Dobrý večer kolegové, teda teď mám takový fofry, že ani nestačím sledovat, co se tady šustne
Na jednu stranu je to dobře, neboť jsem o něco lépe přežil tu nejtmavší první únorovou dekádu, která prakticky byla bez slunce. Na druhou stranu zase tady tak tak stačím pobrat zdejší příspěvky. Sice se zde nic nezměnilo, protože pořád plačeme, ale i přes plakání si to tu rád počtu.
Mě pocitově připadá, že si to prozatím únor prohodil s listopadem, neboť přesně takhle si listopad představuji. Loňský listopad však zimními projevy strčí letošní únor hravě do kapsy. protože listopadová průměrná teplota byla nižší než dosud únorová. A ani zdaleka nebyl tak tmavý.
V posledních dnech se však slunce začíná trochu prosazovat, tak snad to bude pokračovat. Moc se mi líbila v závěru ledna ta slunná teplotní inverze, která byla krásně zimní. Škoda, že neměla delšího pokračování.
Leden byl zcela jistě nejslunečnější měsíc z celé zimy, neboť 379 vyrobených kilowatt je nejvyšší výroba za celou dobu mé FVE. Jistě, oproti letní výrobě je to prd, neboť v létě na stejnou výrobu stačí cca 6 jasných dní. Ale podle výroby prostě člověk pozná, jak svítilo či ne a nemá žádný subjektivní dojem.
Srážkově je zima jako celek velmi uplakaná, všechny měsíce dosud srážkově nad normálem, a únor má k tomu rovněž nakročeno, neboť s 16,2mm nám do měsíčního průměru chybí jen 13mm. Průměrná únorová teplota je zde dosud však 6,5st. Normál zde je -0,3st. To vypadá dost na extrém.
Podle mne to už moc dole nepoleze, to by se muselo ochladit podobně jako v lednu, který skončil prakticky jako normální měsíc i přes teplý začátek.
Příroda zatím spí i přes současné teplo, zatím ani na meruňkách není znát, že by se nalévaly pupeny, ale též hlásím venku první sněženky, které začínají nesměle kvést. Pokud tyto hodnoty budou pokračovat ještě týden, obávám se, že stromy už začnou reagovat. Včera jsem stříhal plané odnože u rynglí a už to nebylo ryze suché bez mízy. Takže to vypadá, že i když navenek to vypadá zimně, pod povrchem kůry už stromy začínají pomalu pracovat.
Pravda je, že modely jsou hodně rozkolísané, jen samotné weatheronline v posledních 5 dnech změnilo předpověď 4x o 180 stupňů a zase zpátky, až jsem z toho kolikrát byl jelen. Studený vzduch sice není daleko, ale není ta správná synoptika k tomu, aby ho sem poslala.
Krásně to bylo vidět i minulý týden, kdy některým z vás napadl aspoň trošku sníh. Přitom stačilo, kdyby to rozhraní sestoupilo o 100km níže na jih a vypadalo by to diametrálně jinak, ale na kdyby se nehraje.
Suma sumárum, západní přenos zimu prostě nikdy nevykouzlí, je vidět, že vliv SSW na naši zeměpisnou šířku se docela přeceňuje, neboť kolikrát se říká s ochlazením tutově hop, když jsme ještě ani nepovyskočili.
Přehnané očekávání vede k ještě většímu zklamání. Pozoruhodné je, že na všechny zimní epizody letošní zimy neměl jev SSW prakticky vliv. Takže bych ho raději moc nevyzdvihoval, zrovna tak El NIŇO, či LA NIŇA, to jsou jevy, které mají vliv hlavně v jiných oblastech naší planety. Netvrdím, že nás neovlivňují, ale určitě ne do takové míry, abychom jim dávali nějaký enormní význam, že když přijde LA NIŇA, tak že tu zmrzneme, jako to kolikrát na TN.cz píšou, tomu se musím vždycky chechtat.
CIAO.
P.S. Jedno vím však jistě, že pokud bude následující jaro tak špatné, jako to loňské, kdy skoro všechno pomrzne, tak zkrachuje minimálně půlka pálenic. Spousta už jich má dávno zavřeno a to většinou pálívají až do dubna. Můj známý, co má pálenici, si musel najít druhou práci, neboť samotná palírna ho v letošní sezoně nebyla schopna uživit. Kolikrát v únoru pálil denně a teď je rád, že pálí aspoň jednou za týden a je též na hranici zavření. V tomto oboru to totiž chodí tak, že pokud palírna nepálí víc jak 7 dní v kuse, tak přijedou celníci, všude dají plomby a sami ji zavřou.