31. 08. 2023 21:46
01. 09. 2023 06:55
https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/leto-nadprumerne-1.9.2023/
01. 09. 2023 13:13
01. 09. 2023 17:05
01. 09. 2023 21:02
Včera Weatheronline uváděla 10h slunce, s bídou bylo dneska 5. Na zítra je předpoklad taky 10h slunečního svitu, tak doufám, že tentokrát už oskar svítit bude, neboť mám hrát s manželkou beachvolejbalový turnaj a nerad bych, aby mi ve studeném písku mrzly nohy.
Včera jsem zprovoznil darling, a tak z bazéna již voda začíná pomalu ubývat. Většinou nám voda z něj vydrží na pokrytí chodu domácnosti dva měsíce podle toho jak na podzim hodně prší. Už nevím, který rok to bylo, ale nejdéle to vydrželo jednou až do prosince, protože byl sice teplý, ale deštivý listopad.
Srážkově se rovná o absolutní rekord pro naši lokalitu, protože dle záznamů z In-počasí, které jsem si stáhl, vyplývá, že dosud v Prostějově držel prvenství ve srážkách srpen 1970 se 179mm srážek. Tento srpen se bude srážkově přepisovat hodně těžko zase hodně dlouhých let.
Dle pohledu na výrobu FVE, byl letošní rok na sluneční svit o 20% horší oproti loňsku a o 35% horší oproti normálu.
Co se týká teplot, tak s měsíčním průměrem 21,1st patřil srpen k těm mírně nadprůměrným (průměr pro nás činí 19,1st. Odchylka +2st. je sice kladná, nikoli však nijak extrémně fatální. Nevyšší maximum bylo 34,5st., což není žádné inferno. Tropických dnů jsme měli 10. Suma sumárum, kdyby nebyl srpen tak deštivý, mohl to být v naší lokalitě takřka ideální měsíc, bez žádných extrémů.
Proto slunce a suchý luft bych bral všemi deseti.
Plochu, která normálně trvá posekat 30 min jsem protrpěl o hodinu déle.
CIAO.
01. 09. 2023 22:05
a teploty budou pomalu atakovat +30. Hmhm...
01. 09. 2023 22:20
03. 09. 2023 12:00
03. 09. 2023 19:00
. Ano, navigace nám vybrala tuto cestu přes horský průsmyk a v žabkách se po rozbředlém sněhu opravdu blbě chodí. Ale je to zážitek si ublížit v létě na sněhu v žabkách
.
, myslím si, že zrovna ty dny před naším průjezdem zde museli být dost divoké (a byly podle zpráv co jsem našel na internetech).
03. 09. 2023 21:08
04. 09. 2023 06:20
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/520497-jen-krok-od-doby-ledove-prichazeji-nejbrutalnejsi-mrazy-za-40-let-varuje-expert?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box05. 09. 2023 07:07
Ano Godliku, furt rejes, nesrovnavej moje naměřená data s ofic.stanici. Je to jiná lokalita, doufám, že ostatní, hlavně Brhel, ti to pěkně vysvětlil.
navíc i ostatní z okolní oblasti potvrzuji podobne úhrny, takže to není náhoda. Byl bych rád, kdybys konečně přestal zpochybnovacne brblat. Ty bys měl přejmenovat svůj nick na Brblator
Naprostý souhlas s Vctiborem, že srpen na FVE tady propadák, červnova výroba byla nejvyšší, je to tak
prostě, kdo má FVE, tak spolehlivě ví, jak Oskar svítí a nějaké plačky tady pohledo pesimistu z okna nemůžou nikoho takového opít rohlikem.
srovnávat starý a nový normál je míchání jablek s hruskama. Od mého průměru naměřeného v centru odfiltruj jeden stupeň jako zkreslení městské zástavby a rázem dostaneš v podstatě minimální odchylku od průměru. Měřit na okraji města, měl bych úplně jiné hodnoty než tady. Trošku bys měl používat mozek a ne furt propagandisticky hlásat, jak je všecko špatně.
Konečně přislo trochu hezkého počasí a čím déle bude v září svítit slunce, tím lépe pro pěkný říjen. Že září skončí v nadprůměru mě vůbec nevadí, hlavně, když nebudu koukat půl roku na NO a žít ve tmě. Kdybych žil v lokalitě, kde se NO nevyskytuje, tak by to byla paráda, bohužel takovej luxus má jen ADI a pár vyvolených v těch správných lokalitách. Když do konce září nespadne ani kapka, vůbec se zlobit nebudu.
Ciao
05. 09. 2023 08:07
05. 09. 2023 09:27
05. 09. 2023 11:53
. Na wundergroundu je v celém Prostějově asi 15 stanic a další jsou v jiných částech města v okolí všude kolem. Projel jsem si všechny, data nelze brát úplně přesně bez hlubší pozorovací řady a obecně málo informací o stanici. Nicméně všechny stanice vykazují úhrn od 110 mm po 179 mm, jejichž průměr odpovídá i odchylce, kterou automatické stanice občas mají. Z dat nelze ani vyvodit, že některá část města byla víc zalitá a jiná míň. Spíše když vezmu v potaz tu odchylku, tak to vypadá, že napršelo na přič Prostějovem takřka stejně. Jen v úplném středu/centru jsou 4 stanice, jedna má 138 mm o 2 bloky dál má 164 mm ta o ulici nalevo 166 mm, mimo centrum severně (nejseverněji co nějaká stanice je) má úhrn 166 mm. Východní část města vykazuje jedna ze stanic úhrn 166 mm, o ulici vedle je úhrn 176 mm. Pak třeba dál ve Vrahovicích tedy na východ od P vidím úhrn 191 mm, Držovice tedy na sever od P vykazují stanice úhrn 161 mm.
.
), ale zároveň vyslovuji jako správnej klimaalarmista i jisté pochybnosti, kam se to zase řítíme
.Vyrobil phpBB.com, čeština od phpBB.cz
e-Počasí.cz Všechna práva vyhrazena. ISSN 1801-6537