je 75 km, vic ne. Otazkou je stejne, jak daleko vubec je mozne z Prahy Libuse (ze stanice) videt i pri dokonale pruzracnem vzduchu. Od ledna 2011 meri v noci 21-05 UTC automat a tak se viditelnost da urcit jen, pokud je nizka (max par kn), jinak to automat neda.

Narazy rychlosti vetru nejvyssi za den - tam se projevuje chyba casto, hodnoty nesmysln vysoke. Naopak hodnoty pod 10 m/s nebo 15 m/s se neudavaji do narazu a pole je prazdne.

Oblacnost - Od ledna 2011 v noci 21-05 UTC meri na Libusi automat, coz ma vliv na oblacnost, kterou automat vyhodnotit neumi. Oblacnost se udava v osminach - jaka cast oblohy je zakryta a hodnotou 0 az 8.
TommyAst
Nováček
 
Příspěvky: 1110
Registrace: 31. 10. 2012 16:25
Bydliště:
Nadmořská výška:

Hodnocení: 16

Co je to hodnocení?

Zpět na Historické počasí

  • Kdo je online

Registrovaní uživatelé: Žádní registrovaní uživatelé