Ahoj kolegové, teda řeknu Vám, že nikdy by mne nenapadlo, že se tu regulérně bude plakat, že pořád prší. Docela lituju Tomfika a jiné, kde jim nakydalo za říjen cca 150mm, některým i více. Tady za říjen sice tolik vody nebylo, ale okolo 120mm to bude. Přesný údaj nemám, neboť kvůli výpadku elektřiny jsem přišel o všechny data za většinu října z meteošky.
Ano taky bych kvůli dešti plakal, ale jaksi už mě to nejde. Já už si na neustálou srážkovou anglickou "uchcanost" zvykl. Dnes spadlo dalších 5,5mm v lijáku, za který by se ani červenec nemusel stydět, jaký to byl nefalšovaný slejvák. A už se nerozčiluju, nic to se mnou nedělá. Já spíš asi umřu na neustálé šedo, neboť za poslední týden jsem slunko viděl jen ve středu, kdy se zázračně protrhala nízká oblačnost a byla větrem odfouknuta na východ. Úvod nového týdne slibuje zase srážkové orgie.
Ale v Čechách si tradičně užijí i vyšších teplot a i nějaké to slunce, takže Vám to tam přeji. Zde na Moravě za říjen sluneční svit tak na 40% normálu, kam se na Čechy hrabeme s jejich sluneční superligou. My se sluncem už dlouho hrajeme tak okresní přebor.
V zahradě mám pro letošek pracovně naštěstí splněno, a tak při dalším současném pokládání dlažby v poslední části dvora mi žádné bahno už nevadí. Mezi kapkami deště jsem v říjnu stíhal zázračně vše potřebné udělat. Delší výhledy zatím žádnou extra zimu neslibují, maximálně nějaký ten ranní mrazík. Takže vlastně bude skladem jen Adiho termín šedivé europočasí.... Myslím, že pro zimu u nás nějaké zalednění Arktidy nehraje žádnou roli. Vezměte si stav minulé zimy, silný vortex, zalednění OK, vzdychali jste nad prochlazenou Skandinávií a stejně zima nepřišla, neboť studený vzduch byl zamčen nad pólem a vylil se až koncem března a v dubnu. Ani prochlazený východ není pro nás zárukou dobré zimy. Pro nás v mírném pásu je rozhodující spíše aktuální synoptika. Pokud nebude příznivá, můžeme se postavit na hlavu a zima stejně nebude. To si zřejmě málokdo zde uvědomuje. Za říjen tu byly minimálně 3 ukázkové zimní situace, že by zákon schválnosti?
Stále si myslím, že v listopadu nic zimního moc neuvidíme, až v prosinci, a to ještě pokud se štěstí unaví, bychom alespoň jednu zimní situaci před tradiční "vánoční" oblevou mohli zažít. CIAO.