Ahoj, diky za odkazy na Severe-weather. Clanky tam jsou dost detailni a obcas tomu prilis nerozumim, ale delaji to zapalene, kez by podobnych webu bylo vic... Co jsem chtel rict, je toto:
https://www.severe-weather.eu/global-we ... europe-fa/Detailne jsem to jeste necetl, ale titulek laka. Nastaveni podobne zime 1928/29... no, nevim nevim. Jestli tomu tak opravdu je, nabizi se samozrejme debata, do jake miry jsme si uz pocasi rozes*** , ze z toho mame pouze nekolik (par) ledovych dni v nizinach. To je ale do jineho tematu.
Kazdopadne, vime, ze SSW muze s pocasim zamavat i ve 21. stoleti, coz se mozna prave deje. Jini by to popsali lepe, ale mozna se jeste projevuje predchozi SSW, nebo je na rade dalsi a jsme zatim v "mezicase", pricemz pevnina je jiz prochlazenejsi. Z roku 2018 zas vime, ze ledove dny mohou prijit i v breznu a muze jit i o souvislejsi radu vcetne snehove pokryvky (to zase dobre replektuje film Vratne lahve a uvodni sceny ze zasnezene Prahy - to bylo v pulce brezna 2006). Ve zminovanem roce 2018 se objevilo neco podobneho, i kdyz v mirnejsi variante - nejdrive (pomerne silne) holomrazy koncem unora, pak otepleni a pote snih (na Vyzlovce jako v lednu) nekdy kolem pulky mesice.
Sice jsem psal, ze ochlazeni nikde nevidim, coz stale plati, ale chtel jsem tim hlavne naznacit, ze vse je otevrene a unor teprve zacina. Na radaru navic vidim tedka celkem pekne odrazy od Krusnych hor smerem na JV.
Mozna si proste modely jen nevedely rady se SSW a mensim mnozstvim dat ze stale jeste dost omezene letecke prepravy a budou prepocitavat, napr. rozkolisanost predpovedi indexu AO na pristi tyden je znacna.