Vzhledem k množství proměnných, které ovlivňují počasí, jsou dlouhodobé výhledy (pro nějakou oblast) věštění z koule. Jediné co má smysl, je sledovat trend zim minulých, který dává největší pravděpodobnost, jak bude vypadat zima letošní.
Samozřejmě, může nastat situace a letošní zima v ČR bude zásadně jiná něž byly zimy posledních let, ale on ten odklon od trendu může být na obě strany, tj ještě větší nezima.
Pravděpodobnost, že se zopakuje situace ze zimy 2005/2006 je opravdu malá, stačí si uvědomit, že už je to 18 let. Mimochodem tu zimu si moc dobře pamatuju, strávil jsem ji na Vysočině, kde v listopadu napadla peřina a vydržela do konce března. Nejvíc bylo 1,5m. Když o tom teď vyprávím synovi (10 let), tak na mě nevěřícně kouká a je mu líto, že něco takového nezažil.
A abych nebyl tak pesimistický, tak skončím tím, že takovou hezkou zimní anomálii mají letos ve Skandinávii. Říjen je prakticky všude + 1,5°C, ale tam mají -1,5°C.

Zimy jako 1978, 1985 atd. byly i tenkrát zimy, které vybočovaly z průměru směrem dolů. Nelze brát tyto zimy jako měřítko pro každoroční zimu v SE. Dobrá zima může přijít a taky nemusí. Vše záleží pouze na vhodné synoptice. GO bych do toho vůbec neplantal. Abych Chataře jen neplísnil, tak je pravda, že třeba v současné době je ve Skandinávii chladno, ale nám to dosud nic zimního nepřineslo. Synoptika je prostě sviňa.
Tady se letos ochlazuje jen velmi pozvolna. Mě to svědčí, ještě potřebuji venku vylepit 6 pytlů lepidla a zaspárovat, a pak ať si mrzne jak chce.
). V noci na neděli zde sněžilo zhruba od poloh 600 m.n.m. a od 800 m.n.m. se sníh i drží, včera ráno bylo např. bílo i na stanici Horní Bečva, která leží v cca 600 m.n.m. Dnes večer ovšem přijde oteplení a sníh na horách roztaje na druhou stranu srážek bude opět hodně, ovšem půda je už velmi vlhká a dokonce místní potoky jsou po dlouhé době živé.