Pěkný večer kolegové, tak současné počasí mne sere, denní max. s bídou 5st, to je tak tak na práci venku s lepidly, kdy bych chtěl dodělat na dvoře domu po babičce ještě nějaké omítky. Ve čtvrtek byl famózní den, jel jsem jako pila, bohužel pátek, sobota slunce zvítězilo nad NO až v 12, resp. v 13h, dnes již slunce nezvítězilo, jen párkrát zablikalo a pak už rovnou zapadlo.
Každý den vždy po západu slunce opětovný nárůst raketovou rychlostí NO, která se čím dál více neochotněji rozpouští.
Má to jen jediné pozitivum, že díky NO alespoň nemrzne, tak mi lepidlo z naperlinkovaných zdí nespadne.
V noci teplota na nule, přes den na práci oněch hraničních 5st.
Není divu, že výskyt NO je hojný, a je jí přikryta většina Evropy. Vzduch je totiž strašně vlhký, kolikrát si musím promnout oči, jestli na meteostanici nevidím špatně, protože venkovní vlhkost 99% není moc často k vidění během roku.
Být vzduch suchý s vlhkostí 40%, tak na nebi nebude ani mráček.
Již od povodní v září říkám, že to počasí se synoptikou posralo a ono je to posrané dosud, a ještě nějakou dobu to posrané bude, aby potom to zase bylo posrané na opačnou stranu do tepla. Už dobrý měsíc a půl, není žádný velký JZ a Z přenos. To není vůbec dobrý pro zimu. Stačí se podívat, jaké v této roční době panují teploty u Biskaje..... V okamžiku jak k tomu dojde, tak zjistíme, že o Vánocích budeme mít opět 15st s výhledem na zimu v nedohlednu. Počasí je podobné jako loni, jen je vše posunuté o měsíc dřív. Loni při podobných teplotách jako teď (rovněž při inverzi), jsem s budováním končil při mrznoucích rukách koncem listopadu. Teď je podobný jev už teď. A k tomu sychravina, která zaleze snad i za sebeteplejší oděv, brrrrrr. Je vidět, že kontinent při absenci silnějšího proudění má sklony k tvorbě zimy sám. Při zemi se nechutně prochlazuje a teplo zůstává jen ve výšce, kde je to na prd.
Celoevropská velká oblast VT, která tu už měsíc sedí jako kvočna na vajíčkách, jednoho dne skončí a na zimu budeme opět jen vzpomínat. Myslím, že celá tato situace vyeskaluje nějakou mírnější krátkodobou zimní epizodkou a poté nastane ten JZ, který zde bude úřadovat další dva měsíce. Takže nám s největší pravděpodobností nezbývá nic jiného než další zimu odškrtnout už teď. Bohužel. Prakticky měsíc již ani nekáplo, ne že by mi to vadilo, ale pravděpodobnost minimálně Z přenosu matematicky roste každým dnem.
Pokud bych mohl, tak zářijové povodňové srážky a následné počasí bych posunul o dva měsíce. To by bylo sněhu na horách, možná i v nížinách, povodně by nebyly a celé to období by následné 2 měsíce bylo spíše chladnější než teplejší. Úplně jsem se zasnil.
Současné počasí se synopticky hodí spíše do ledna, nikoliv do listopadu.
Jinak zde říjen byl slabě nadprůměrný s průměrnou teplotou 10,1 st., (průměr 9st.) odchylka od normálu +1,1st. tedy prakticky normální měsíc. Srážkově byl s 37mm průměrný, když za průměrem zaostal o 1mm. Listopad je zde zatím s průměrem 3,9st., rovněž teplotně průměrný (průměr pro nás je 3,7st), zatím beze srážek, tedy po dlouhých x měsících bude srážkově podprůrměrný měsíc, aspoň není bláto.
Kvituju, že Adi aspoň uznal, že je v dobré lokalitě, kde NO je podstatně menší jev, než tady na střední Moravě.
CIAO.