od Troll » 24. 03. 2025 20:23
Zde tedy sucho březen naopak umocnil. Pořád slunce a přes den teplo-velmi teplo, často vítr. Přitom ve všech polohách zde na SZ jde o úhrny zatím v řádu jednotek mm, často dokonce jen nízkých jednotek. Sníh už není nikde ani na horách a potoky jsou už prázdné jak normálně v srpnu. Pokud se to rychle nezmění, brzy bude velký problém. Díky posledním teplým nocím a trvale velmi teplým dnům již vegetace získává citelný předstih. Kvete zlatý déšť, vrba jíva už od minulého týdne. Takhle když to kolem roku 2000 vypadalo na přelomu března/dubna, považoval jsem to za předčasné, nyní jde tak spíše o standard. Jenže konec března je ještě za týden. Do konce měsíce zřejmě začnou první ovocné stromy, podle mě nejméně o 2-3 týdny dříve, než by bylo žádoucí. Zkrátka teplo už trvá dlouho a 2-3 mrazivější noci v minulém týdnu byly jen slabou brzdou.
U mě na chatě zatím vůbec nejsušší 1. čtvrtletí co pamatuji. Za únor a březen tam ještě nespadlo dohromady ani 20 mm, takže ten extrém trochu zmírňuje akorát běžný sušší leden se 45 mm. Celkem tedy cca 65 mm. Normál je přitom kolem 200 mm. Jsem zvědavý, zda se dostaneme do konce měsíce alespoň nad 35% dlouhodobého čtvrtletního normálu.
V dalších dnech bude pokračovat teplotně mírně-silně nadnormální počasí, pozdně květnové pseudooochlazení v pol. týdne to nesrazí ani k normálu. Pokud zde spadne do konce měsíce nad 10 mm, bude to úspěch. Spíš čekám něco mezi 5-10 mm.
Březen bude jako celek většinou teplý, zejména na horách pak velmi teplý a bude tam jen málo zaostávat za tím loňským extrémem. Podobat se tam bude březnu 2017 nebo 2014.