No cokoli zimního pro polohy pod 800-1000 m. n. m. je do poč. března prakticky vyloučeno. I ty zbytky sněhu na hřebenech některých hor se budou v dlouhodobějším trendu spíše snižovat. Ten profuk, který mají modely na přelomu měsíců, tomu opravdu nasadil korunu.Takže únor bude 6-7 st. nad normálem, nevím, zda se nebude nakonec jednat i o největší celorepublikovou měsíční kladnou odchylku od poč. měření (podle mě ani leden 2007 nebo prosinec 2015 takovou kladnou odchylku neměly). Byla by sranda, kdyby některý z nadcházejících měsíců měl takovouto odchylku s opačným znaménkem, nicméně to je jen teorie, a v reálu je to asi v současném klimatu naprosto vyloučené, obzvlášť pak v teplé polovině roku.
I kdyby prům. teplotu tohoto února měl březen, šlo by o březen silně - mimořádně teplotně nadnormální. Takže nejchladnějším měsícem tohoto zimního půlroku bude leden, následovaný prosincem, listopadem/březnem? Únor bude pravděpodobně až na 5. místě, to je asi jako kdyby v letní půli roku byl teplejší než srpen nejen červen a červenec, ale i květen a září.
Jediné, co mě teď trochu baví sledovat, jsou srážky pro Alpy. Zejména ty italské, slovinské a oblast kolem trojmezí těchto zemí s Rakouskem zřejmě v dalších dnech čeká několik velmi zajímavých srážkových epizod a nad cca 1500 m. n. m. bude asi většinou sněžit, i když něco by mohlo napadnout i níže. Také co se týče celkových 10-15 denních úhrnů, jsou v modelech pěkná hausnumera, kdyby vyšel aktuální GFS jen ze třetiny, bylo by to impozantní. Těm úhrnům mezi 500-600 mm samozřejmě nelze věřit. V březnu se prakticky do té oblasti maximálních předpovídaných srážek nebo těsně vedle ní chystám, tak jsem zvědavý. Metr nového sněhu nebo více by se velmi hodil.